22-годишен варненец жъне големи успехи на световната покер сцена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:59 / 05.02.2011
5580
22-годишният варненец Йордан Митренцов определено може да се чувства като успял и щастлив човек. За последните четири години той е изкарал повече от 220 000 долара от своето хоби – покера. Играта придобива все по-голяма популярност, а огромните наградни фондове във веригите турнири по цял свят привличат все повече хора към тази изключително разтоварваща "професия“.
Данчо се запалва преди четири години. "Започнах с приятелски игри на сфара вкъщи. Тогава нямаше такъв покер, или поне ние не знаехме за него. В един момент разбрахме за тази игра, която няма комарджийски елемент. Така започнахме да се зарибяваме и постепенно развивахме уменията си. Намерихме покер литература в интернет, която да ни помогне да израстваме по-бързо“, разказа пред "Народно дело“ Митренцов.
Постепенно той започва да участва по големи турнири. Първият му сериозен награден фонд е 60 000 лева, които печели, когато е 20-годишен. Това става на турнир в София, където варненецът преборва 103-ма конкуренти за първото място.
През декември 2010 г. пък Джорди, както го наричат приятелите му, стигна до най-големия си успех – стана втори във финалната маса на турнира "Унибет Оупън“ в Лондон и прибави точно 72 685 паунда към банковата си сметка. На същия турнир други двама българи също стигнаха до финалната маса, което изстреля страната ни до висините и елита на световния покер. Симеон Найденов завърши трети, а Димитър Данчев – осми. Тук трябва да се отбележи, че веригата "Унибет Оупън“ е в топ 3 на световните покер турнири, а самият букмейкър е обявен за номер 1 в Европа през 2006, 2008 и 2009 г. През 2011 г. се очаква във веригата да се раздадат над 5 милиона лева и, естествено, българите отново ще атакуват надпреварите.
У нас най-силният покер играч е Атанас Георгиев, който има 800 000 долара, спечелени от наградни фондове. Данчо Митренцов и Симеон Найденов пък постоянно си сменят второто и третото място. В световен мащаб първите две места са за канадец и американец, които имат по около 13 милиона долара от наградни фондове. Любопитното е, че "янкито“ стартира "кариерата“ си още на 15 години, когато с фалшива лична карта е обикалял казината в Лас Вегас.


Не смята играта за хазартна


Йордан Митренцов е категоричен, че този покер, който играе в елитните турнири – "Тексас холд ем“ и неговите разновидности, няма нищо общо с възприетия у нас като комарджийски. "Много хора си мислят, че покерът е комар, че можеш да се простиш с парите, с къщата. Това се е утвърдило, когато хората са губели къщи по машинки и рулетка. И затова широкото мнение е, че покерът е комар. А това не е така. В Русия го обявиха миналата година за спорт, мисловен спорт“, категоричен е Данчо.
"Има едно състояние при играта на покер, което се наречено тилт. То идва, когато загубиш много ръце и не мислиш трезво в ситуациите. Това ти пречи да вземеш правилните решения. Дори на другия ден си казваш – не може да съм изиграл така дадената ситуация. В това състояние са изпадали всички покер играчи в света. Затова е по-добре да разпускаш повече между турнирите и да си силен психически в дадените ситуации. Също така си има изградена система, която те ограничава в залаганията. Примерно играеш 50 пъти по-малко, отколкото са всичките пари, с които разполагаш“, обясни още Митренцов.
"Покерът, който играя, е с 52 карти, като на всеки човек се раздават по две. Може да участват от двама-трима до девет-десет човека. Всеки вариант е различен и много интересен. Целта на играта е да имаш най-добрата ръка и да спечелиш повече чипове от своите опоненти, а в края всички тези чипове да са пред теб“, обясни Данчо.


В почивките

Сваля напрежението с разходка, вода и банан


Митренцов е категоричен, че не смята да се занимава цял живот с професионална игра на покер. Заедно със своите приятели той има доста бизнес идеи. "На 22 години съм и със сигурност смятам един ден да спра. С приятелите ми често си говорим, че няма да се занимаваме с това цял живот. Може да ни остане като хоби, но не и като професия. В момента имаме много бизнес идеи, дори някои започваме да ги реализираме. Гледаме да инвестираме постоянно в различни неща. Парите, които печелим от покер, са много добри за българския стандарт. Затова ги инвестираме в различни сфери и ако едното нещо не тръгне, другото да се получи“, споделя Данчо.
Варненецът разкрива и как успява да си отпочива: "По време на турнири има моменти, в които главата ти започва тотално да гърми. Аз съм си направил една система. По време на 15-минутната почивка повечето хора пушат или говорят с други какво е станало. А аз гледам да се измъкна, да отида да изпия половин литър вода, да изям един банан или ябълка, да се поразходя, просто да вдишам чист въздух. Да не говоря с никого, да направя една разходка да ми се пораздвижи кръвта. След 10 часа игра на ден ти трябва да си съсредоточен точно в последните раздавания, за да успееш да победиш.“ В паузите между турнирите пък Данчо разпуска с приятели – ходи на билярд, дискотека или разходки, и предпочита да играе по-малко покер. "Ако се затвориш и играеш денонощно, ще бъдеш изцяло обсебен от играта, което не е добре. Затова трябва да има баланс. Много от състезателите спортуват – бягане, плуване. Това помага много“, категоричен е Митренцов.


Добрият играч "сканира“ съперниците си

Джорди посочи основните качества, които трябва да има един добър покер играч. "Много е важно да имаш бърза мисъл и да си със силна психика, защото в някои ситуации опонентите ти залагат големи суми. Ти почваш да си мислиш – това е един уикенд в Банско, или едно яке, нови обувки. За това трябва да елиминираш подобно мислене и да възприемаш чиповете като пластмаса. Здравата психика е много важна.
Трябва също да можеш да гледаш хората и за малко време да прецениш съперника ти какъв човек е, какво прави, след като си погледне картите, да проучиш всяка негова мимика и жест. Моето най-силно качество е точно това – бързо успявам да анализирам хората. Мога да разпозная някой дори по дрехите му.
В Лондон например имах ситуация, при която едно решение можеше да ми донесе или 18 000 или 72 000 паунда. Добре че бях играл с този съперник, успях да взема правилното решение и в крайна сметка си тръгнах със 72 000 паунда оттам. Просто обръщам много внимание на всеки детайл у съперниците. Това ми помага.
Покер играчите правят уникални неща, за да се прикрият. Напоследък забелязвам, че някои играят с шал, тъй като вените по врата им пулсират при определени ситуации и могат да ги издадат. Това да се играе с очила, е със същата цел – да не видят опонентите къде отива погледът ти“, разкри Джорди.


Трепери, Лас Вегас!!!

Досега Данчо е играл на 2-3 турнира месечно, а през тази година ще отсъства доста по-често от България. През лятото той и неговият екип – спонсорите му от българския сайт Jinxpoker.net, ще наемат апартамент за два месеца в Лас Вегас и ще участват в редица турнири с голям награден фонд. "Освен по турнири Вегас привлича и с постоянните партита по хотелите и басейните. Просто е страхотно. Благодарение на това мое занимание постоянно обикалям красиви места по света и се забавлявам изключително много. Освен това срещам и много интересни хора. На един турнир в Будапеща цял ден си говорих с човек, който се оказа, че е голяма клечка в списание "Вог“. Даде ми визитна картичка, разменихме си контактите. Това са добри евентуални бъдещи бизнес познанства“, сподели варненецът.


По турнирите

Срещал е холивудски звезди


Турнирите по покер все повече привличат всякакви хора – от обикновени играчи, които са стартирали по интернет, до големи клечки в бизнеса, спортисти и дори холивудски звезди. При едно от участията си в Меката на хазарта – Лас Вегас, Митренцов е видял известните актьори Мат Деймън и Елизабет Шу, които са увлечени по покера. Негови приятели пък се засекли с рапърите Джей Зи и Ар Кели. Любопитното е, че именно богаташите, бизнесмените и важните клечки са любимци на добрите покер играчи. Причината е, че те залагат много пари за развлечението, а не разполагат с качествата на силните и специализирани в това занимание хора. Именно поради тази причина не само Йордан Митренцов, а и повечето силни в този спорт атакуват добре посещавани турнири с по-слаби играчи. "В Швейцария например имаше много бизнесмени, които чуват, че играта е много добра, че е готино да играеш покер. И като седнем, накрая парите отиват у добрите играчи“, разкрива Джорди.


Не ги гонят за данъци

В България печалбите от покер турнири не се облагат с данъци, разкрива 22-годишният варненец "Доколкото съм чувал, се опитват да прокарат такива, но ако това стане, много играчи ще се преместят в чужбина. Облагането с данъци на нашите печалби ще е зле за българската икономика, тъй като тези пари, които ние печелим от чуждестранни сайтове, се инвестират в България. Пазаруваме си, купуваме си дрехи, храна, даваме ги за почивки. Така че е добре те да не се облагат, за да продължат да се вливат у нас“, смята Джорди.

Източник: Александър Дечев, Народно дело


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).