Седмокласничка от Варна попадна в национален отбор до 20 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:33 / 26.05.2010
1393
Борислава Христова от „Черно море-Одесос“ направи фурор на турнира по баскетбол за кадетки (до 16 години) в Самоков. По-любопитното е, че седмокласничката попадна в полезрението на националния селекционер за жени до 20 години Росен Барчовски. Той смята да я включи в тима за европейското първенство, дивизия А. Освен при 20-годишните Борислава логично бе викната и при кадетките. Тя трябва да помогне на националния тим на европейското в Македония, където България е в дивизия Б. В състава на 16-годишните попаднаха още четири баскетболистки на „Черно море-Одесос“. Става дума за Ива Костова, Радина Кордова, Златина Димитрова и Мария Андонова.

Баскетболистките на „Черно море-Одесос“ спечелиха титлата на финалите на държавното първенство за кадетки (до 16 години). На финала в Самоков варненки надиграха НСА със 79:55. По този начин момичетата на Венци Гечев спечелиха заслужено титлата, след като показаха най-добра игра от всички отбори и не загубиха нито един мач.
Варненки започнаха по-добре двубоя и дръпнаха от самото начало. Още по средата на частта те бяха напред с 6 точки, а до края й запазиха аванса си. Втората четвърт бе равностойна, но „Черно море“ продължи да води. Тимът поддържаше преднината си и до края на първото полувреме, което завърши 40:33. Началото на третата част бе за софиянки. До средата й НСА успя да намали само на две точки, а впоследствие дори поведе с 46:45. Оттук до края обаче варненки бяха пълни господарки на терена. До края само на тази четвъртина те дръпнаха с 10 точки за 59:49. Срещата бе решена в първите пет минути на последната част. Тя започна шеметно за варненки и след серия от 14:2 те поведоха с цели 22 точки. Още тук момичетата започнаха да предвкусват титлата и до края не се случи нищо интересно. Мачът приключи спокойно, като и двата тима реално спряха да играят и си отбелязаха общо 10 точки за петте последни минути.
Най-резултатна за победителките стана Ива Костова с 25 точки. Тя хвана и 10 борби за дабъл-дабъл. Още две нейни съотборнички завършиха с дабъл-дабъл. Радина Кордова приключи с 15 точки и 22 борби, а 14-годишната Борислава Христова, която изигра много силен турнир при каките, добави 16 точки и 11 борби.
Съставът
Златина Димитрова, Йорданка Николова, Мария Камбурова, Ива Костова, Елица Желязкова, Александра Бусерска, Гергана Желязкова, Мария Андонова, Борислава Христова, Радина Кордова

Венци Гечев: Бяхме мотивирани срещу силните
Старши треньорът на „Черно море-Одесос“ Венцислав Гечев призна, че огромната мотивация на неговите момичета е била в основата на спечелването на титлата в Самоков. „Отборът беше добре подготвен за шампионата. Кадетките тренират ежедневно с девойките старша възраст и жените на клуба, което им помага да израснат. Момичетата бяха много мотивирани срещу силните съперници. Най-слабият мач беше срещу БК „София“, който зае шесто място, но двубоят бе без значение и бихме само с пет точки – 71:66. това все пак бе доказателство, че дори и немаксимално мотивирани, могат да побеждават. Финалът бе изключително равностоен до края на втората част, а в началото на третата НСА дори ни поведе. Това като че ли жегна момичетата и в оставащите минути до края те натрупаха солидната си преднина“, заяви за „Народно дело“ Венци Гечев.
Две от неговите баскетболистки бяха избрани от всички треньори за идеалната петица – Ива Костова и Радина Кордова. Двете взеха и индивидуални награди – Ива стана №1 по асистенции, а Радина смаза конкуренцията в борбите.
Венци Гечев не пропусна да благодари и на Николай Владимиров, директор на спортното училище във Варна „Георги Бенковски“, където учат всички състезателки.

Източник: Александър Дечев, Народно дело


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).