Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Живописна експозиция "Посоки" в Арт Галерия "Ларго"
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 26.08.2013Коментари (0)862
©
От 28 август 2013 г. в осемдесет и втората поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи Валери Ценов с живописната експозиция "Посоки". Това е петата самостоятелна изложба на пловдивчанина в "Ларго". Поради натоварения график на артиста за първи път през тази година платната му акостират на морския бряг в края на лятото, а не през пролетта, както е било досега. Този факт доведе до многобройни запитвания от вярната и голяма група негови почитатели, нетърпеливи да видят новите посоки, в които е тръгнал пловдивският виртуоз. В изложбата ще видим повече от 20 нови платна, рисувани специално за варненската публика. Освен картини от добре познатите поредици "Антични морета", "Свободни пространства", "Антични мотиви", ще видим за първи път картини от най-новия тематичен цикъл на Валери - "Тайните градини". За любимата си варненска публика Ценов отново е подготвил десетина прекрасни морски сюжета, не по-малко са вълнуващите женски образи, посветени на богини, които ще открием в платната "Тера", "Диана", "Деметра". За почитателите на родопските сюжети пловдивчанинът е донесъл три пейзажа, събрали в себе си цялата красота и светлина на любимата българска планина.

След дълги размисли и колебания изложбата получава задължаващото заглавие "Посоки". Но не за първи път Ценов поема голямата отговорност да ангажира вниманието на публиката със сериозно обмислена, критично селектирана експозиция.

На пръв поглед може да приемем, че чрез заглавието Ценов иска да обобщи идеята на изложбата като представяне на различните посоки на търсенията му през последните пет години, на различните посоки на интересите му, на различните теми, които разработва. Но това е съвсем повърхностно тълкувание. Вглеждайки се по-внимателно в картините, откриваме богатство от светове, идеи, теми и най-вече посоки на човешките търсения, които авторът като че ли илюстрира в картините си като един страничен наблюдател. Но Ценов не е само пасивен наблюдател.

Както винаги, разглеждайки творбите му, оставаме затруднени дали да възприемем пловдивчанина като живописец или по-скоро като философ и вещ тълкувател на човешката природа. Бихме го нарекли и съвременен мъдрец и творец на притчи, ако не беше все още неприлично млад за мъдрец.

В настоящата изложба Валери сплита в едно свои любими теми, разработвани в неговите картини - темата за свободата на човека, за свободните пространства на човешкия дух, темата за скиталческата, приключенска, будна, незадоволена, търсеща природа на човека, винаги готов да поеме на едно ново пътуване - към неизвестното, към предизвикателствата на света, чакащи нетърпеливо да го подложат на всевъзможни изпитания. Има я и темата за възраждащата, неунищожима сила на природата-майка, за началото, за зачатието, за семената, от които покълва и избуява живота, чиято многопластовост е развита изключително интересно в картината "Тера".

Изложбата в галерия "Ларго" продължава до 18 септември.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: