Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жилищата във Владиславово и Възраждане – хит на пазара
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 13.04.2010Коментари (0)1035
© Varna24.bg
От началото на годината пазарът на недвижими имоти започна да се раздвижва. Кредитният пазар пък е залят от промоции на ипотеки, а банките отново са готови да финансират почти цялата сделка. Дошъл ли е моментът да направим дълго планираната покупка на жилище?

Много хора са изправени пред дилемата - да живеят под наем или да закупят жилище на кредит. И докато миналата година банките почти не отпускаха заеми, сега отново могат да финансират до 80 процента от сделката. Теодора Димитрова, ръководител на една от водещите брокерски компании у нас. През 2009-а година по-голямата част от сделките ставаха със собствени средства на купувачите, докато през последните три-четири месеца отчитаме засилено финансиране чрез банкови кредити. Основно се финансират имоти, които са на по-висока стойност.

Очаква се тази година банките да се прицелят към младите семейства като потенциални клиенти за ипотечни кредити. Според Тихомир Тошев от „КредитЦентър" - над 50 на сто от сделките с жилища, финансирани чрез такива заеми, са именно на хора между 26 и 35 години. „Определено виждаме и раздвижване от страна на финансовите институции точно към подготвянето на целеви продукти, насочени точно към млади семейства, вече имаме един такъв пример, оферта, която е с подобрени параметри", каза той.

В момента ипотечните кредити имат годишен процент на разходите между 9 и 16 %, а лихвите са между 7 и 14 %. При промоционалните оферти може да се стигне до лихва от около 6 на сто. Така месечните вноски са между 330 и малко над 500 евро. Очаква се обаче лихвите да продължат да падат. „В момента младите семейства най-често теглят кредити между 30 и 40000 евро. Купуват си по-малки апартаменти, двустайни в повечето случаи", каза Тошев. Ето какво коментира Теодора Димитрова по повод пазара на жилища:

"Най-голяма динамика има в ценовите нива до 50000 евро или във всички райони на столицата, където може да се купи имот, който е до тази стойност, който да е качествен, тухлен, с добри параметри се продава много бързо. В рамките на месец успяваме да реализираме такъв тип имоти. Същото се отнася и за Варна. Вече клиентите с по-голям бюджет, разбира се, имат определени предпочитания към определени квартали. Най-голяма динамика има в районите в столицата Младост, Люлин, а във Варна - Владиславово, Възраждане, Младост, там, където са по-ниски цените, се случват по-голямата част от сделките", заяви Димитрова.

"Вярно е, че кварталите, които изброих не са от централните. Но пък в тези квартали в последните пет-шест години се построиха много нови сгради. Също така се реализираха доста инфраструктурни проекти. За столицата и Младост, и Люлин с метрото стават изключително привлекателни за живеене заради лесния достъп до централната част на града. Това кара клиентите да се насочват към този тип жилища. По същия начин и във Варна районите Младост, Възраждане, Владиславово са с относително по-ниски цени, но имат много предимства от гледна точка на инфраструктура и на различни социални райони, където има възможности за развлечение и за училища на децата, детски заведения", каза още Димитрова.

За 50 000 евро може да се купи апартамент с една спалня. Ако е ново строителство, цената му скача до около 65 000 евро. „Около шест-седем месеца има известно стабилизиране на цените. Предполагам, че това ще се задържи и през тази година, не очаквам някакви сериозни спадове или пък повишения на цените", каза Димитрова.

Ако се погасява кредитен план, месечната вноска ще бъде с около 100 - 150 евро повече от месечния наем. Заради това много хора вече избират жилище на кредит вместо наем.

Експертите обаче са категорични, че цената на жилището не бива да се смята само като продажната му стойност. Има разходи за нотариус, брокерска агенция, а и тепърва предстои ремонт. Всичко това оскъпява крайната инвестиция. От друга страна - раздвижването на пазара със сигурност ще доведе и до скок в цените и тогава общите разходи по сделката ще нараснат като цяло. Моментът за покупка на ново жилище е подходящ, но единствено при премерен риск.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: