Аспарухово вече има и детски футболен отбор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 03.12.2012
336
Клубът към православния храм "Свети Цар Борис", подкрепен от Варненската и Великопреславска митрополия и администрацията на район Аспарухово, носи гордото име "Юнак"

Екипите на футболистите са като на "Атлетико" (Мадрид) - с кръст и котва на гърдите. "Това е символът на Варненската и Великопреславска митрополия".

Малчуганите от най-новия детски футболен отбор във Варна "Юнак" изиграха първия си официален мач след своеобразната промоция, която им организираха Варненската и Великопреславска митрополия и администрацията на район Аспарухово на спортното игрище на Техническия университет.

Идеята за детския отбор към православния храм "Свети Цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е на дългогодишния футболист и треньор Валери Целов и на църковното настоятелство на храма. Малките спортисти получиха новите си екипи лично от митрополит Кирил, наместник-председател на Светия синод. Негова е и идеята за името на отбора. Така след като преди години Варненската и Великопреславска митрополия сформира мъжки футболен отбор, към нея вече има и детски.

Екипите на малките футболисти са като на "Атлетико" (Мадрид) - в бяло и червено с кръст и котва на гърдите, символът на Варненската и Великопреславска митрополия. В новия отбор до момента има записани около 50 деца, станали по-известни в квартала като "царете", заради името на храма "Свети Цар Борис".

Всяко дете обича спорта и няма нищо по-хубаво от това да се откриват нови възможности да го практикуват организирано. В Аспарухово явно се раждат много футболни таланти, подчерта кметът на района Йордан Николов, припомняйки успехите на местния аматьорски отбор "Респект", който през лятото спечели националната купа в турнира "Ариана аматьорска лига 2012". Наше задължение като администрация е да се опитваме по всякакъв начин да помагаме на младите хора да тренират, допълни кметът Николов.

Храмът "Св. цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез" се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.

На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен свещеник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от гр. Елена. Първата грижа на о. Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. Аспарухово.

Мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински. Големите икони на иконостаса са дар от презвитера Ст. Кулева и И. и В. Коларови, а царският трон е дарен от Яни М. Заракоста. За по-скорошното завършване на храм големи са заслугите и на почетния гражданин Иван Минев, който освен че е благодетел, също така кредитира комитета с пари.

 



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 3
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).