Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (3)
Ваня Стамболова започнала с атлетиката в седми клас
Автор: Екип Varna24.bg 23:52 / 09.10.2011Коментари (0)567
©
Варненската лекоатлетка Ваня Стамболова от няколко години е в световния елит на царицата на спортовете. 27-годишната топсъстезателка има второ и трето място на 400 метра от световни първенства на закрито (Москва 2006 и Доха 2010), първо и второ място на европейски първенства (Гьотеборг 2006 – 400 м, и Барселона 2010 - 400 м с препятствия), световна титла на студентските игри в Белград 2009 (400 м с препятствия), второ и трето място на Световна купа, много медали от държавните първенства, както и куп рекорди на България. Преди месец пък Ваня стана шеста на 400 м с препятствия на световното първенство в Южна Корея, където само тя и завършилата седма на 100 м Ивет Лалова стигнаха финал.
Догодина на Ваня й предстои най-голямото състезание в досегашната й кариера – олимпийските игри в Лондон. За нея това ще бъде първо участие на най-големия спортен форум на планетата, тъй като пропусна Пекин 2008 заради наказание за употреба на допинг.
"Досега не съм била на олимпиада и ми е малко странно. Всички казват, че това е най-грандиозното състезание, така че ми е много интересно. То е подобно на световно първенство, но с повече участници. Какво очаквам ли? Аз съм максималист и винаги се целя в най-доброто. Но дотогава има цяла година и не мога да кажа как ще протече подготовката ми и дали няма да
©
имам контузии. Въпреки това се надявам първо на финал, а после да дам най-доброто от себе си и да гоня медал“, заяви за "Народно дело“ Стамболова.
Първите стъпки на Ваня в леката атлетика са в седми клас. Тогава познат на нейните родители ги съветва да я запишат в този спорт. "В началото не бях много запалена, тъй като родителите ми ме натиснаха да тренирам. Знаете, че в тийнейджърска възраст, когато родителите искат нещо, обикновено децата не го искат. След това една приятелка започна също да тренира и покрай нея се запалих и аз, след което разбрах, че имам талант и мога да постигна добри резултати“, спомня си варненката.
Първият спорт, който Ваня тренира, е художествената гимнастика. "Бях малка и се занимавах около година и половина с гимнастиката. Оттам дори ми е останал един малък недостатък за леката атлетика – използвам повече шпиц, отколкото контрашпиц, което в нашия спорт не е много хубаво“, разкрива 27-годишната топсъстезателка.

Готви се основно в чужбина

Стамболова признава, че в България почти няма условия за нормална подготовка. "Специално за зимата в България няма къде да се тренира, тъй като подготовката ни преминава в зали със специално отопление. У нас такива зали са две. Първата е "Фестивална“ в София, която до някаква степен е отоплена, но не е с необходимия стандарт като в чужбина. Четирикоридорна е, виражите са стари, а самата писта е изтъркана и много трудно може да се провежда тренировъчен процес. Другата е в Добрич, но в момента тя не се отоплява, не знам защо. Колкото за тренировките на открито – има два подходящи стадиона в София с тартанова настилка, но когато има някакво футболно или друго мероприятие, не можем да тренирам
©
е“, казва Ваня.
Поради тази причина Стамболова се готви основно в чужбина, за където са необходими изключително много средства. "Трудно ни стигат парите. Държавата помага до някаква степен, но парите наистина не са достатъчни. Най-голяма подкрепа получавам от Красен Кралев, който е моят спонсор, и от моя треньор Георги Димитров, който не знам по какъв начин, но прави и невъзможното да намира средства“, разкрива лекоатлетката.

Не минава ден без тренировки

Тренировъчният процес на Ваня е изключително тежък. Сама признава, че не минава нито ден в годината, в който да не тренира поне малко. "Заниманията понякога са по два или три пъти на ден. Почивката ми е максимум две седмици през есента, когато са свършили големите състезания. Но и тогава няма ден, в който да имам пълна почивка. Може да е на по-ниски обороти, но тренирам. Това е един много тежък спорт, трябва много труд, много упоритост и талант. Сега ми предстоят много тренировки, част от които ще са на планински лагери. Следващото ми голямо състезание е световното първенство на закрито в Истанбул в началото на март. След това ще се съсредоточа изцяло върху олимпийските игри“, споделя 27-годишната Стамболова.

Цонка Господинова е първата й треньорка

Цонка Господинова е първата треньорка на Ваня Стамболова. Бъдещата шампионка учи в "Кирил и Методий“ до 8-и клас, след което е приета в Спортно училище "Г. Бенковски“ във Варна. Именно там неин първи наставник е Цонка Господинова, която и днес подготвя таланти в своя клуб "Евър“. "В Спортното училище започнаха и моите успехи. Там треньорка ми бе г-жа Цонка Господинова и още в първата година станах
©
шампионка на 400 м с препятствия за девойки. След това имам още много медали. Участвала съм и на 400 м гладко бягане, но като по-малка нямах сериозни постижения. Влизала съм в тройката и съм била в елита, но 400 с препятствия ми харесваше повече. Това се промени, след като започнах при сегашния ми треньор Георги Димитров. В началото при него имах повече успехи на гладкото бягане и всички ме познаваха като по-добра в тази дисциплина. Но аз съм препятственичка още от малка, тъй като повече ми харесва“, казва Ваня.
В момента неин треньор е Георги Димитров, при който тя постига и големите си успехи, изстреляли я в елита на световната лека атлетика. 

Контузия й попречи за медал на мондиала

Контузия в бедрото е попречила на Ваня Стамболова да запише по-добро класиране на световното първенство на открито в Доха тази година. Там варненката помля всички съпернички в първите си две бягания, а във финала остана шеста. "Шегувах се с моите близки и приятели, че явно много съм вдигнала мизата, за да очакват всички от мен медал и дори първо място. В живота обаче няма как всичко да ти се получава. Понякога има спадове, понякога върхове. Имах контузия на бедрото, която ми попречи да дам най-доброто. Бягах колкото мога. В началото бях малко разочарована от това шесто място, но след това, като видях нагласата на хората, като видях как те се радваха за мен, се зарадвах. Все пак шесто място в света не е никак малко. Не са много спортовете, където можем да се похвалим с такова класиране“, смята варненката. 

Децата й се възхищават

От година Ваня Стамболова е състезателка на варненския клуб "Черно море-Атлетик“. В последните дни дори тя се готви в морската столица, като основно заниманията й минават на плажа. Заедно с нея тренират и водените от Иванка Тихова деца от клуба, които й се възхищават. "Няма такова уникално нещо дори в света – голяма състезателка от елита да тренира заедно с децата. Това е страхотен стимул за тях. В света например преди някои състезания големите лекоатлети правят демонстрации пред подрастващите, но да тренират с тях, не съм виждал. Това, което прави Ваня, е страхотно, тъй като все повече деца трябва да бъдат привличани в спорта. А това става по този начин – да имаш за пример голям спортист до себе си“, заяви за "Народно дело“ личният треньор на Ваня Георги Димитров.
Стамболова съжалява, че все по-малко деца се ориентират към спорта. "В момента аз и Ивет Лалова имаме добри класирания и популяризираме този спорт, но след като ние приключим кариерите си, не знам какво ще стане. Все по-трудно е да накараш младите да дойдат на стадиона или да влязат в залата. Те предпочитат да се забавляват или да играят компютърни игри. Това е жалко. Може би времената вече са по-различни, но всеки трябва да знае, че спортът е нещо уникално. Дори да не си професионалист, трябва да спортуваш, тъй като той те отвлича от проблемите и е изключително полезен“, категорична е варненката.


Източник: Александър Дечев, Народно дело







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024"
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: