Двойникът на Рууни във Варна е съдия и фен на... Ливърпул

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:00 / 10.02.2011
2989
Феновете на Уейн Рууни от Варна могат да са щастливи, защото ако положат малко усилия, ежедневно ще виждат идола си на живо. Достатъчно е само да отидат в зала "Владислав“ и да се срещнат със собственика на клуба по футзал "Мания“ - Мартин Балулов. Футболният тъчрефер е пълно копие на оригинала на "Манчестър юнайтед“ - визуално, по осанка и телосложение. Приликата между тях е забелязана от наблюдателни варненци, след като Уейн преминава от "Евертън“ в "Манчестър юнайтед“ на 31 август 2004 г. и набира популярност.
"Често ме спират по улиците и ме питат: Рууни, какво правиш тук? Кога долетя от Манчестър? Заради Уейн пък феновете спряха да ме псуват по време на мачове. Когато сбъркам с флага, зад гърба си чувам само: "Рууни, не се излагай, братче“, разкри за "Народно дело“ Мартин. Последният смята, че освен по външен вид с Уейн си приличат и по характер: "Воинствени сме, избухливи и експанзивни. Тип диваци.“
Двамата все пак имат и разлика. Мартин е на 30 години, а Уейн – на 25. Британецът е висок 178 см, докато нашенецът - 175. Рууни е също с 3 кг по-лек – 79 срещу 82. "Скоро обаче и по тегло ще сме равни, стига да олекна с 3000 грама. Иначе най-голямата ни разлика е в зъбите“, уточнява с усмивка Мартин.


Не търси материална полза

Мартин е категоричен, че никога няма да потърси материална полза от приликата с Уейн. "Най-близките ми предлагат да отида в Манчестър и да се запозная с него, но аз се притеснявам да не тръгнат приказки, че ще опитам да извлека дивиденти“, признава Балулов. Последният не изключи възможността в близките години да се види с Рууни и да му стисне джентълменски десницата. "Ако се получи, ще е една обикновена среща и нищо повече. Без предварително да знае, не бих отишъл в Англия, защото ако седна в бар и се почерпя, представете си какво ще излезе на другия ден в пресата“, допълва варненецът.

Симпатизира на "Ливърпул“

За разлика от Рууни, който е звезда на "Манчестър юнайтед“, Мартин симпатизира на "Ливърпул“. "Първо бях запален по "Блекбърн“, но от средата на 90-те години съм върл фен на "червените“ от "Анфийлд“ и такъв ще остана за цял живот“, врича се във вярност Балулов. Той може често да бъде забелязан с фланелка на "Ливърпул“ в града. Не пропуска и мач на тима в "Трите лъва“, чийто собственик Иван също e заклет ливърпулец. "Двамата си ближем заедно раните, но с Далглиш нещата потръгнаха и ако продължаваме така, ще се върнем в Шампионска лига“, оптимист е Мартин.

Бъркат го и с брата на Уейн

Освен на Уейн Рууни Мартин е копие и на по-малкия му брат Греъм Рууни. През 1998-а Греъм дебютира на 18 г. в младежкия тим на "Евертън“, но според английската преса още не е играл професионален футбол. "Според Димитър Момиров аз дори приличам повече на Греъм, но никога не съм го виждал“, казва Балулов.


Вижда се с чукче в залата

Мечтата на Мартин Балулов е да стане първият българин, който е едновременно футболен и съдебен съдия. Марто вярва, че ще го направи, защото до края на футболната му кариера остават 15 години, а дипломата за юрист вече в джоба му, след като завърши ТУ. "Сега няма как да стане, защото съм ангажиран с бизнес – правя данъчни услуги на наши работници в Англия и САЩ. Един ден обаче се виждам с чукче в залата. Там също ще съм строг и справедлив, както на терена“, заявява Мартин.
Той роден в София на 30 декември 1980 г., но когато е на 2 години, семейството му се мести във Варна. Завършва III гимназия и 5 години играе баскетбол при покойния вече Янко Бимбалов. 17-годишен решава да стане рефер по футбол и след консултация с учителя си по физическо Макшутов записва курс към ЗС на БФС и го изкарва при Хугас Месропов. През 2006-а Димитър Момиров му предлага да избира – главен съдия или асистент. Решава да вдига флага по тъчлинията и така вече 14-а година. Има над 10 мача в "А“ група, повече от 20 във втория ешелон и над 80 в третия. Не губи надежда, че след години ще бъде и международен арбитър. Любопитното е, че именно Мартин бе страничен съдия на двубоя ЦСКА - Миньор 0:3 преди година и половина.


Ел Гринго отписва $ 240 000 заради любимата си

Заради голямата си любов Мартин се отказва от тлъста месечна заплата в САЩ. През периода 2003/2004 той работи 18 месеца в Балтимор, щата Мериленд. Разнася пици и бяла техника, а през уикендите поддържа съдийската форма, като ръководи мачове на мъже и юноши от регионални първенства. На терена футболистите се обръщали към него с "Ел Гринго“.
Постепенно се замогва и си купува ТИР, с който доставя мебели. Печели по 20 000 долара на месец, или 240 000 годишно. Едно обаждане по телефона обаче променя живота му. Влюбеният до уши съдия оставя ТИР-а на брат си и се прибира във Варна при любимата си девойка. "Много я обичах и не съжалявам, че с нея профуках всичките си спестявания. Бях обаче луда глава, живееше ми се, я тя искаше семейство и деца. След 6 месеца се разделихме“, връща се назад във времето Мартин.



Собственик е на три отбора

Покрай футбола Балулов се запалва и по футзал. Любопитно е, че в момента е собственик на три отбора - "Мания“ играе в "А“ група, а "Черно море“ и "Черно море Мания“ - в "Б“ група, на градското първенство по футзал. През октомври 2010-а Марто прави и школа по футзал. В нея трима треньори подготвят 50 момчета между 12 и 16 години в зала "Владислав“. Обучението е безплатно, а Мартин гарантира, че няма да върнат нито едно талантливо дете. Отскоро функционира и клубен сайт – futsalmania.bg.
"Има интерес, понякога групите стават големи и се налага да правим подбор. Няма обаче да върна никое дете, което дойде в залата, нито някога ще искам такси. Освен на футзал държа Свилен Иванов, Димитър Цветанов и наставникът на вратарите Стефан Калчев-Дзофа да учат момчетата на дисциплина и човешко отношение. За мен е важно децата да спортуват, за да не прихванат човешки пороци“, казва Мартин.
Идеята за школата е дошла от неговия съдружник. Двамата изчислили, че ще им струва 2000 лв. годишно. После сумата останала същата, но на месец. Въпреки това бизнесмените са удовлетворени от социалната си дейност и са убедени, че ще я развиват.


Недко Петров, Народно дело

Източник: Недко Петров, Народно дело


Виж коментарите (6)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).