Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Здравното министерство спря генетичните тестове за бременни за Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 18.04.2011Коментари (0)5169
© Impact Press Group
Четвърти месец не са доставяни реактиви за изследване на бременни жени. По наредба на същото ведомство комплектите за ценния анализ са безплатни и трябва да бъдат достъпни за всяка бъдеща майка в страната. Последната доставка обаче е била през декември, а консумативите от нея са достигнали за тестове до средата на февруари. Очакванията са най-рано през май отново да има реактиви, но точно кога ще се случи това никой не прогнозира. Все още не са проведени търговете за доставка на консумативите.

Бъдещите майки трябва да направят ранния и късния биохимичен скрининг точно между 11-а до 19-а гестационна седмица. Ако не успеят в този период от бременността, изтърват шансовете си за диагностика, коментират лекари.

Въпреки че липсват безплатни реактиви за тестове във Варна, такива се извършват срещу заплащане. Университетската болница "Света Марина" е закупила консумативи директно от фирмата-производител. Така обаче пациентите трябва да заплащат не само извършената манипулация от лекарите, но и цената на самия тест. Генетичните изследвания за бременните в момента струват 40 лева. Ако се ползват консумативите по Наредбата на здравното министерство, тестът е 20 лв. за пациент.

"Здравното министерство праща консумативите и поема до 30% от апаратурата, с които те се правят. Специално за Генетичната лаборатория на МБАЛ "Св. Марина" хубава техника не е имало от години. За заплати и режийни пари не са предвидени. Затова е въведена минимална такса. Болницата е търговско дружество и не може да си позволи да развива губеща дейност", каза доц. д-р Людмила Ангелова. Тя бе категорична, че без адекватната намеса на болницата и на екипа на Генетичната лаборатория към нея е щяло да се стигне до принудително спиране на скрининга, колкото и да искат да си платят бъдещите майки. През цялата 2009 г. китове от здравното министерство е нямало и лабораторията е работила на болнична издръжка.

В 85 на сто от случаите, при които се ражда дете с рядка болест, "вината" е изменения в гените. Затова лекарите препоръчват пренатален биохимичен скрининг, който отсява потенциално рисковите бременности. Най-често срещаните генетични увреждания са синдромът на Даун, на Едвардс, Патау и други. 60% от жените, които носят увреден плод, обикновено претърпяват спонтанен аборт в ранните седмици на бременността. Акушер-гинеколозите с по-големи практики казват, че 90 до 100 процента от жените, които наблюдават, предпочитат да си направят ранното изследване. 84% от уврежданията на бебето се улавят от ранния биохимичен дородов скрининг, който е по-чувствителен и се прави от 11-а до 14-а гестационна седмица.

Идеалният вариант, според специалистите, е да бъде извършен и ранен, и късен скрининг, което дава възможност за интегрирана оценка на риска. За нея не са нужни нови реактиви, не се заплаща допълнително, а само се въвеждат всички данни от кръвните показатели, които вече дават отговор със сигурност до 95% за наличие или не на увреждания при бебето, допълни още доц. Ангелова. Само ако предварителните два кръвни теста покажат наличие на риск, тогава са прибягва до амниоцентеза - последния скрининг на бременността. Извършва се в 16-18 седмица и представлява пункция на околоплодния мехур и се взема проба от околоплодната течност.

Само 25-30 на сто от децата с Даун у нас се раждат от майки на възраст над 36 години, а в масовия случай те са на млади и нищо неподозираши жени, показват проучванията. Затова лекарите препоръчват скринингът да се прави от всички бременни. Ако в семейството вече има дете с генетично увреждане, рискът и второто да е с проблем скача до 25%. Масова практика сред майките от малцинствен произход обаче е да не посещават женска консултация и да не стигат въобще до изследване за увреждания на бебето.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: