"Златна сова" получи учен от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:25 / 10.06.2024
1186
Престижната международна награда "Златна сова“ бе удостоена проф. Цанка Дикова от Медицинския университет във Варна.

Призът на името на проф. Фридерик Страуб бя получи  от Световната академия по материали и машинно инженерство, която връчва  почетни награди на изтъкнати учени от различни страни.

Наградите бяха раздадени на 26-тата Международна научна конференция "Achievements in Mechanical and Materials Engineering AMME & bio 2024“. Конференцията бе посветена на новите тенденции в развитието на биоинженерството, както и на създаването, изследването и приложението на нови материали в общата и дентална медицина, и биополимерни покрития за безотпадни технологии при производството на хранителни продукти и добавки. Събитието бе организирано от Световната академия по материали и машинно инженерство (WAMME) и от Медицински и дентален инженерен център ASKLEPIOS в Гливице, Полша. Учени от 18 страни от всички континенти представиха резултатите от своите изследвания. Групата от България бе най-многобройна и включваше пет представители на факултетите по Дентална медицина, Медицина и Фармация на Медицински университет – Варна. Участието в конференцията се осъществи в рамките на проект № BG-RRP-2.004-0009-C02 Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM), финансиран от Европейския съюз – Next Generation EU. От научна група 3.1.4. PersIm три презентации представиха проф. Цанка Дикова – ръководител, гл. ас. Ивайло Парушев – старши сътрудник и ас. д-р Петър Вълчанов – постдокторант, а от научна група 3.1.2. SMART презентация направи ръководителят на групата – проф. Кръстена Николова. От името на Факултета по Дентална медицина с постер участва гл. ас. д-р Преслав Пенчев. Те представиха резултати от своите изследвания в областта на приложение на технологиите на 3D печат за изработване на дентални конструкции от сплави и пластмаси и за планиране на хирургични интервенции в ортопедията, както и създаване на филми от хитозан с етерично масло от карамфил.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна: Започваме поредица от важни проекти!
Взеха важно решение за Аспарухов мост
Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕ...
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).