Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Златни искри", Варна 2023: Голямото събитие за нова детска музика в България
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 24.10.2023Коментари (0)1071
©
Международният конкурс за песен "Златни искри" във Варна вече е традиция. Този музикален форум е един от малкото международни конкурси за нова детска песен в Европа. Посветен на новата детска музика, той се утвърди като най-мащабното събитие от този род през последните години в България. А радиоконкурсът, излъчен по БНР-Радио Варна е единствен по рода си международен детски песенен конкурс в нашия ефир.

Тази година своя вот в "Златни искри“ дадоха близо 6500 радиослушатели. И това издание на състезанието събра талантливи професионални композитори и представи техните музикални творби, посветени на децата. Така форумът дава възможност на авторите да покажат своите творчески  търсения в музиката за подрастващите. Тази година финалисти в конкурса  "Най-добра авторска песен"  бяха 25 песни от България, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия и други, което допринесе за многообразието на музикалните стилове и изрази.

Председател на международното жури за песен беше композиторът Стефан Илиев. Първите награди в трите възрастови категории си поделиха песни на композиторите: Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов, Нели Похрибна, Петър Койчев, Роберто Николов и екипът Рафаел Пашамов, Фабрицио Паризи и Васил Иванов. Специалната награда на международното жури от "Златни искри 2003“ е за композитора Михай Александру (Румъния). Наградата за текст бе присъдена на Иван Тенев за песента "Сън“ на композитора Светослв Лобошки. А радиослушателите решиха, че наградата на БНР- Радио Варна е за песента "Тук и сега" на Рафаел Пашамов ,Фабрицио Паризи и Васил Иванов. "Златните искри“ имаха  и съпътстваща конкурсна програма с още две категории - "Най-добър изпълнител" и "Най-добра интерпретация на нова песен".

В тях деца с уникални гласове и изпълнителски умения впечатлиха журито. Двата конкурса бяха председателствани от Петя Буюклиева - известен изпълнител и ментор за млади артисти в страната, както и Искрен Пецов, Юлия Димитрова от дует "Мания", Тетяна Апанасенко - продуцент от Украйна, и композиторът Мустафа Канбазлар (Турция). Най-празнична част от феста бе, разбира се, обявяването на наградите, връчени от членовете на журито и от госта Орлин Павлов. Той участва в концерта на "Златни искри“ и приятели заедно с Христо Стефанов - вокалист на "Фанданго", актьора Боян Стоянов и детското шлагерно студио ДА и събра най-много аплодисменти от децата и родителите им. Незабравима за децата ще остане и концертната програма от български песни за деца.

Така и тази година международният конкурс "Златни искри“ показа, че не само подкрепя и насърчава младите музикални таланти, но също така дава възможност на публиката да се потопи в магията на детската музика и да се вдъхнови от страстта и ангажимента на участниците. "Златни искри" продължават да дават блясък и като символ надежда и изкуство в музикалния свят на България и в Европа.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри“ се организира от фондация "Откритие“ , с подкрепата на:

Министерството на културата, сдружението за авторски права "Музикаутор",  БНР-Радио Варна , ВМК-Варна,  фонд Култура" на Община Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: