Владо Мирчев: Футболът в Италия е на светлинни години от другите държави

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 04.08.2009
1434
Варненският нападател Владислав Мирчев от два дни е футболист на втородивизионния италиански клуб “Анкона”. 22-годишният футболист вкара осем гола в четири контролни срещи и по този начин спечели доверието на старши треньора Валтер Салвиони. Варненецът е юноша на “Спартак” (Варна), а в България е играл още за бургаския “Черноморец”. Бившият младежки национал на страната ни игра преди година под наем в тима на БАТЕ (Борисов), с който стана шампион на Беларус. Той бе на терена в 16 мача и вкара пет гола. Освен това Владо взе участие в срещите на тима от груповата фаза на Шампионската лига срещу “Реал” (Мадрид), “Ювентус” и “Зенит” (Санкт Петербург). През януари талантът се върна в “А” група и записа десет мача с родния “Спартак” (Варна), а през лятото разтрогна по взаимно съгласие. Мирчев е във Варна за два дни, за да си събере личния багаж и се съгласи да даде интервю за “Позвънете”.

- Владо, първо честит трансфер! Как се стигна до преминаването ти в “Анкона”?

- Благодаря! Наставникът им бе гледал касети от мачовете ми в Шампионската лига. Той знаеше как играя, но искаше да се видим лице в лице. Дори ми каза, че след два дни ще се подпише договорът. Човекът просто искаше да види как се отнасям към тренировъчния процес и какво е физическото ми състояние. Остана доволен, хареса ме, което е най-важното за мен. Договорът ми е за две години. Подписах го в неделя преди последната контрола на тима.

- Колко време изкара в отбора, докато те одобрят?

- Одобрението стана много по-бързо. Но цялостният ми престой там бе около 20 дни. От “Анкона” ми пратиха официална покана, в която пишеше да се явя на лагера им. Изиграхме четири контроли, в които вкарах осем гола.

- Какво е нивото на отбора?

- През миналата година са играли бараж за оставане в Серия “Б”. В първия мач са победили като гости “Римини” с 0:1, а във втория са направи реми 1:1 у дома. За новото първенство амбициите са да се утвърдят в Серия “Б”. Те не са голям отбор, все пак в Италия има много тимове на по-високо ниво. Нямат толкова големи финанси. Засега няма някакви поставени цели за влизане в Серия “А”. Това, към което ще се стреми отборът, е да се утвърди и евентуално да продаде някой футболист.

- Успя ли да разгледаш Анкона?

- Не. Аз все още не съм ходил в града, тъй като бяхме на лагер 20 дни в Трентино. Но иначе разбрах, че Анкона е 100-хилядна и е точно на Адриатическо море - пристанищен град. Столица е на регион Марке. Много хубав град в центъра на Италия. Стадионът е за 23 хиляди души и се казва “Делконеро”. Пълни се за всеки домакински мач. Все пак Италия е футболна държава и хората там обичат този спорт. Базата на отбора също е перфектна. Колкото до моите битови условия, на първо време ще бъда настанен в хотел. След това ще си търся квартира в града.

- Има ли други чужденци в тима?

- Да. Вратарят е бразилец, а освен това има двама аржентинци и един парагваец, който е преотстъпен от “Удинезе”. Единият аржентинец пък е играл в “Дарби Каунти” преди време. Има и играчи, които са ни преотстъпени от “Интер”. Всички момчета са доволни и ме приеха много добре. Като цяло “Анкона” е силен отбор, всички са добри футболисти. Преди години е играл и в Серия “А”, но нямам информация някога да е бил шампион на Италия. Иначе в тима държат изключително много на тактиката. Аз досега си мислех, че съм добре в тази насока, но като видях там какво е... Затова съм и много доволен, че ще израствам в този аспект. Въобще, няма как да не се радвам, че отидох в Италия. Надявам се всичко да е наред.

- Финансовите условия по-добри ли са в сравнение с нашите тимове?

- Естествено! Нямат нищо общо с българските клубове. Дори с “Левски” и ЦСКА.

- Имаше ли предложения за други отбори?

- Да. Вариантите бяха за страни като Германия, Израел, Румъния, Кипър. Аз обаче исках да пробвам в Италия. Това е футболна държава, тази игра там е религия. Затова е много трудно някой да се наложи, предизвикателството е голямо. Не е никак лесно чужденец да играе достойно в Серия “А” или Серия “Б”. Италианците са на светлинни години от останалите държави. Радвам се, че всичко е наред, че ме оцениха, поканиха ме и се представих добре.

- Конкуренцията в нападение как е?

- Общо четирима души сме, а старши треньорът използва тактиката 4-4-2. Единият нападател е преотсъпен от “Удинезе”, а другите двама имат по 300 мача в кариерата си. Единият от тях е капитанът ни. Треньорът е много доволен от мен, харесва ме. Не е ставало дума дали ще съм титуляр или не, но смятам, че всичко си зависи само и единствено от мен. Надявам се да ме пуска да играя, тъй като първо трябва да се утвърдя.Имам много хляб да ям още. Не съм направил нищо, само една крачка. Трудното тепърва предстои.

- Кога ще е официалният ти дебют?

- На 21 август е първият кръг на първенството, в който гостуваме на “Лече”. Как звучи само?! Още ми е малко трудно да повярвам. Просто съм изключително щастлив. Преди това ще има мачове за Купата на Италия. Съперник там ще е “Перуджа”, който преди това има един двубой, но срещу лесен съперник. Аз обаче ще играя чак за първенството тъй като от БФС трябва да изпратят в Италия жълтата ми карта. Иначе сега като се върна, имаме контролна среща в четвъртък. Преди това мисля, че ще ме представят официално.

- На какъв език говориш със съотборниците си?

- С един човек от ръководството си говоря на руски, а с футболистите - на английски. Мъча се да уча и италиански и се надявам, че до един-два месеца всичко ще е нормално.

- Успя ли да придобиеш представа за италианките?

- Да, но българките са много по-красиви. Няма база за сравнение.

- А на 9 септември ще отидеш ли да гледаш световната квалификация Италия - България?

- Не знам къде ще играят, но сигурно ще отида да ги гледам. Надявам се да ги победим, че да мога да се майтапя с новите ми съотборници.

- Следиш ли какво се случва в “Спартак”?

- Много обичам родния си клуб, но в момента не искам да го коментирам по какъвто и да било начин!

- Какво очакваш от представителите ни в европейските клубни турнири?

- ЦСКА ще премине в следващия кръг, “Левски” също сигурно ще продължи. Надявам се и “Черно море” да победи “Айндховен”. “Моряците” имат хубав състав, а и все пак са варненски отбор. Ясно, е че ще е трудно. ПСВ не е “Левски”, ЦСКА или “Беласица”. Класен тим, срещу който се надявам “Черно море” да извади повече футболни аргументи и да успее да победи. Независимо че съм израстнал в “Спартак”, стискам палци за градския съперник и се надявам да продължи.


Имал оферти от България, но засега не иска да играе у нас
Младият нападател призна, че е имал и оферти от страна на други български отбори, след като преди месец се раздели с родния си клуб “Спартак”. “Получих предложения, но не исках да играя у нас. Живот и здраве, да продължавам да се развивам така, те нещата ще се получат, когато ги искаш. Сега в момента съм футболист на “Анкона” и мисля само за този отбор. За евентуално връщане в България ще мисля след време”, категоричен е талантът.Запитан дали вярва, че при силни изяви в “Анкона” селекционерът на националния отбор Станимир Стоилов ще му обърне внимание, Мирчев отговори: “В момента не мисля за националния отбор, а за това как да се утвърдя в клубния си отбор и да играя редовно”.


Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).