Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жена в добро здраве дари тялото си на МУ - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 24.01.2013Коментари (0)1114
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Възрастна жена в добро здраве е дарила тялото си на Медицински университет - Варна. Тя предпочела да не натоварва близките си с разходи за погребение, които в случая ще поеме университетът.

Телата на починали вече могат да се даряват за целите на обучение и научни изследвания във висшите медицински училища. Това обясни ръководителят на катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицински университет - Варна, доц. д-р Антон Тончев. По думите му заради законови недомислици до момента това е ставало изключително трудно и пряко са били засегнати обучаемите в медицинските университети, пише petel.bg, цитиран от Дарик.

В МУ - Варна, има трупни образци, върху които студентите се обучават, но от години не са осигурявани нови, което спъва практическата работа. С новите разпоредби всеки може да дари своето тяло. С подписване на документи пред нотариус телата впоследствие биват използвани за обучение на студентите. Първо престояват до година в специални разтвори, с които се спира разлагането, и се прави дезинфекциране. Поетапно над т.нар. препарати преминават студенти от различни специалности, които извършват дисекция на трупа. Правят се разрези на органи, дори се отваря черепът, сподели доц. Тончев. По думите му след обучението на студентите тялото бива погребвано.

Приживе със специални разпоредби в договора дарителят може да определи и след колко време да бъде погребан. "Очакваме през следващите няколко години, благодарение на въпросните законови положения, МУ - Варна, да се сдобие с повече препарати за студентите", каза още доцентът. Така ще бъде осигурена практическата работа със скалпел, което е изключително важно за бъдещите доктори.

Освен за обучение на студенти, пресният материал, по думите на доц. Тончев, може да служи и за опреснителни занятия по анатомия, което е честа практика в западните държави.

В катедрата се провежда и сериозно обновяване на материално-техническата база, като процесът цели дигитализиране на работата.

Според доц. Тончев в университета има ръст на студентите от Германия. Това е така заради специфичните изисквания във федералната република, които забавят следването на младежите.

"През близките години МУ - Варна, трябва да стане първият университет у нас, който много активно ще въведе предклиничното обучение в клиниката", каза още доц. Тончев









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: