Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (3)
Носителят на "Златния глобус" изкарал 45 дни абсолютно сам в океана
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 21.12.2011Коментари (0)722
© narodnodelo



Новият носител на златния глобус "Кор Кароли“ Христо Велков е пропътувал точно 17 473 морски мили (бел.авт. 35 000 километра), за да заслужи отличието. Както е известно, наградата се връчва за ветроходно постижение на годината. Велков, който е роден пред 1966 г. в Мадан, спечели приза за пътуването си със своята яхта "Serenite“ от Мармарис (Турция) до Керс (Австралия). 5147 мили мореплатевателят е преминал като самотен екипаж. Общо това са 45 дни в океана. Пътуването протича повече от две години. Той отплава на 30 октомври 2008 г. от Мармарис с крайна цел околосветско плаване с туристическа и опознавателна цел. През 2008-ма Велков преминава през Средиземно море и стига до Гибралтар. През 2009-а прекосява Атлантическия океан и акостира в Гваделупа. Слек като посещава няколко острова в Карибския басейн, яхтата преминава Панамския канал. След напускането на Панама Христо прекарва 31 в плаване преди да пристигне в Нуку Хива на Маркизовите острови. Той продължава плаването си на Запад, спирайки в Апия (Западна Самоа), Сува и Вунда (Фиджи) и Порт Вила (Вануату), преди да завърши плаването си в Австралия. Той пристига в Керс на 7 декември 2010 г. И до днес яхтата е на зеления континент, като не е изключено мореплавателят да завърши един ден околосветското си пътешествие.
По време на пътуването си Велков посещава повече от 30 пристанища и участва в няколко местни регати. Плаването протича безаварийно въпреки тежките времена, в които яхтата попада.
Любопитното е, че през цялото му пътуване, продължило повече от две години, българинът не е срещнал нито един сънародник.

Живял 6 месеца сред канибали във Вануату


По време на плаването си Христо Велков е бил 6 месеца във Вануату, където голяма част от племената са на бивши човекоядци. По думите му, престоят му там го е променил като човек. "Жителите там имат съвсем различна представа за живота. Според едно проучване те са най-щастливите хора на планетата. Няма как да си там и да не се промениш. Когато и да ми кажат, се връщам на това приказно място. Например нямат понятие за часове, дни и седмици. При тях времето се измерва от циклон до циклон, от последния дъжд и т.н. От населението им има около 2-3 хиляди бели хора, които са донесли някои неща на острова като тютюн. Живеят в къщи от листа, в най-голямата от които се събират вечер, за да се забавляват – пеят и танцуват. До преди 30 години са били колония на Англия и Франция едновременно“, разказа Велков.
Република Вануату се намира в Тихия океан между бреговете на Австралия и Фиджи. Съставена е от 80 неголеми острова, като на 12 от тях живеят хора. На територията на страната има около 80 вулкана, 9 от които действащи, а земетресенията са между 4 и 6 на д
©
ен. Магьосничеството пък е силно развито сред местните, които правят магии за абсолютно всичко. От там тръгват и така известните бънджи скокове. "Малка подробност е, че местните хора не скачат с въже, а с лиани. Там всеки младеж става мъж със скок с лиана от специално издигната платформа от бамбук“, разказва пътешественикът.

Живее от 20 години в Белгия

От 20 години авантюристът живее в Белгия. Той е роден в Мадан, след което е завършил английската гимназия в Пловдив. В казармата е бил парашутист, а малко преди падането на комунизма се е занимавал с продемократична агитация. По-късно учи бизнес в Белгия, Франция и Сингапур.
Христо Велков е посветил професионалната си кариера на филантропски каузи. Едно от нещата, с които много дълги години се занимава, е организацията "Спешъл олимпикс“, която развива като спортисти хората с интелектуални увреждания. "Връзката ми със "Спешъл олимпикс“ е много силна. От тях научих едно голямо нещо – да мога да побеждавам. И то не да побеждавам другиго, а себе си“, каза Велков. В годините той е помагал на хора болни от СПИН, на млади музиканти, на жители на острови с по 5-10 семейства, на бедни от Югоизточна Азия и е изследвал кораловите рифове, както и лова на китове и тяхната миграция.


Купил яхтата от селото на Ким Клайстерс


Яхтата "Serenite“ е на около 40 години, разкри Христо Велков. Тя е произведена в Холандия, а най-любопитното е, че българинът я закупува преди десетина години от малкото белгийско селце Брее, където е родена именитата тенисистка Ким Клайстерс.
Яхтата е 40 футов кеч “Contest 40А" със следните характеристики: година на постройка – 1972 г., дължина – 12,12 м., ширина – 3,40 м., водоизместване – 11 т, газене – 1,80 м, надлежно оборудвана според района на плаване. Велков я определя като много солидна технически, но в същото време с романтичен хипарски стил. Едно от любопитните неща свързани с плаването му, е че на яхтата няма хладилник и Велков пие топла бира.
Яхтата е с белгийски флаг, като в предната й дясна част слага знамето на държавата, в чието пристанище акостира, а от ляво се вее българският трибагреник.



Представя книга и филм за пътешествието


През пролетта на 2012 г. Христо Велков ще представи книга и филм за пътешествието. Кадрите са почти обработени, а до завършването на четивото остава съвсем малко време. Те ще носят името Sinners and Srenity: Stories and Sounds from the Southern Seas (превод. Грешници и Вътрешна хармония: Разкази, гледки и звуци от Южните морета). Велков признава, че по време на пътуването не е имал типичния бордови дневник, но е запечатвал всичко в спомените си, които ще могат да се прочетат в книгата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Григор Димитров открива вечерната сесия в първия ден на Laver Cup
8-ми международен турнир по тенис за жени "Varna open"
Над 300 състезатели ще се включват в детски плувен фестивал "Варна 2024"
Локо Пловдив е фаворит на бумейкърите срещу ЦСКА 1948
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: