Земеделските производители във Варненско отчитат сравнително добра година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:31 / 13.11.2012
643
Земеделската 2012 година може да се отчете като нормална в област Варна. Това заяви Атанас Атанасов, представител на Асоциацията на земеделските производители във Варненско. По думите му сушата това лято е оказала влияние на някои култури, най-вече за царевицата, нуждаеща се от много вода по принцип.

Атанасов, поясни, че средният добив от царевица е доста под очаквания, при слънчогледа положението е добро. С около 10-15 % по-ниски са добивите от пшеница и ечемик в региона, в сравнение с миналата година, но за сметка на това изкупните цени са били по-високи, коментира Атанасов. Според него финансовия резултат е компенсиран. Въпреки, някои загуби според Атанасов, едва ли ще има отказали се производители. Във Варненско преобладават зърнопроизводителите, но има и такива отглеждащи зеленчуци, овошки, лозя. През последните години има засети и площи с лешници и малини.

По данни на Атанасов, на национално ниво, през миналата година площите с рапица са билки над 2 милиона декара, но е прибрано зърно само от около 1 милион декара. Затова и сега нивите с маслодайната култура са по-малко около 1,4 милиона, като не се знае колко от тях ще оцелеят през зимата.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).