Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Спортното училище кове шампиони вече 40 години
Автор: Екип Varna24.bg 17:43 / 13.04.2011Коментари (0)1276
© Народно дело
Тази седмица варненското Спортно училище "Георги Бенковски“ има юбилей – навършва 40 години. На 16 април 1971 г. с наредба №8 на МОН се създава средно общообразователно техническо спортно училище в града. Спуснат е план-прием за 100 ученици - 4 паралелки по 25 деца, разпределени в спортовете лека атлетика, плуване, художествена гимнастика, спортна гимнастика, борба и баскетбол. Кандидатите са 383 деца. Първият директор е Анастас Милев, а на 29 декември 1972 г. е утвърден патронът на училището - Георги Бенковски.
Успехите не закъсняват, като първото злато е за спортната гимнастика – Марцела Неделчева става републикански шампион на греда. През 1976 г. са утвърдени първите майстори на спорта, регистриран е и първият международен успех – Весела Матеева печели купа "Златни пясъци“ по спортна гимнастика, а месеци по-късно участва и на олимпийските игри в Монреал. Учебната 1979/1980 г. пък Спортното открива в нова сграда в кв. "Чайка“, където се помещава и до днес. Директор става Иванка Буюклиева, която досега е с най-дълъг стаж на поста – до 1993 г. След нея тази позиция в различен период от време е заемана от Ив. Тошев, В. Генова, П. Пасе
© Народно дело
в и М. Бинева. От февруари 2001 г. до ден-днешен директор е Николай Владимиров.
Цифрите в 40-годишната история на школото са красноречиви. Общо 49 негови възпитаници участват на олимпийски игри, като печелят 1 златен, 5 сребърни и 6 бронзови медала. На световните първенства са завоювани 41 първи, 49 втори и 47 трети места, а на европейските равносметката е 53, 36, 34.
Юбилеят ще бъде отбелязан в 18 ч. на тържество във Фестивалния комплекс, на което се очаква да присъства и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Даниел Петров е гордостта на школото, министър Нейков също е негов възпитаник

Безспорно най-голямата гордост на Спортно училище "Георги Бенковски“ е неговият възпитаник Даниел Петров. Варненският боксьор има впечатляваща визитка – олимпийски шампион от Атланта 1996, олимпийски вицешампион от Барселона 1992, световен и двукратен европейски първенец. Друго голямо име, възпитаник на школото, е настоящият министър на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, чиито майка и баща – Сия и Емил Нейкови, продължават да са треньори по гребане към училището.
Голям е списъкът с останалите големи имена на варненския спорт, минали през "Георги Бенковски“. Сред тях са световният и европейски шампион по бокс Киркор Киркоров, бронзовите медалистки от Атина 2004 по художествена гимнастика Владислава и Галина Танчеви, гимнастикът Иван Иванов, каякарят Йордан Петров, големите български щангистки Изабела Рифатова и Милена Трендафилова. Настоящият директор Николай Владимиров с гордост споделя, че половината национален отбор на България по баскетбол за мъже е съставен именно от бивши ученици в Спортното – доскорошният капитан Тодор Стойков, който преустанови участие след дълги години в тима, близнаците Деян и Калоян Иванови, младите надежди Александър Янев, Божо Аврамов, Тихомир Желев и Симеон Илиев. От сегашните ученици пък се отличават голямата надежда в плуването Георгия Кадоглу, вицеевропейският шампион по борба за кадети Николай Добрев, много представители на гребането, баскетбола, волейбола, бокса и останалите спортове.


Николай Владимиров е начело повече от десетилетка.

Вече повече от 10 години директор на Спортното училище е Николай Владимиров. Той е роден на 2 ноември 1959 г., а назначението си получава през февруари 2001 г. "За добро или лошо, през всичките тези години трябваше да преживея някои промени в системата, като минаването на делегирани бюджети и други. В началото бе трудно, но тази г
© Народно дело
одина вече спокойно можем да отчетем ръст в организацията на учебния и тренировъчния процес. Нашата работа зависи от цялостната организация на спорта в държавата, тоест проблемът с базите е неизбежен и влияе на качеството. Защото Спортното училище на практика осигурява условия за реализация на професионални спортисти. Стараем се да задържим изявените в училище и най-вече в България, за да представят страната ни“, сподели Владимиров.
Той е щастлив, че бройката медали, спечелени от републиканските и международни първенства от неговите ученици, е 250 - 300 годишно. След като е утвърден на поста, в "Георги Бенковски“ са въведени и приеми за няколко нови спорта. Между тях са хандбал и борба за жени, а през тази година е имало интерес към сумото и кикбокса. "Освен това модерният петобой се вдигна на крака. По онова време беше със затихващи функции. Това е чудесен спорт и съм доволен, че от три години насам имаме много хубави деца. Възстановихме приема. Помогна ни общината, а най-положителното е, че басейнът придоби страхотен вид, подобри се конната база, имаме и зала за фехтовка“, разкри Владимиров.
Преди години в Спортното е имало и паралелка футбол, а през нея са минали отличници в този спорт като Илиан Илиев, Димитър Трендафилов, Георги Иванов-Геша и Пламен Тимнев. В момента обаче школото няма прием за най-популярната игра. "Ние сме единственото училище, което няма официално прием за футбол. Желателно е да имаме, но това зависи от клубовете. Те трябва да си направят предложенията. Има една процедура, която есента трябва да се състои за следващата година. Ние сме отворени да възстановим футбола отново“, категоричен е директорът.


Преобразуват го в държавно

"Георги Бенковски“ е в топ 4 в проекта на Министерството на спорта за преобразуване в държавно училище. Когато това стане, школото ще разполага с повече средства и ще има много по-големи възможности за реализация и преорганизация на тренировъчния процес. "Все пак държавата ще има по-голям ангажимент към тези деца, които на практика са по 12 часа на ден при нас. Тези бъдещи спортисти влагат изключително много усилия, за да се реализират като атлети“, сподели Николай Владимиров. Освен това се очаква завършилите Спортното да придобиват професионална тапия в специалността си.
Директорът призна, че най-голям шанс за реализация учениците от Спортното имат в колективните дисциплини като волейбол, баскетбол и други. "Там все пак има условия за сключване на професионални договори. В останалите спортове е по-трудно. Има един-двама борци на година, които успяват благодарение главно на лични контакти да отидат в чужбина и да се борят с професионални договори. Изключително талантливите ни деца във вдигането на тежести пък са ощетени, тъй като състоянието на този спорт у нас в момента не позволява реализация. Ще дам за пример Владо Урумов, който е чудесен състезател, но остана малко встрани от нещата по независещи от него причини“, смята Владимиров.
Според него в последните години най-сериозен е интересът към дамски баскетбол, художествена и спортна гимнастика, волейбол, борба, бокс, плуване и лека атлетика.


Източник: Александър Дечев, Народно дело







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024"
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: