Жегите станаха опасни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:55 / 16.07.2011
3432
За 16 български области е обявен код "оранжево", а за останалите продължава код "жълто", съобщи Националният институт по метеорология и хидрология.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол.

В останалите 12 области от България НИМХ обявява жълт код за температури от 34 до 36° - София-град, София-област, Перник, Габрово, Смолян, Разград, Търговище, Щумен, Добрич, Силистра, Варна и Бургас.

Оранжевият код значи, че времето е опасно за здравето. Предупреждава се още, че са възможни метеорологични явления с голяма интензивност и потенциални щети.

От НИМХ съветват гражданите да са в течение на метеорологичните прогнози, да не пренебрегват препоръките на властите и да не се поемат рискове.

Жегите на 16 юли се очаква да надминат тези от предния ден, когато най-горещо е било в Сандански, като термометрите показаха 38 градуса. Високи температури бяха измерени в Благоевград - 37 градуса. Температурата на въздуха в Монтана, Ловеч, Пловдив и Пазарджик бе съвсем малко по-ниска - 36 градуса, а София се задъхваше при 34 градуса.

На 15 юли започнаха т. нар. Горещници. През тези три дни - 15, 16 и 17 юли, през които не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Във фолклорната традиция Горещниците имат собствени имена. В Северна България те са Чурлига, Пърлига и Марина Огнена. В Южна България ги наричат Люта, Чурута и Опалена Мария. Тези три дни са смятани за най-жежките в годината.

Главна инспекция по труда припомни на работодателите, че трябва да съобразят работния процес с извънредните горещини. Лекарите пък предупредиха да се внимава при търсенето на прохлада от жегата, защото рязкото преминаване към условия с голяма температурна разлика (повече от 10-12 градуса) е опасно за организма, особено при хора със сърдечно-съдови проблеми.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).