Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (7)
Светът се сбогува със сър Боби Чарлтън: Въздействието на сър Боби "обхвана поколения"
Автор: Петя Кузева 23:02 / 21.10.2023Коментари (0)465
© skysports
Светът се сбогува с една от най-емблематичните фигури на английския и световния футбол. Сър Боби Чарлтън почина днес на 86 години.  

Президентът на ФИФА Джани Инфантино отдаде тази почит на сър Боби Чарлтън така:

"От името на ФИФА и глобалното футболно семейство, изпращам най-дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на сър Боби Чарлтън.

"Скърбим за загубата на един от най-добрите в състава на Англия, спечелили Световното първенство по футбол през 1966 г. и футболна легенда, чието влияние върху играта обхваща поколения.

"Нашите мисли и молитви са с всички, които бяха близо до него, бившите му съотборници, Футболната асоциация и Манчестър Юнайтед. Почивай в мир", написа президентът на световната футболна централа.

Бившият капитан на Англия Гари Линекер също е покрусен от смъртта на сър Боби Чартлтън.

"Дълбоко натъжен съм да чуя, че сър Боби Чарлтън е починал. Наистина прекрасен футболист и наистина прекрасен мъж.

"Победител на Световно първенство, страхотен Манчестър Юнайтед и за мен най-великият играч на Англия. Той може вече да не е с нас, но ще има футболно безсмъртие. RIP, сър Боби", сбогува се Гари Линекер.

И бившият защитник на Манчестър Юнайтед и английския национален отбор Гари Невил отдаде почит.

"Много съжалявам да чуя новината за сър Боби Чарлтън.

Най-великият английски футболист и най-великият посланик на Манчестър Юнайтед. Шампион на и извън терена. Почивай в мир, сър Боби".

Манчестър Юнайтед се поклони пред паметта на сър Боби Чарлтън, описвайки го като "един от най-великите и най-обичаните играчи в историята на нашия клуб".

"Сър Боби беше герой за милиони, не само в Манчестър или Обединеното кралство, но навсякъде, където се играе футбол по света", каза клубът, цитиран от BBC.

Възхищаваха му се колкото за спортния му дух и почтеност, толкова и за изключителните му качества като футболист; сър Боби винаги ще бъде запомнен като гигант в играта.

Неговите несравними постижения, характер и служба ще бъдат запечатани завинаги в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол и неговото наследство ще продължи да живее чрез променящата живота работа на Фондация "Сър Боби Чарлтън".

Искрените съболезнования на клуба са към неговата съпруга лейди Норма, неговите дъщери и внуци и всички, които го обичаха", написаха от екипа на Червените дяволи.

Тази почит към сър Боби Чарлтън беше публикувана в Instagram на мъжкия отбор на Англия:

"С тежко сърце научихме за смъртта на сър Боби Чарлтън.“ Неразделна част от нашата кампания за спечелване на Световното първенство по футбол през 1966 г., сър Боби спечели 106 мача и отбеляза 49 гола за ThreeLions. "Истинска легенда на нашата игра. Никога няма да те забравим, сър Боби". Публикацията завършва със сърце. 

Смъртта му оставя сър Джеф Хърст - нападателят, който отбеляза хеттрик при победата на Англия с 4-2 над Западна Германия във финала през 1966 г. - като единствения оцелял член на триумфалния отбор.

Джеф Хърст публикува в X, някога Twitter: "Много тъжни новини днес. Един от истинските "велики" сър Боби Чарлтън почина. Никога няма да го забравим, нито целият футбол ще го забрави. Страхотен колега и приятел, той ще липсва много на цялата страна извън самия спорт. Съболезнования на семейството и приятелите му."

Трогателен момент в Мидълзбро

Минути след новината за смъртта му снахме свиделети и на трогателен момент на стадион Ривърсайд в Мидълзбро, недалеч от родното място на сър Боби Чарлтън Ашингтън.

Снимката му се появи на големия екран на стадиона, докато овациите бяха организирани от двама бивши играчи на Манчестър Юнайтед - мениджърът на Мидълзбро Майкъл Карик и колегата му от Бирмингам Сити Уейн Рууни.

Легенда на Олд Трафорд

Роден в Ашингтън, Нортъмбърланд на 11 октомври 1937 г., Чарлтън се присъединява към Манчестър Юнайтед като ученик през 1953 г., превръщайки се в професионалист на следващата година и дебютира в първия отбор срещу Чарлтън Атлетик през октомври 1956 г., на 18 години.

През февруари 1958 г. той оцелява от въздушната катастрофа в Мюнхен, при която загиват 23 души, включително осем от неговите съотборници в Юнайтед.

Той стана опорна фигура в усилията за възстановяване на мениджъра Мат Бъзби. Заедно с Денис Лоу и Джордж Бест, Чарлтън вдъхнови Юнайтед за първата победа на Европейската купа през 1968 г., отбелязвайки два гола на финала срещу Бенфика, и беше награден със Златната топка през 1966 г., след като игра всяка минута от победата на Англия на Световното първенство.

Той продължи да подобрява рекордите на клуба за голове и изяви - отбеляза 249 гола в 758 мача, преди да напусне Юнайтед през май 1973 г.

Тези дългогодишни рекорди в крайна сметка бяха счупени, като Райън Гигс завърши с 963 мача, а Уейн Рууни отбеляза 253 гола.

След като напусна Олд Трафорд, Чарлтън прекара две години като мениджър и играч-мениджър в Престън Норт Енд, преди да подаде оставка през август 1975 г.

През следващата година той играе за кратко в Република Ирландия, преди да се премести в Уигън Атлетик, където също се записа като временен мениджър.

През юни 1984 г. той става директор в любимия си Манчестър Юнайтед и 10 години по-късно получава рицарско звание.

Сър Боби Чарлтън е втори в наградата за спортна личност на годината на BBC през 1958 г. и 1959 г. През 2008 г. той получава наградата за цялостен принос. 

Юнайтед преименува Южната трибуна на Олд Трафорд в негова чест през 2016 г., като стана трибуната на сър Боби Чарлтън.

Манчестър Юнайтед и семейство Чарлтън подкрепят следните възпоменателни планове:

Отборът ще носи черни ленти на ръката тази вечер в мача от Висшата лига срещу Шефилд Юнайтед и предварително планираната минута мълчание ще бъде разширена, за да отдаде почит на сър Боби.

Ще бъде положен венец на статуята на Троицата на Олд Трафорд от името на клуба, докато феновете също започват да полагат цветя на стадиона.

Книгата за съболезнования ще бъде отворена за феновете и обществеността утре (неделя, 22 октомври) от 10 сутринта в International Suite на Old Trafford.

Провеждат се дискусии относно възпоменателните планове преди двубоя на Юнайтед от Шампионската лига срещу Копенхаген във вторник.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Перун се завръща във волейболния ни елит
Състезатели от 18 държави ще се борят за медали на Световна купа KWU SENSHI за аматьори край Варна
Страхотно! Григор Димитров оглави супер турнир в САЩ
Григор Димитров с нова атака на трети кръг на Уимбълдън днес
Страхотно! Българин спечели бронз на ЕВРО 2024 по плуване за юноши
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: