Цената на стадион Варна скочи двойно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:14 / 29.02.2008
338
От предвидените 35-40 сумата набъбна до 70 млн. евро, Председателят на Борда на директорите на Спортен комплекс "Варна" АД г-н Николай Николаев е уверен, че проектът ще се реализира навреме

Планираната цена на строежа на стадион "Варна" скочи двойно. От първоначално планираната сума 35 - 40 млн. евро към днешна дата сумата набъбна до 70 млн. Това разкри вчера председателят на съвета на директорите на Спортен комплекс "Варна" АД г-н Николай Николаев. "Причините за това са комплексни. На първо място на този етап е чуждестранният проект (б.а. - дело е на германската фирма GMP), който има разминавания с родното законодателство. Проблемът трябва да се разреши със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, оторизирани междуведомствени фирми, както и организации от чужбина. На второ място архитектурният проект на германските ни партньори постоянно се променя. За пример ви давам, че съвсем скоро се оказа, че въжетата, които ще се пуснат от пилоните и ще държат покривната конструкция, могат да се изработят само в Белгия. От архитектурното бюро изискват от нас данни за метеорологичните и природните явления във Варна за последните 75 г. (ветрове, високи подпочвени води, земетресения и др). Самата покривна конструкция пък ще бъде изпробвана при максимални стойности в изпитателен тунел в Германия. Претенциите към имоти на мястото на терена също спират донякъде развитието на проекта", обясни кап. Николаев. "Става въпрос за сделки с имоти по времето на един областен управител с име Яни и кмет на Варна с име Христо", каза още той. "И подлезът пред комплекса е продаден. 2 имота вече закупихме и ни остава финализиране на преговори за още 4. Инертни материали пък трябва да внесем от Кипър, тъй като в България не може да се произведе бетон с висок клас какъвто изискват конструкторите на стадиона. Захванали сме се и ще завършим съоръжението. Нямаме финансови проблеми. Първите 16,5 млн. евро вече сме ги осигурили", завърши Николаев.

Източник: www.ole-bg.com


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 6
»


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).