Ваня Стамболова започнала с атлетиката в седми клас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
23:52 / 09.10.2011
567
Варненската лекоатлетка Ваня Стамболова от няколко години е в световния елит на царицата на спортовете. 27-годишната топсъстезателка има второ и трето място на 400 метра от световни първенства на закрито (Москва 2006 и Доха 2010), първо и второ място на европейски първенства (Гьотеборг 2006 – 400 м, и Барселона 2010 - 400 м с препятствия), световна титла на студентските игри в Белград 2009 (400 м с препятствия), второ и трето място на Световна купа, много медали от държавните първенства, както и куп рекорди на България. Преди месец пък Ваня стана шеста на 400 м с препятствия на световното първенство в Южна Корея, където само тя и завършилата седма на 100 м Ивет Лалова стигнаха финал.
Догодина на Ваня й предстои най-голямото състезание в досегашната й кариера – олимпийските игри в Лондон. За нея това ще бъде първо участие на най-големия спортен форум на планетата, тъй като пропусна Пекин 2008 заради наказание за употреба на допинг.
"Досега не съм била на олимпиада и ми е малко странно. Всички казват, че това е най-грандиозното състезание, така че ми е много интересно. То е подобно на световно първенство, но с повече участници. Какво очаквам ли? Аз съм максималист и винаги се целя в най-доброто. Но дотогава има цяла година и не мога да кажа как ще протече подготовката ми и дали няма да имам контузии. Въпреки това се надявам първо на финал, а после да дам най-доброто от себе си и да гоня медал“, заяви за "Народно дело“ Стамболова.
Първите стъпки на Ваня в леката атлетика са в седми клас. Тогава познат на нейните родители ги съветва да я запишат в този спорт. "В началото не бях много запалена, тъй като родителите ми ме натиснаха да тренирам. Знаете, че в тийнейджърска възраст, когато родителите искат нещо, обикновено децата не го искат. След това една приятелка започна също да тренира и покрай нея се запалих и аз, след което разбрах, че имам талант и мога да постигна добри резултати“, спомня си варненката.
Първият спорт, който Ваня тренира, е художествената гимнастика. "Бях малка и се занимавах около година и половина с гимнастиката. Оттам дори ми е останал един малък недостатък за леката атлетика – използвам повече шпиц, отколкото контрашпиц, което в нашия спорт не е много хубаво“, разкрива 27-годишната топсъстезателка.

Готви се основно в чужбина

Стамболова признава, че в България почти няма условия за нормална подготовка. "Специално за зимата в България няма къде да се тренира, тъй като подготовката ни преминава в зали със специално отопление. У нас такива зали са две. Първата е "Фестивална“ в София, която до някаква степен е отоплена, но не е с необходимия стандарт като в чужбина. Четирикоридорна е, виражите са стари, а самата писта е изтъркана и много трудно може да се провежда тренировъчен процес. Другата е в Добрич, но в момента тя не се отоплява, не знам защо. Колкото за тренировките на открито – има два подходящи стадиона в София с тартанова настилка, но когато има някакво футболно или друго мероприятие, не можем да тренираме“, казва Ваня.
Поради тази причина Стамболова се готви основно в чужбина, за където са необходими изключително много средства. "Трудно ни стигат парите. Държавата помага до някаква степен, но парите наистина не са достатъчни. Най-голяма подкрепа получавам от Красен Кралев, който е моят спонсор, и от моя треньор Георги Димитров, който не знам по какъв начин, но прави и невъзможното да намира средства“, разкрива лекоатлетката.

Не минава ден без тренировки

Тренировъчният процес на Ваня е изключително тежък. Сама признава, че не минава нито ден в годината, в който да не тренира поне малко. "Заниманията понякога са по два или три пъти на ден. Почивката ми е максимум две седмици през есента, когато са свършили големите състезания. Но и тогава няма ден, в който да имам пълна почивка. Може да е на по-ниски обороти, но тренирам. Това е един много тежък спорт, трябва много труд, много упоритост и талант. Сега ми предстоят много тренировки, част от които ще са на планински лагери. Следващото ми голямо състезание е световното първенство на закрито в Истанбул в началото на март. След това ще се съсредоточа изцяло върху олимпийските игри“, споделя 27-годишната Стамболова.

Цонка Господинова е първата й треньорка

Цонка Господинова е първата треньорка на Ваня Стамболова. Бъдещата шампионка учи в "Кирил и Методий“ до 8-и клас, след което е приета в Спортно училище "Г. Бенковски“ във Варна. Именно там неин първи наставник е Цонка Господинова, която и днес подготвя таланти в своя клуб "Евър“. "В Спортното училище започнаха и моите успехи. Там треньорка ми бе г-жа Цонка Господинова и още в първата година станах шампионка на 400 м с препятствия за девойки. След това имам още много медали. Участвала съм и на 400 м гладко бягане, но като по-малка нямах сериозни постижения. Влизала съм в тройката и съм била в елита, но 400 с препятствия ми харесваше повече. Това се промени, след като започнах при сегашния ми треньор Георги Димитров. В началото при него имах повече успехи на гладкото бягане и всички ме познаваха като по-добра в тази дисциплина. Но аз съм препятственичка още от малка, тъй като повече ми харесва“, казва Ваня.
В момента неин треньор е Георги Димитров, при който тя постига и големите си успехи, изстреляли я в елита на световната лека атлетика. 

Контузия й попречи за медал на мондиала

Контузия в бедрото е попречила на Ваня Стамболова да запише по-добро класиране на световното първенство на открито в Доха тази година. Там варненката помля всички съпернички в първите си две бягания, а във финала остана шеста. "Шегувах се с моите близки и приятели, че явно много съм вдигнала мизата, за да очакват всички от мен медал и дори първо място. В живота обаче няма как всичко да ти се получава. Понякога има спадове, понякога върхове. Имах контузия на бедрото, която ми попречи да дам най-доброто. Бягах колкото мога. В началото бях малко разочарована от това шесто място, но след това, като видях нагласата на хората, като видях как те се радваха за мен, се зарадвах. Все пак шесто място в света не е никак малко. Не са много спортовете, където можем да се похвалим с такова класиране“, смята варненката. 

Децата й се възхищават

От година Ваня Стамболова е състезателка на варненския клуб "Черно море-Атлетик“. В последните дни дори тя се готви в морската столица, като основно заниманията й минават на плажа. Заедно с нея тренират и водените от Иванка Тихова деца от клуба, които й се възхищават. "Няма такова уникално нещо дори в света – голяма състезателка от елита да тренира заедно с децата. Това е страхотен стимул за тях. В света например преди някои състезания големите лекоатлети правят демонстрации пред подрастващите, но да тренират с тях, не съм виждал. Това, което прави Ваня, е страхотно, тъй като все повече деца трябва да бъдат привличани в спорта. А това става по този начин – да имаш за пример голям спортист до себе си“, заяви за "Народно дело“ личният треньор на Ваня Георги Димитров.
Стамболова съжалява, че все по-малко деца се ориентират към спорта. "В момента аз и Ивет Лалова имаме добри класирания и популяризираме този спорт, но след като ние приключим кариерите си, не знам какво ще стане. Все по-трудно е да накараш младите да дойдат на стадиона или да влязат в залата. Те предпочитат да се забавляват или да играят компютърни игри. Това е жалко. Може би времената вече са по-различни, но всеки трябва да знае, че спортът е нещо уникално. Дори да не си професионалист, трябва да спортуваш, тъй като той те отвлича от проблемите и е изключително полезен“, категорична е варненката.


Източник: Александър Дечев, Народно дело


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).