Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Раздават 600 лева на турнир по табла
Автор: Екип Varna24.bg 15:25 / 04.02.2011Коментари (0)688
©
Спортен бар Бенч организира турнири по табла, които ще се провеждат всеки уикенд. Победителят печели 300 лева, вторият - 200, а третият - 100.


Правилник
1. Участник в турнир /състезание по спортна табла/ може да бъде само лице,което е заплатило определената от управителния съвет на федерацията турнирна вноска. Правилникът има задължителен характер и следва да се спазва безусловно от членовете на клуба, участващи в турнира по спортна табла.

2. Всяко нарушение от страна на състезателите на общоприетите норми, прилагани по време на турнира ще доведе до тяхното отстраняване.

3. В случай на контестация решението на ръководещия турнира е безусловно.

4. Играе се с 15 бели и 15 черни пула, две чашки и два чифта зарове

5. Състезателите трябва да пазят пълна тишина по време на играта.
Не се допуска зрители да въздействат върху играта по какъвто и да било начин – чрез напътствие на участниците, чрез подсказване на отделни ходове или други подобни средства. Всеки състезател има право да поиска зрителите да напуснат масата на играта, за което не е длъжен да дава обяснение.

6. Преди да започне играта се уговаря кой къде ще седне, цвета на пуловете и посоката на движението им. В случай на неразбирателство състезателите хвърлят по един зар. Състезателят, хвърлил повече точки на зара има право на избор. Този избор важи за целия мач.

7. При започване на всяка партия всеки състезател хвърля един зар в дясното поле на таблата. Който е хвърлил по-голям брой точки играе първи точките от своя зар и тези на противника.Ако точките на двамата играчи са еднакви хвърлянето се повтаря.

8. За да е валиден ходът, заровете трябва да са във водоравно положение на дъното на таблата. При неправилно застанал зар или ако е върху пул – хвърлянето се повтаря.

9. Придвижването на пуловете става само с едната ръка.

10. Един ход е завършен тогава, когато състезателят е придвижил своите пулове в избраната от него комбинация и след това е прибрал заровете си от таблата.

11. Ако комбинацията е изиграна неправилно, противникът може да поиска корекция. Това може да направи само преди да е хвърлил своите зарове. Хвърлянето на заровете означава, че ходът е признат.

12. Всеки пул, който е бит по време на състезанието, трябва да се постави на бара. Не се зачита, че един пул е бит, ако само е бил почукнат или с други жестове е било изказано намерение за биене. Дори устно заявление не е достатъчно, ако пулът не е бил вдигнат и поставен на бара. Това правило има само едно изключение – когато изиграният ход е можел да се извърши само с биене. Във всички случай позицията се легализира след изиграване на следващия ход от изрядния състезател. Забранено е битият пул да се държи в ръка.
13. Състезателят е длъжен да играе и двата зара, като има право да избере кой зар да изиграе първи. Ако в дадена ситуация може да се играе само единият или другият зар, играчът е длъжен да изиграе по-голeмия.

14. Не се разрешава хвърлянето на зарове преди противникът да е завършил изиграването си /преди да е вдигнал заровете си/. В такъв случай на таблото ще стоят два комплекта зарове. Нарушителят – състезателят, който е хвърлил предварително няма право да прибере заровете си обратно, а трябва да изчака изиграването на противника. Състезателят, който още не е изиграл хода си, след изиграването му може да приеме хвърлените предварително зарове или да поиска нарушителят да хвърля отново.

15. При всеки спор пуловете и заровете следва да останат непокътнати и да се извика ръководещия турнира за присъждане на решение.

16. Играчът, който пръв е взел всички свои пулове печели играта.

17. Двойна победа /марс/ има тогава, когато противника не е взел нито един пул.

18. Двамата играчи трябва по отделно да водят запис на резултата и да го сравняват помежду си след всяка партия. При спор – състезателят със запис ползва предимство.

19. Ако по време на играта преди започване на вземането се установи, че липсват един или повече пула, изрядният състезател има право по собствена преценка да постави липсващите пулове на противника на бара или да продължи така играта. Зачита се единична или двойна победа.

20. Преди всяка отделна партия състезателите могат да поискат смесено хвърляне. В този случаи състезателят, който има такова желание слага всичките четири зара в една чашка и ги хвърля в игралното табло. След това първо противникът избира един зар, след което хвърлящия взима другия от същия вид. После пак противникът избира един от останалите два зара и последният зар остава за хвърлящия – този, който е поискал смесеното хвърляне.

21. Състезател, който очаква ред за хвърляне, трябва да държи чашката със заровете си върху масата.

22. Всеки състезател е отговорен за точността на своето пристигане. Закъснелият състезател ще бъде наказван със загуба на една точка за всеки пет минути закъснение след петнадесетата минута, съгласно обявения час на започване на мача. Той няма право да протестира за незнание.

23. Ако състезател смесва заровете по-време на партията или ги изхвърля извън игралното поле, подлежи на наказание.

24. Ръководещият турнира е лице определено от организаторите.Той трябва да следи за правилно протичане на състезанието и когато е необходимо да се намесва при спор, възникнал между състезателите. Ръководещият турнира може по своя преценка без да дава обяснение да откаже участие или да отстрани всеки участник от турнира, който нарушава този правилник. Неговото становище е задължително за състезателите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024"
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: