Шейх помага на Борносузов да си вземе заплати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 22.02.2010
2577
Атанас Борносузов е роден на 5 октомври 1979 г. Започва да рита топка, когато е в първи клас, на стадиона в родното си село Житница, на 20 км от Пловдив. В трети клас се записва по обява в школата на „Марица“, където първият му треньор е Атанас Узунов. От четвърти клас на Атанас вече не се налага да пътува, тъй като семейството му се мести да живее под тепетата. В седми клас влиза в спортно училище, което по-късно завършва заедно с братовчед си – известния наш щангист Милен Добрев.
Преди да подпише с „Черно море“ на 18 февруари 2009-а е играл е за „Марица“, „Сокол“ (Коматево), „Литекс“, „Олимпик“ (Тетевен), „Добруджа“, „Нафтекс“, „Том“ (Томск, Русия), „Левски“, „Терек“ (Грозни, Русия), „Арис“ (Лимасол, Кипър), „Ал Салмия“ (Кувейт). Има над 300 официални мача и повече от 40 гола. С „Литекс“ е шампион през 1999-а и носител на купата през 2000-а. Има няколко втори и трети места в „А“ група. С 22 мача за младежкия национален тим.
Атанас е женен за ловчанлийката Цветелина, по-известна като Маша. Тя му ражда двама сина – Йоан е на 6 години, а Персиян дойде на бял свят на 5 февруари.


Шейх Али съдейства на Атанас Борносузов пред ФИФА да си вземе заработените пари от „Ал Салмия“ (Кувейт). Преди да облече екипа на „Черно море“ Наката играе за лидера в азиатската държава 8 месеца и го оставя на първо място в класирането. „Когато Али беше шеф на „Ал Салмия“, нямахме никакви финансови проблеми. Любопитно е, че той беше президент и на останалите спортове в клуба – хандбал, баскетбол и други. Изпълнявал е тази длъжност 25 години“, разкри за „Народно дело“ Атанас. Той уточни, че Али е подценил кандидатите за неговия пост на изборите и те успели да го свалят от власт. „След като е управлявал четвърт век, Али смяташе, че за пореден път ще го преизберат. За съжаление се случи обратното. По-късно той ми призна, че е сбъркал, защото не е взел насериозно опонентите си. Наследиха го лекари, които нямаха възможност да плащат на чужденци и затова си тръгнах“, допълни Борносузов. Последният е уведомил ФИФА, че има да взема заработени суми по договора и тази година очаква световната футболна централа да се произнесе в негова полза. Шейх Али съдейства на нашенеца да си получи всичко до стотинка. И до ден-днешен двамата остават добри приятели и се чуват редовно по телефона. „Номерът на Али е един от тези, които винаги ще присъства в моя GSМ. Благодарен съм за това, което е направил и прави за мен. Иначе от Кувейт съм с прекрасни впечатления. Красива, богата и страхотна държава“, казва още Наката.

Научил най-много за футбола от Стойкица

От румънския специалист Михай Стойкица халфът Борносузов е научил най-много за футбола.
„Това е треньорът, който ми помогна да разбера всичко най-значимо за спорта, който практикувам. Невероятен специалист и човек. Искам един ден отново да работя с него, да ме учи на треньорски занаят. Той е професор по футбол и ще ми помогне за лиценз“, признава Наката.
Последният играе за първи път под ръководството на Стойкица през есента на 2000-а в „Литекс“.
„Играхме страхотен футбол, но не проявиха търпение към него и не го оставиха да си свърши работата. Всичко се преобърна, когато загубихме нелепо с 3:4 от „Левски“ в Ловеч, след като водехме с 3:1“, връща се назад в спомените Борносузов. Любопитно е, че Михай е уволнен след загуба с 2:3 от „Черно море“ на „Тича“. В тази среща Наката открива резултата за ловчанлии, но с попадения на Веско Петков-2, и Жоро Илиев домакините стигат до пълен обрат.
„Стойкица знаеше какво го чака, тъй като преди двубоя ми призна, че ако не спечелим, ще го сменят“, уточнява Наката.
По-късно румънецът е негов треньор в „Арис“ (Лимасол) и „Ал Салмия“ (Кувейт).

