Жива емблема на Варна бе удостоен от кмета Коцев

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
18:33 / 28.10.2024
614
Кметът Благомир Коцев отличи с почетен знак на кмета с лента именития български художник проф. Стоимен Стоилов на церемония в Община Варна. Наградата се връчва за приноса на проф. Стоилов към родния му град и по повод 80-годишнината на художника.

Варна винаги е имала своите будни и творчески личности и несъмнено проф. Стоилов е една от тях. С дългогодишната си работа и забележителното си творчество, той безспорно е допринесъл за голямото изкуство, не само за града ни, но и за България и за целия свят. За мен е огромна чест да имам възможността да го поздравя и да му пожелая винаги да запази своя висок дух, своята муза и искрата, с която създава неподправените си творби. С тези думи кметът Благомир Коцев се обърна към художника на церемонията по връчването на отличието.

Кметът спомена големия принос на проф. Стоилов в създаването на варненската емблематична "Фабрика Вулкан“ в далечната 1975г., която се превръща в дом на варненската художествена общност и в едно от най-добрите графични средища у нас. Безспорни са и заслугите му в създаването на Международно биенале на графиката във Варна, което през следващата година ще отбележи своето 23-то издание. Това е принос, който всички варненци ценим и се гордеем с тези постижения, каза кметът и допълни, че  пожелава на проф. Стоилов много нови успехи, здраве, дълголетие и да продължава да създава своите красиви творби, които вдъхновяват различни поколения в България и по света.

Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, благодари за големия интерес към работата му и за топлото българо-австрийско приятелство, родило редица художествени проекти през годините. Радвам се, че талантливи млади хора ръководят днес Варна, пожелавам им голям успех, да развият материалната база за излагане на изкуство и да се погрижат за интересите на града. Надявам се до оставите нещо добро за Варна и благодаря за хубавите думи и високата оценка за работата ми, каза от своя страна Стоилов.

На събитието в Община Варна присъстваха още заместник-кметът по културата Павел Попов, д-р Волфганг Шусел – канцлер на Австрия (2000-2007) и бивш външен министър, личен приятел на художника, приятели и близки на Стоилов от Австрия и България, любители на изкуството, колекционери и почитатели на творчеството му.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Граждани се обявиха против изграждане на дневен център за хора с ...
Коя партия печели изборите в област Варна?
Съдът във Варна отмени важно решение на общинския съвет 
Осъдиха пияна шофьорка във Варна, отнеха автомобила й
Катастрофа със загинал затвори пътя София - Варна
Варненци са предупредени за сряда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).