Стефан Найденов: Срам ме е да дойда на стадиона, направих го от уважение към Спартак

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:46 / 29.02.2008
997
Легендарният играч на Спартак Стефан Найденов се завърна на Коритото. Лидерът във вечната листа на голмайсторите на соколите не бе стъпвал на стадион Спартак от близо 2 години насам. Специално за спортния сайт на Варна www.ole-bg.com Доктора, както е известен сред запалянковците, говори за това, което е видял в мача срещу Ботев, и, разбира се, се върна в славните години от историята на варненския клуб. Найденов има 193 мача с екипа на соколите, в които е отбелязал 56 гола.

Калоян Златков, Александър Дечев

- Отдавна не сме те виждали на стадион Спартак?

- Да, вече близо 2 години ме нямаше във Варна. Като гледам мача с Ботев, разочаровам се. Спартак е в криза, това е ясно. Трябва да се вземат нови играчи. нищо не видях, особено през първото полувреме. Няма нито едно двойно подаване, нито някаква идея в атака. Дано отборът остане в групата, иначе лошо. Да не говорим, че и програмата е много тежка. Отборът гостува в Бургас, после идва ЦСКА. Това са доста тежки мачове.
- Преди началото на мача беше с други двама големи играчи в историята на Спартак като Живко Господинов и Пламен Гетов?
- Да, разбира се. Видяхме се. Припомнихме си някои моменти от това, което е било.
- Какво по-точно?
- Тогава бяха други времена. Имаше големи футболисти. Сред тях бяха Иван Петров, Джанито, лека му пръст. Това бяха велики играчи. Сега няма нищо. В момента няма изпълнители. Предполагам, че борбата за оцеляване в елита ще бъде много, много трудна. Уважавам Спартак и стискам палци да успеят.
- От кои мачове имаш най-добри спомени?
- О, много са. Може би това беше единият сблъсък с Черно море. Бихме ги с 2 мои гола, ама и много набързо им ги вкарах. Общо имам 12 в сметката си срещу моряците. Друг мач е срещу благоевградския Пирин. Тогава им направих хеттрик. Тогава трябваше да победим задължително и ги оправих и тях.
- Нещо да кажеш за Живко Господинов, с когото играхте по едно и също време?
- Живко беше голям играч. Иван Петров също. Имаше и един, Дамаджанката му викахме, който също знаеше за какво става въпрос. Изобщо времената бяха други. На терена се разбирахме с поглед и изнасяхме спектакли. Няма какво да гледам сега. Мислих и да не идвам, ама си викам - чакай все пак да дойда и да се убедя сам за какво става въпрос.
- Как се озова в Спартак от Монтана?
- Поканиха ме за първия мач и дойдох. Нямаше трансфери в онези години. Иван Вуцов ме взе през 1982 г. И пристигнах. Първият ми мач беше на Юрий Гагарин срещу Черно море. Тогава обаче имаше големи футболисти и в Черно море - Марата, Манолков. Ставаха невероятни мачове.
- За бронзовите медали, които ви бяха отнети и след 16 години върнати, какви спомени имаш?
- Абе, българска работа. Станахме си трети, а от футболния съюз ни ощетиха. Добре поне, че макар и след 16 години справедливостта възтържествува. България си е България.
- Какво е мнението ти за сегашния български футбол?
- Гледам, че играчи няма. Слаби отбори обаче колкото искаш.
- Тотално ли е изгубен блясъкът от мачовете по твое време и сега?
- Да, абсолютно. Няма хора на стадиона. Навремето играехме пред 30 000 зрители. Сега виждате какво е. Мен ме е срам да дойда, направих го само от уважение към Спартак.
- С какво се занимаваш сега?
- С нищо. Пенсионирах се. Доведох едно футболистче от Севлиево тук. Ако в Спартак не го искат, ще го дам на Черно море или на Девня при Румен Димов.

Източник: www.ole-bg.com


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 6


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).