Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вдигат глобите за неправилно изхвърляне на отпадъци
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 13.06.2024Коментари (0)2845
© Facebook
Община Варна предприема редица мерки за подобряване на сметопочистването в града. Сред тях са оптимизиране на работата на сметопочистващата фирма, по-високи санкции за нарушителите и информационна кампания, която да разяснява на гражданите и фирмите правилата за изхвърляне на отпадъци. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. На срещата присъстваха и заместник-кметовете по обществен ред и сигурност Илия Коев и по финанси и екология Христо Рафаилов, съобщи Общината.

Чистотата на града остава основен приоритет в работата на администрацията. Проведохме редица срещи с представители на сметопочистващата фирма, фирмата по разделно изхвърляне на отпадъци, районните администрации, МВР и РИОСВ. Целта е чрез съвместни усилия да подобрим състоянието на градската среда, подчерта кметът.

Миналата седмица Община Варна внесе сигнал до прокуратурата, който е подкрепен със снимков и видео материал, както и сигнали от граждани. От кадрите е видно, че неидентифицирани лица изваждат от съдовете за смет чували и разпиляват боклука наоколо. Очевидно в действията им има умисъл, заяви Коцев. От прокуратурата и МВР очакваме да се изяснят мотивите за деянията им, допълни той.

В ход са засилени проверки на общински екоинспектори, съвместно със служители на "Общинска полиция". Акцията на терен тече от две седмици и се провежда във всички райони на града.

Отделно от това стартира мащабна проверка в три стъпки – документална, аналитична и действителна – на търговските обекти в града. Тя се провежда с подкрепата на МВР и РИОСВ, уточни кметът Коцев по време на пресконференцията днес. Търговските обекти се очертават като най-сериозните замърсители. Има съмнение, че фирмите са сключили договори за извозване на боклука, в които са заявени многократно по-малки количества отпадъци от действителните, обясни Коцев.

Проверките ще се извършват по договори за сметоизвозване и счетоводни книжа, а последващият анализ цели да установи дали количеството боклук, генерирано от търговския обект, отговаря на реално изхвърляното. На среща миналата седмица готовност за съдействие изяви и началникът на "Икономическа полиция" във Варна. При установени несъответствия собствениците ще бъдат санкционирани, категоричен бе кметът Коцев.

По време на срещата с МВР е била обсъдена и възможността определени критични точки да бъдат включени в установените патрулни маршрути на полицията, стана ясно още от брифинга за медии.

По данни на Община Варна за два месеца и половина администрацията е съставила 33 акта на нарушители за неправомерно изхвърляне на отпадъци. С много ниска ефективност обаче са районните кметства, които също имат щатни екоинспектори, алармира Коцев. За същия период те са съставили едва по 1-2 акта на район, поясни кметът.

Той обяви, че администрацията ще поиска от Общинския съвет промени в Наредбата за управление на отпадъци. С тях ще се регламентират по-високи санкции за търговци и за граждани, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет Мартин Димитров, който също присъства на срещата с медиите, лично се ангажира да разгледа и внесе предложението. Предвиждат се и глоби за шофьори, които възпрепятстват работата на сметопочистващата фирма, като паркират пред контейнерите за смет.

Кметът Коцев заяви, че ще бъде направен сериозен опит да се увеличат точките за сметосъбиране в града и уточни, че в градоустройствените проекти на предходната администрация подобни "джобове" рядко са били залагани. На среща с фирмата за разделно събиране на отпадъци ден преди брифинга за медии той поиска и повишаване на кратността на извозване на рециклируемия отпадък.

Нов график вече има и за изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци (ЕГО). Те могат да се поставят близо до контейнерите през цялото денонощие, но само в конкретен за всеки район ден:

Район "Одесос" - понеделник

Район "Приморски" - вторник

Район "Младост" - сряда

Район "Аспарухово" - четвъртък

Район "Вл. Варненчик" - петък

Кметство Константиново - понеделник

Кметство Каменар - вторник

Кметство Казашко - сряда

Кметство Звездица - четвъртък

Кметство Тополи - петък

 

Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера.

Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство. Изхвърлянето на ЕГО с по-голям обем от регламентирания и в дни извън графика ще се третира като наказуемо нарушение.

Абсолютно забранено е изхвърлянето на строителни и на растителни отпадъци в съдовете за битова смет или извън тях, припомни кметът Коцев. Той допълни, че Община Варна ще организира информационна кампания за запознаване на гражданите с правилата за изхвърляне на всички видове отпадъци. Тя включва поставяне на стикери по съдовете за смет, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в социалните мрежи, медийни публикации, както и разяснителни срещи с домоуправителите в кварталите на морската столица.

В по-дългосрочен план Община Варна предвижда изграждане на площадка за извозване на различни видове отпадъци от домакинствата, в това число едрогабаритни и строителни. Един от възможните терени е в район "Младост". Продължава и работата по проекта за поставяне на 2 000 нови камери в града и обособяването на единен център за видеонаблюдение, уточниха от ръководството на Общината.



Още по темата: общо новини по темата: 45
17.09.2024 »
03.09.2024 »
02.09.2024 »
30.08.2024 »
30.08.2024 »
29.08.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: