Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
22-годишен варненец жъне големи успехи на световната покер сцена
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 05.02.2011Коментари (0)5580
©
22-годишният варненец Йордан Митренцов определено може да се чувства като успял и щастлив човек. За последните четири години той е изкарал повече от 220 000 долара от своето хоби – покера. Играта придобива все по-голяма популярност, а огромните наградни фондове във веригите турнири по цял свят привличат все повече хора към тази изключително разтоварваща "професия“.
Данчо се запалва преди четири години. "Започнах с приятелски игри на сфара вкъщи. Тогава нямаше такъв покер, или поне ние не знаехме за него. В един момент разбрахме за тази игра, която няма комарджийски елемент. Така започнахме да се зарибяваме и постепенно развивахме уменията си. Намерихме покер литература в интернет, която да ни помогне да израстваме по-бързо“, разказа пред "Народно дело“ Митренцов.
Постепенно той започва да участва по големи турнири. Първият му сериозен награден фонд е 60 000 лева, които печели, когато е 20-годишен. Това става на турнир в София, където варненецът преборва 103-ма конкуренти за първото място.
През декември 2010 г. пък Джорди, както го наричат приятелите му, стигна до най-големия си успех – стана втори във финалната маса на турнира "Унибет Оупън“ в Лондон и прибави точно 72 685 паунда към банковата си сметка. На същия турнир други двама българи също стигнаха до финалната маса, което изстреля страната ни до висините и елита на световния покер. Симеон Найденов завърши трети, а Димитър Данчев – осми. Тук трябва да се отбележи, че веригата "Унибет Оупън“ е в топ 3 на световните покер турнири, а сам
©
ият букмейкър е обявен за номер 1 в Европа през 2006, 2008 и 2009 г. През 2011 г. се очаква във веригата да се раздадат над 5 милиона лева и, естествено, българите отново ще атакуват надпреварите.
У нас най-силният покер играч е Атанас Георгиев, който има 800 000 долара, спечелени от наградни фондове. Данчо Митренцов и Симеон Найденов пък постоянно си сменят второто и третото място. В световен мащаб първите две места са за канадец и американец, които имат по около 13 милиона долара от наградни фондове. Любопитното е, че "янкито“ стартира "кариерата“ си още на 15 години, когато с фалшива лична карта е обикалял казината в Лас Вегас.


Не смята играта за хазартна


Йордан Митренцов е категоричен, че този покер, който играе в елитните турнири – "Тексас холд ем“ и неговите разновидности, няма нищо общо с възприетия у нас като комарджийски. "Много хора си мислят, че покерът е комар, че можеш да се простиш с парите, с къщата. Това се е утвърдило, когато хората са губели къщи по машинки и рулетка. И затова широкото мнение е, че покерът е комар. А това не е така. В Русия го обявиха миналата година за спорт, мисловен спорт“, категоричен е Данчо.
"Има едно състояние при играта на покер, което се наречено тилт. То идва, когато загубиш много ръце и не мислиш трезво в ситуациите. Това ти пречи да вземеш правилните решения. Дори на другия ден си казваш – не може да съм изиграл така дадената ситуация. В това състояние са изпадали всички покер играчи в света. Затова е по-добре да разпускаш повече между турнирите и да си силен психически в дадените ситуации. Също така си има изградена система, която те ограничава в залаганията. Примерно играеш 50 пъти по-малко, отколкото са всичките пари, с които разполагаш“, обясни още Митренцов.
"Покерът, който играя, е с 52 карти, като на всеки човек се раздават по две. Може да участват от двама-трима до девет-десет човека. Всеки вариант е различен и много интересен. Целта на играта е да имаш най-добрата ръка и да спечелиш повече чипове от своите опоненти, а в края всички тези чипове да са пред теб“, обясни Данчо.


В почивките

Сваля напрежение
©
то с разходка, вода и банан


Митренцов е категоричен, че не смята да се занимава цял живот с професионална игра на покер. Заедно със своите приятели той има доста бизнес идеи. "На 22 години съм и със сигурност смятам един ден да спра. С приятелите ми често си говорим, че няма да се занимаваме с това цял живот. Може да ни остане като хоби, но не и като професия. В момента имаме много бизнес идеи, дори някои започваме да ги реализираме. Гледаме да инвестираме постоянно в различни неща. Парите, които печелим от покер, са много добри за българския стандарт. Затова ги инвестираме в различни сфери и ако едното нещо не тръгне, другото да се получи“, споделя Данчо.
Варненецът разкрива и как успява да си отпочива: "По време на турнири има моменти, в които главата ти започва тотално да гърми. Аз съм си направил една система. По време на 15-минутната почивка повечето хора пушат или говорят с други какво е станало. А аз гледам да се измъкна, да отида да изпия половин литър вода, да изям един банан или ябълка, да се поразходя, просто да вдишам чист въздух. Да не говоря с никого, да направя една разходка да ми се пораздвижи кръвта. След 10 часа игра на ден ти трябва да си съсредоточен точно в последните раздавания, за да успееш да победиш.“ В паузите между турнирите пък Данчо разпуска с приятели – ходи на билярд, дискотека или разходки, и предпочита да играе по-малко покер. "Ако се затвориш и играеш денонощно, ще бъдеш изцяло обсебен от играта, което не е добре. Затова трябва да има баланс. Много от състезателите спортуват – бягане, плуване. Това помага много“, категоричен е Митренцов.


Добрият играч "сканира“ съперниците си

Джорди посочи основните качества, които трябва да има един добър покер играч. "Много е важно да имаш бърза мисъл и да си със силна психика, защото в някои ситуации опонентите ти залагат големи суми. Ти почваш да си мислиш – това е един уикенд в Банско, или едно яке, нови обувки. За това трябва да елиминираш подобно мислене и да възприемаш чиповете като пластмаса. Здравата психика е много важна.
Трябва също да можеш да гледаш хората и за малко време да прецениш съперника ти какъв чо
©
век е, какво прави, след като си погледне картите, да проучиш всяка негова мимика и жест. Моето най-силно качество е точно това – бързо успявам да анализирам хората. Мога да разпозная някой дори по дрехите му.
В Лондон например имах ситуация, при която едно решение можеше да ми донесе или 18 000 или 72 000 паунда. Добре че бях играл с този съперник, успях да взема правилното решение и в крайна сметка си тръгнах със 72 000 паунда оттам. Просто обръщам много внимание на всеки детайл у съперниците. Това ми помага.
Покер играчите правят уникални неща, за да се прикрият. Напоследък забелязвам, че някои играят с шал, тъй като вените по врата им пулсират при определени ситуации и могат да ги издадат. Това да се играе с очила, е със същата цел – да не видят опонентите къде отива погледът ти“, разкри Джорди.


Трепери, Лас Вегас!!!

Досега Данчо е играл на 2-3 турнира месечно, а през тази година ще отсъства доста по-често от България. През лятото той и неговият екип – спонсорите му от българския сайт Jinxpoker.net, ще наемат апартамент за два месеца в Лас Вегас и ще участват в редица турнири с голям награден фонд. "Освен по турнири Вегас привлича и с постоянните партита по хотелите и басейните. Просто е страхотно. Благодарение на това мое занимание постоянно обикалям красиви места по света и се забавлявам изключително много. Освен това срещам и много интересни хора. На един турнир в Будапеща цял ден си говорих с човек, който се оказа, че е голяма клечка в списание "Вог“. Даде ми визитна картичка, разменихме си контактите. Това са добри евентуални бъдещи бизнес познанства“, сподели варненецът.


По турнирите

Срещал е холивудски звезди


Турнирите по покер все повече привличат всякакви хора – от обикновени играчи, които са стартирали по интернет, до големи клечки в бизнеса, спортисти и дори холивудски звезди. При едно от участията си в Меката на хазарта – Лас Вегас, Митренцов е видял известните актьори Мат Деймън и Елизабет Шу, които са увлечени по покера. Негови приятели пък се засекли с рапърите Джей Зи и Ар Кели. Любопитното е, че именно богаташите, бизнесмените и важните клечки са любимци на добрите покер играчи. Причината е, че те залагат много пари за развлечението, а не разполагат с качествата на силните и специализирани в това занимание хора. Именно поради тази причина не само Йордан Митренцов, а и повечето силни в този спорт атакуват добре посещавани турнири с по-слаби играчи. "В Швейцария например имаше много бизнесмени, които чуват, че играта е много добра, че е готино да играеш покер. И като седнем, накрая парите отиват у добрите играчи“, разкрива Джорди.


Не ги гонят за данъци

В България печалбите от покер турнири не се облагат с данъци, разкрива 22-годишният варненец "Доколкото съм чувал, се опитват да прокарат такива, но ако това стане, много играчи ще се преместят в чужбина. Облагането с данъци на нашите печалби ще е зле за българската икономика, тъй като тези пари, които ние печелим от чуждестранни сайтове, се инвестират в България. Пазаруваме си, купуваме си дрехи, храна, даваме ги за почивки. Така че е добре те да не се облагат, за да продължат да се вливат у нас“, смята Джорди.

Източник: Александър Дечев, Народно дело







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024"
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: