Жители на "Възраждане" се обявиха против социални жилища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:41 / 27.11.2013
1101
Жители на варненския квартал "Възраждане" се обявиха твърдо против възможността в района им да бъдат построени социални жилища за представители на уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

Инвестиционният проект, за чието реализиране общината може да получи 4 милиона лева европейско финансиране, трябваше да бъде публично представен в сградата на местната власт. Присъстващите над 100 варненци обаче не пожелаха да се запознаят в детайли с проекта, обявявайки, че не желаят в квартала им да бъдат настанени хора от малцинствата.

"Събирането на представители от различни социални групи на едно място не е удачен вариант, нито пък може да допринесе за интегрирането им", изтъкна Денислав Атанасов. По думите му никъде в света няма успешен модел за реинтегриране на малцинствени групи, настанени под общ покрив.

Защо трябва да се строят социални жилища, при положение, че в квартала има само една детска градина, а няма ясла, училище и парк, попитаха жителите на "Възраждане". Според тях е много по-удачно предвиденият общински терен да бъде използван за детско заведение или пък да бъде устроен за парк. Гражданите дори посъветваха нуждаещите се хора от малцинствата да бъдат пратени в бившите казарми в Кайсиева градина, които според военното министерство могат да послужат за настаняване на бежанци.

В дискусията се включи и кметът на район "Младост" Христо Христов, който обяви, че също не е съгласен в социалните жилища да бъдат настанени хора от малцинствата. Според него обаче общината трябва да се възползва от възможността да спечели 4 милиона лева за жилища. Христов акцентира и че картотекираните граждани за общински апартаменти в района са над 700. Според него най-удачният вариант е да се потърси компромисен вариант за терен.

Проектът на общинската администрация предвижда върху имот, граничещ с улиците "Ана Феликсова" и "Петър Алипиев" и незастроени урегулирани имоти, да бъдат построени 40 жилища с площ от 40 до 100 квадрата. Идеята е в тях да бъдат настанени хора с увреждания, информира Луиза Каспарян, началник-отдел в социалната дирекция в общината. Срокът за кандидатстване изтича в средата на декември.

Предвид несъгласието на хората за предвидения терен вариантът е да бъде потърсен друг, който обаче също трябва да бъде подложен на публично обсъждане, обясни заместник-кметът Христо Иванов. Не се знае обаче дали времето ще бъде достатъчно.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).