Марин Митев: Инвестицията в Спортен комплекс - Варна е над 50 млн. евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:59 / 27.02.2008
2422

- Г-н Митев, за кога е планирано "Спортен комплекс - Варна" да започне да функционира?

- Първите срокове, които бяхме планирали, малко се промениха. Това стана поради простата причина, че допълнително започнахме да апликираме още 7000 кв.м в източната част на комплекса. Целта е следната. Едно подобно съоръжение работи 2 пъти в седмицата при възможно най-доброто менажиране. Опитът от Германия например показва именно тази цифра. Другата цел е комплексът да работи всекидневно. За да е и рентабилно подобно съоръжение, е необходимо да се развива стопанска дейност. Става въпрос за работни заплати, издръжки и други неща. Това е идеята. Мисля, че за гражданите на Варна ще бъде нещо интересно. Комплексът ще има широко социално значение. Същинският фитнес само е на площ около 1000 кв. м. Заложили сме различни програми и възможности за развлечение на различни социални групи. Ще има детски центрове, шопингцентър, барове, а и музеят на спорта, който ще правим, също ще бъде доста интересен. Ще ни трябват може би 2 години, 2 години и половина. Да се надяваме, че през 2009 г. комплексът ще е завършен.

- Каква е стойността на инвестицията?

- Крайната стойност ще стане ясна, след като подпишем и последния договор. Приблизително обаче тя ще е около 50 милиона евро. По статистика в Германия на седалка в подобно съоръжение излиза от 1500 до 4500 евро. Като прибавим и тези 7000 допълнителни квадратни метра, разходите нарастват. Да не говорим, че за определен брой седалки са необходими проценти паркоместа според наредбите на ФИФА и УЕФА. Ще направим комбинации. Ще има бизнес центрове. При максимална експлоатация ще добавим и още по 1000 паркоместа от двете страни на стадиона. Тези 50 милиона евро са само за спортния комплекс и стадиона.

- На колко фази ще протече изграждането на комплекса?

- Спортният комплекс ще се изгражда на два етапа, които ще бъдат взаимно свързани. Като се започне с паркоместата, които в крайна сметка ще образуват един голям площад.
- Правите огромна инвестиция. Каква е целта ви?
- Какво ще спечелим, ли? Например ще оставим следа зад нас.
- Ще има ли големи състезания тук?
- Това е въпрос на менажиране, на събития и т.н. Ако се справи добре екипът ни, всеки ще каже - ето тук има стадион. Както се случва и в живота. Ако не се справим, всеки ще каже виж ги тези - не направиха нищо.
- Ще събаряте ли големите осветителни тела?
- Всичко ще се събори. По решението на "Сименс" осветлението ще бъде по периферията на стадиона, така че няма да има смисъл от тези осветителни тела над стадиона.
- И двата варненски елитни клуба ли ще играят на този стадион?
- Това ще бъде европейски стадион, който има своята цена. Плащаш си и играеш. Но на този етап трябва да създадем система, която ще ни позволи нормалното финансиране на проекта. Иначе разчитаме и на общината и нейното участие, както и на участието на "Химимпорт" АД.
- Колко има в касата?
- Достатъчно, но все пак не съм счетоводител (смее се).
(Заб. - Използвани са въпроси и на други медии.)


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 6


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).