Четири поправки на рекорд, куче-плувец и Иван Петров на Галата-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
00:13 / 03.08.2009
1237
По уникален начин завърши 69-ото издание на плувния маратон Галата-Варна. Първите четирима участници, които финишираха, успяха да подобрят досегашния рекорд на състезанието. Над всички за втора поредна година бе Михаил Георгиев от клуб "Младост" (Пловдив). Той измина 4400-те метра от нос Галата до Втора буна за време 47,03 мин. Досегашният рекорд бе на Георги Палазов от 2003 г., когато той спря хронометрите на 49,58 мин. Любопитното е, че в това издание на надпреварата самият Палазов бе трети, като пипна новата времеизмерваща уредба точно 47,12 мин. след стартирането си. Пред него завърши Иван Божков, който бе с няколко стотни по-бърз в реакцията си на финала, а четвъртият подобрил рекорда е Георги Калинов (48,22).
При дамите пък победителка стана отново миналогодишната №1 - Мария Милчева от Национална спортна академия. На трета и четвърта позиция се класираха две варненки - състезателките на клуб "Аргос" Кристина Пеева и Даниела Янакиева.
Общо 190 участници стартираха в легендарната надпревара, на която организатори са община Варна, ВМС и клуб "Черно море-Армеец". Най-напред от варненските плувци бе 13-годишният Николай Кунчев от отбора на домакините. Той финишира на 5-то място, което му донесе и специалната награда на кмета на града Кирил Йорданов. Общият награден фонд на проявата беше 4180 лева, а парични премии получиха първите осем в двата пола, както и тримата най-възрастни участници, тримата най-млади и най-добре представилия се чужденец.
За първи път в почти 70-годишната история на плувния маратон пък разстоянието бе изминато от представител на животните. Кучето Амбър премина през цялата дистанция, за да финишира заедно със своя стопанин. Домашният любимец е на пет години е и порода Голдън ред ривър. Един от най-атрактивните участници бе бившият нападател и старши треньор на футболен клуб "Спартак" (Варна) Иван Петров. Той бе записан под №1 в маратона и финишира на 160-а позиция в крайното класиране, получавайки награда от асоциацията на ветераните спортисти и деятели.
Времето във вчерашния ден бе отлично и това спомогна за изключителното представяне на плувците. Маратонът Галата-Варна бе генерална репетиция за домакинството на кръга от Световната купа на 10 км. дистанция, което е на 8 август (събота).
На отличните метеорологични условия отдадоха добрите си резултати победителите в плувния малатон Галата-Варна. Класиралият се на първо място в състезанието Михаил Георгиев, който е на 17 години, призна, че титлата през миналата година му е била много по-трудна. "За пети път плувам Галата-Варна. През миналата година ми беше най-трудно, защото имаше много по-голяма конкуренция. Сега най-мъчно ми беше на финала, тъй като се откъснахме трима души и битката бе жестока. По време на дистанцията нямах проблеми. Времето беше отлично, морето бе перфектно, течение нямаше. Успявах да следя конкуренцията. Исках да стана първи, бях се нахъсал. Това ми беше най-доброто плуване, но причината е, пак казвам, в хубавото време", заяви Георгиев, който се занимава с плуване от 7-8 години и е възпитаник на пловдивското спортно училище "Васил Левски".
№1 при жените Мария Милчева също каза, че дължи успеха си на спокойното море. "Много ми хареса този път. Водата беше супер, нямаше вълнение и медузи. Аз съм тук за пети път, като миналата година, когато също спечелих, ми беше най-трудно. Имаше много вълни и медузи, беше изключително тежко. Този път се справих добре", каза Милчева, която похвали варненските плувкини и им пожела успехи в бъдещите прояви.
13-годишният варненец Николай Кунчев пък се закани, че догодина ще се опита да спечели състезанието. За ученика от Първа езикова гимназия участието в маратона бе първо. "Въпреки че ми беше дебют, се справих добре. На пето място съм и съм първи от Варна. В началото не ми беше трудно, но в последните метри беше ужасно тежко. Според мен това е добър резултат. В републикански първенства съм ставал втори на 800 метра и трети на 1500, 200 и 400 метра кроул. Със сигурност имам амбиции да спечеля маратона след години. Това беше просто за опит и вече от другата година почвам да тренирам по-здраво за състезанието", каза Кунчев, който похвали отличните условия на басейн "Приморски".



Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).