Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Знаете ли колко са бункерите във Варна?
Автор: Димитър Щерев 08:07 / 31.05.2024Коментари (0)2318
© Varna24.bg
Като бяхме малки се навирахме вътре! Това си спомнят варненци за своето детство. Бункерите! Митичното място за всеки малък мъж. На снимката е бетонната гъба на входа на Морска гара. Българското Черноморие е осеяно с подобни бетонни укрития. Бумът в строителството край морето в последните години ги е скрил от хорските погледи, но все още тук-там са останали малки петънца от онези бурни години, когато параноята у нашите управници е била в повече.

Българските бункери са строени по царско време. В един от малкото източници на информация за произхода на тези бетонни гъби - книгата "История на БМФ", пише, че са изграждани по немски образец. Пикът на строителството им е през 1942-1943 г., когато България вече е обявила война на Англия и САЩ и е част от Тристранния пакт Япония - Германия - Италия. По това време страната ни на практика е окупирана от немски войски. Част от бункерите са съсредоточени по Черноморието, където са разположени и много български противодесантни взводове - 22 се намират в Бургас, 17 са във Варна.

Бункерът е отбранително военно укрепление, предназначено да защитава хора и ценни материали от падащи бомби, артилерия или други атаки. Те са използвани широко през Първата световна война, Втората световна война и Студената война за оръжейни, командни и контролни центрове и складови съоръжения. Известните бункери по света включват линията Мажино след Първата световна война на френската източна граница и чехословашките гранични укрепления главно на северната чешка граница срещу Германия, Форт Ебен-Емаел в Белгия, Алпийската стена на север от Италия, Führerbunker от Втората световна война и в Италия, индустриалният бункер на Marnate, инсталациите с V-оръжия в Германия (Mittelwerk) и Франция (La Coupole и Blockhaus d'Éperlecques), и инсталациите от Студената война в Съединените щати (Cheyenne Mountain Complex, Site R и The Greenbrier), Обединеното кралство (Burlington), Швеция (Boden Fortress) и Канада (Diefenbunker).

Любопитно е, че в Швейцария има необичайно голям брой бункери поради закон, изискващ изграждането на защитни убежища за всички нови сгради от 1963 г. насам, както и редица бункери, построени като част от военния отбранителен план за Националния редут. Някои от бункерите в Швейцария оттогава са се превърнали в туристически атракции, в които се помещават хотели и музеи, като например музея Сасо Сан Готардо.

Съветският съюз поддържаше огромни бункери (една от вторичните употреби на много дълбоко вкопаните системи на метрото в Москва и Киев беше като ядрени убежища). Редица съоръжения бяха построени в Китай, като подземен град в Пекин и подземен проект 131 в Хубей. В Албания Енвер Ходжа осея страната със стотици хиляди бункери. В Съединените щати Президентският център за спешни операции под източното крило на Белия дом служи като защитен подслон и комуникационен център за президента на Съединените щати в случай на спешност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: