МОК си изми ръцете за боксьорките със съмнителен пол: Те са жени по паспорт и за нас това е достатъчно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 01.08.2024
1317
Скандал в бокса по време на Олимпийските игри, след като алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю Тин бяха допуснати да се състезават в турнира за жени, макар че Световната боксова асоциация ги отстрани след хормонален тест и тест на пола.

На Световното първенство в Индия Лин Ю Тин е дисквалифицирана, а бронзовият ѝ медал е отнет и връчен на Светлана Каменова. Причината - установява се, че тайванката не отговаря на критериите за пол.

Случаят при Хелиф е сходен, припомня NOVA. На същото първенство тя е дисквалифицирана преди финалната битка за златния медал, отново заради резултата от тестовете.

Сега говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че всеки, който се състезава при жените, е покрил изискванията за допустимост. "Те са жени по паспорт и за нас това е достатъчно“, каза още той.

Имане Хелиф и Лин Ю Тин винаги са се състезавали като жени, макар да не е ясно дали се идентифицират като транс- или интерсексуални.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).