"Златни искри", Варна 2023: Голямото събитие за нова детска музика в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:35 / 24.10.2023
1082
Международният конкурс за песен "Златни искри" във Варна вече е традиция. Този музикален форум е един от малкото международни конкурси за нова детска песен в Европа. Посветен на новата детска музика, той се утвърди като най-мащабното събитие от този род през последните години в България. А радиоконкурсът, излъчен по БНР-Радио Варна е единствен по рода си международен детски песенен конкурс в нашия ефир.

Тази година своя вот в "Златни искри“ дадоха близо 6500 радиослушатели. И това издание на състезанието събра талантливи професионални композитори и представи техните музикални творби, посветени на децата. Така форумът дава възможност на авторите да покажат своите творчески  търсения в музиката за подрастващите. Тази година финалисти в конкурса  "Най-добра авторска песен"  бяха 25 песни от България, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия и други, което допринесе за многообразието на музикалните стилове и изрази.

Председател на международното жури за песен беше композиторът Стефан Илиев. Първите награди в трите възрастови категории си поделиха песни на композиторите: Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов, Нели Похрибна, Петър Койчев, Роберто Николов и екипът Рафаел Пашамов, Фабрицио Паризи и Васил Иванов. Специалната награда на международното жури от "Златни искри 2003“ е за композитора Михай Александру (Румъния). Наградата за текст бе присъдена на Иван Тенев за песента "Сън“ на композитора Светослв Лобошки. А радиослушателите решиха, че наградата на БНР- Радио Варна е за песента "Тук и сега" на Рафаел Пашамов ,Фабрицио Паризи и Васил Иванов. "Златните искри“ имаха  и съпътстваща конкурсна програма с още две категории - "Най-добър изпълнител" и "Най-добра интерпретация на нова песен".

В тях деца с уникални гласове и изпълнителски умения впечатлиха журито. Двата конкурса бяха председателствани от Петя Буюклиева - известен изпълнител и ментор за млади артисти в страната, както и Искрен Пецов, Юлия Димитрова от дует "Мания", Тетяна Апанасенко - продуцент от Украйна, и композиторът Мустафа Канбазлар (Турция). Най-празнична част от феста бе, разбира се, обявяването на наградите, връчени от членовете на журито и от госта Орлин Павлов. Той участва в концерта на "Златни искри“ и приятели заедно с Христо Стефанов - вокалист на "Фанданго", актьора Боян Стоянов и детското шлагерно студио ДА и събра най-много аплодисменти от децата и родителите им. Незабравима за децата ще остане и концертната програма от български песни за деца.

Така и тази година международният конкурс "Златни искри“ показа, че не само подкрепя и насърчава младите музикални таланти, но също така дава възможност на публиката да се потопи в магията на детската музика и да се вдъхнови от страстта и ангажимента на участниците. "Златни искри" продължават да дават блясък и като символ надежда и изкуство в музикалния свят на България и в Европа.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри“ се организира от фондация "Откритие“ , с подкрепата на:

Министерството на културата, сдружението за авторски права "Музикаутор",  БНР-Радио Варна , ВМК-Варна,  фонд Култура" на Община Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).