Дебютира в елита на 16 години

Дебютът на Атанас Борносузов в „А“ група е още на 16 години. „Помня, че беше в мач на „Марица“ под ръководството на Петър Зехтински“, казва Наката. Едва 18-годишен той вече е продаден на „Литекс“. „Освен Гриша Генчев ме искаха и други наши отбори. Моят първи треньор Атанас Узунов обаче ми каза да избера Ловеч и аз го послушах“, допълва Борносузов. Когато отива в града на люляците, не играе редовно, тъй като шампионите имат избистрен състав от силни футболисти: Стойчо Стоилов, Буши, Хаджи, Светльо Тодоров, Симонович. Мариян Тодоров, Ивайло Петев, Стефан Юруков. „Бях твърде млад и нямаше как да изместя някой от утвърдените имена в средата на терена. Все пак в „Литекс“ развих качествата си, станах шампион и носител на купата. Въпреки че ме преотстъпваха два пъти на „Олимпик“ (Тетевен) и „Добруджа“, престоят в Ловеч за мен беше полезен“, отчита Наката. Като най-голяма грешка полузащитникът посочва решението си да премине в „Левски“ през лятото на 2006-а. „Нещата при „сините“ не тръгнаха, както очаквах. Играх в квалификациите на Шампионската лига, но не и групата ни с „Барса“, „Челси“ и „Вердер“. Ако знаех какво ще стане, нямаше да напусна „Том“, разкрива Борносузов. След 6 месеца при „сините“ футболистът се завръща в Русия, но в „Терек“, с който влиза в елита. „В Русия всичко беше точно, но условията за живот са трудни. Много ми тежаха и пътуванията за мач, тъй като разстоянията са огромни. Случвало се е да летим повече от 8 часа със самолет. За нормални се смятаха полетите от 3-4 часа“, спомня си за гурбета Наката.

Разминал се с АЕК и „Фиорентина“

На два пъти Атанас се разминава с трансфери в силни европейски отбори. И в двата случая Гриша Ганчев е непреклонен и отказва да продаде своя играч. Първи го иска АЕК след срещите с „Литекс“ за купата на УЕФА. Гърците продължават напред в турнира след 3:2 в Атина и 1:1 в Ловеч. По-късно оферта за футболиста отправя и „Фиорентина“, чийто треньор харесва качествата на Наката в контрола с „Литекс“ на Апенините. „Фиорентина“ тогава беше пратен в трета дивизия заради финансови злоупотреби на бившия си президент Чеки Гори. Казаха ми, че финансирането им отново е изрядно и до 2 години ще се върнат в елита. Така и стана, но мен не ме пуснаха във Флоренция“, разкрива Борносузов.

Иска купата и с „моряците“

Пролетната цел на Наката е да вземе за втори път купата на България, но този път с „Черно море“. „Вече съм изпитал тръпката да вдигна трофея, след като го направих с „Литекс“ през 2000 г. Дано да ми е писано да печеля купата през 10 години. А и „Черно море“ вече изгуби два финала и в третия не трябва да става грешка“, пожела си Борносузов. Относно очакванията му за представянето на „моряците“ през втория полусезон в „А“ група халфът заяви: „Искаме да поддържаме постоянно добро игрово ниво и да побеждаваме колкото се може по-често. Ръководството не ни е затормозявало с цели за класиране. Аз смятам, че „Черно море“ не отстъпва на никой в България по футболни стойности и клубна организация. Да не говорим за фенове, тъй като нашите са фантастични. Ако някои клубове ни превъзхождат, това е само с имената им. На терена обаче не играят имена.“
Борносузов има договор с „моряците“ до края на годината и на този етап мисли единствено за успехи с тима. „Шефовете са точни и никога няма да ме спрат, ако реша отново да изляза в чужбина. Имах оферти тази зима, сигурно ще имам и през лятото. Трансфер на всяка цена не стои пред мен, защото се чувствам великолепно на „Тича“. За мен е удоволствие да играя с толкова силни футболисти. Някои от тях заслужават да са национали и ако „Черно море“ беше от София, щяха да са такива. Дано Миро Манолов и Данчо Юруков се оправят по-бързо, защото са незаменими. Съжалявам за контузията на Милен Петков. Ще ми липсва на терена“, завършва Наката.

Източник: Недко Петров, Народно дело


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).