Здравните работници във Варненска област протестират символично

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 07.04.2010
579
Със сини ленти ще работят в Деня на здравето семейни лекари, доктори от болниците, от лаборатории и други здравни заведения във Варненска областта. Това съобщи  д-р Светлин Митев, председател на районната колегия на Българския лекарски съюз във Варна и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Така те ще се включат в националния протест на лекарите. За разлика от колегите си в страната варненските здравни работници няма да предприемат ефективни стачни действия и по време на протестите няма да напускат работните си места. Целта на символичния протест е да се отправи послание към управляващите за трайно решаване на проблемите в системата.

Ефективни стачни действия няма да има засега и в АГ болница, въпреки, че специалистите останаха без заплати по великденските празници. Те също ще протестират символично. Според д-р Светлин Митев в системата на здравеопазването съществуват сериозни проблеми, не се спазват и конкретни разпоредби.

„Да вземем за пример една болница - не са преведени парите за февруари, даден е само остатък за януари и отново няма да се плати на доставчиците, няма да се дадат и пълните заплати на медицинските специалисти в болниците и всичко се забърква в много неприятна посока", каза д-р Светлин Митев и добави, че когато едно лечебно заведение е поставено в такива условия, може да падне и качеството на обслужване.

Д-р Митев коментира, че икономиката на страната е слаба, затова парите за здраве са в консолидирания бюджет и с тях се запушват пробойни и се запазват макропараметри. Според него, обаче, трябва да има ред както на организиране на здравноосигурителния модел, така и по логичен начин на изразходването на средствата, но това да не се прави в ход и на парче, а да се обмисли подробно и задълбочено от всички. „Проблемите тръгват от лошите съветници, от неправилните интерпретации и от неточни факти", завърши д-р Митев.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).