Жителите на 2 блока в "Чайка" искат отсичането на опасни тополи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19 / 13.12.2011
955
Жителите на 2 блока в кв. "Чайка" настояват за отсичането на опасни тополи. За да предотвратят евентуални инциденти и да се избавят от здравословните проблеми, които предизвиква цъфтежният мъх, гражданите са внесли молба в общината още през април т.г. С писмото си до дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" обитателите на бл. 60 и бл. 61 в "Чайка" настояват за премахването на тополите, всяка от които е висока над 20 м.

Дърветата са на поне 30 години. Някога, когато хората ги засаждаха, смятаха, че са брези. Оказа се обаче, че пред вх. В на бл. 61 израстват дървета от вида черна топола. При цъфтежа им мнозина от жителите на сградите в съседство се оплакват от остри алергични реакции и дихателни проблеми. Наблизо е и Оздравителната детска градина. Нерядко и деца, и възрастни са принудени да търсят медицинска помощ, за да облекчат състоянието си, разказа Неделчо Евтимов. Като жител на кв. "Чайка" той се опасява и от други негативни последствия. Част от полуизсъхналите клони са изпадали, но други са опасно надвиснали и още при първия по-силен вятър могат да се стоварят върху човек или автомобил. Стъблата на дърветата са наклонени, поради което корените им са буквално над земята. Това пък крие опасност при някоя буря да паднат не само клони, а целите тополи, убеден е бдителният гражданин.

Опасността била потвърдена и от официално извършената санитарна експертиза. В нея се изтъква, че въпросните 2 тополи не са в добро състояние и застрашават безопасността на движението, сигурността на хората, сградите и инфраструктурата. На базата на експертизата се изисква отсечените тополи да се компенсират за сметка на общината чрез засаждането на 4 стандартни широколистни дървета, местата за които трябва да бъдат посочени от експерта по озеленяване в район "Приморски".

За отсичането на тополите има и кметска заповед, която е в сила от края на август, но по изпълнението й досега не са предприети необходимите мерки. Колко още ще трябва да чакаме, докато проблемът ни намери своето решение, питаха вчера заинтересованите жители на кв. "Чайка".

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).