Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жители на "Възраждане" се обявиха против социални жилища
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 27.11.2013Коментари (1)1101
Жители на варненския квартал "Възраждане" се обявиха твърдо против възможността в района им да бъдат построени социални жилища за представители на уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

Инвестиционният проект, за чието реализиране общината може да получи 4 милиона лева европейско финансиране, трябваше да бъде публично представен в сградата на местната власт. Присъстващите над 100 варненци обаче не пожелаха да се запознаят в детайли с проекта, обявявайки, че не желаят в квартала им да бъдат настанени хора от малцинствата.

"Събирането на представители от различни социални групи на едно място не е удачен вариант, нито пък може да допринесе за интегрирането им", изтъкна Денислав Атанасов. По думите му никъде в света няма успешен модел за реинтегриране на малцинствени групи, настанени под общ покрив.

Защо трябва да се строят социални жилища, при положение, че в квартала има само една детска градина, а няма ясла, училище и парк, попитаха жителите на "Възраждане". Според тях е много по-удачно предвиденият общински терен да бъде използван за детско заведение или пък да бъде устроен за парк. Гражданите дори посъветваха нуждаещите се хора от малцинствата да бъдат пратени в бившите казарми в Кайсиева градина, които според военното министерство могат да послужат за настаняване на бежанци.

В дискусията се включи и кметът на район "Младост" Христо Христов, който обяви, че също не е съгласен в социалните жилища да бъдат настанени хора от малцинствата. Според него обаче общината трябва да се възползва от възможността да спечели 4 милиона лева за жилища. Христов акцентира и че картотекираните граждани за общински апартаменти в района са над 700. Според него най-удачният вариант е да се потърси компромисен вариант за терен.

Проектът на общинската администрация предвижда върху имот, граничещ с улиците "Ана Феликсова" и "Петър Алипиев" и незастроени урегулирани имоти, да бъдат построени 40 жилища с площ от 40 до 100 квадрата. Идеята е в тях да бъдат настанени хора с увреждания, информира Луиза Каспарян, началник-отдел в социалната дирекция в общината. Срокът за кандидатстване изтича в средата на декември.

Предвид несъгласието на хората за предвидения терен вариантът е да бъде потърсен друг, който обаче също трябва да бъде подложен на публично обсъждане, обясни заместник-кметът Христо Иванов. Не се знае обаче дали времето ще бъде достатъчно.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.11.2013 г.
0
 
 
хората са прави,по-добре да се построи детска градина и ясла,а казармите да са преустроят за жилища за хора с увреждания,как един инвалид с количка може да се прибере в жилище на втория или третия етаж,ако се повреди асансьор или спре тока,добре,че има понякога обществено обсъждане,че да се възпират чиновниците от тъпи грешки,които струват много пари.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: