Ирина Константинова: Печеля битката за квотата, но ме наказват за неявяване на събрания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 09.03.2008
362

Решението олимпийката да няма състезателни права до 12 април обслужва конкурентката й Пепа Мавродиева и Черно море Бриз


"Да ме лишат от състезателни права е повече от недалновидно", това беше коментарът на олимпийката ни в клас RS:X (Нийл Прайд) на решението на УС на БФ по ветроходство да й забрани от 8 март да стартира в регати до 12 април. Според президента на централата Станислав Касъров причината за тази крайна мярка била четвъртото неявяване на състезателката пред УС, въпреки отправените й писмени покани, които тя е получила срещу подпис. От централата твърдят пред информационните агенции, че Ирина Константинова е трябвало да представи финансовите си отчети, въз основа на които в БФВ се получават средствата от ДАМС и БОК за предолимпийска подготовка.
Ирина обаче каза друго:
"Предала съм всички финансови отчети още миналата година - каза от Франция двукратната участничка в олимпийски игри. - Очаквам и официално писмо от председателя на ДАМС Весела Лечева за непреведени суми от олимпийската подготовка за 2006 и 2007 г. За 2006 г. имам да получавам 12 520 лв. от федерацията, а за миналата - 31 127 лв. През това време един път съм взела 4000 лв. и заплатите си в размер на 7200 лв. Само толкова. Сега не мога да стартирам в квалификационните регати и казусът по разпределението на квотата е предопределен. Защото печеля битката за олимпийската виза, но ме наказват за неявяване на събрания, което може да се окаже решаващо."
Топсърфистката на Лазур е категорична,
че решението на УС на БФ по ветроходство е абсолютно недалновидно: "Аз не съм в нарушение. Карат ме да присъствам на управителни съвети, но не ми плащат пътните разходи от Франция до България. Не съм милионер, няма как да поема всичко от собствения си джоб."
Президентът на централата Станислав Касъров
също беше намерен за коментар. "Ветроходството в България не е само Ирина Константинова. Не искаме конфликт, но мога да кажа, че тя прави каквото си иска. Когато я викаме, не се явява и пренебрегва УС без извинение. Ако иска да стартира за България, Ирина трябва да се съобразява с нас. В друга държава не биха се съобразявали толкова с нея. Искам да добавя, че за 8 г. тя ни струва над 200 000 евро. А особено убедително класиране от нея не съм виждал. Що се отнася до парите от ДАМС, те са преведени по банков път, каквото е трябвало, дали сме й го, процесът се контролира от държавата. Но искахме да се отчете пред нас, защото ни прати някакви хартийки с неин подпис, които не бяха приети от одиторите. Няма как да й плащам винаги самолета от Франция - решението да живее там си е нейно, не ме засяга. Засега сме прибегнали до по-меката мярка - изчакване да дойде на УС на 12 април. Иначе имаше предложение да я дисквалифицираме за 2 г. Не трябва да става така, но тя генерира проблеми. И не ми изглежда сериозно да са я заплашвали. Нека се знае - срещу Ирина Константинова нямаме нищо против, искаме само нормален диалог със състезателката. От нея зависи кой път ще избере."
Решението е вид "саморазправа" с Ирина
и обслужва интересите на Пепа Мавродиева от Черно море Бриз, която безспорно е по-слабият състезател, но пък е фаворит на вицепрезидента на централата Росен Марангозов за участие в Пекин. Статистиката сочи, че борбата за олимпийската квота във ветроходството ни може да приключи още следващата седмица в регатата за приза Принцеса София, която е втората от квалификациите. По силата на взетото от УС на федерацията решение Константинова няма право да участва в нея и претендентката за квотата Пепа Мавродиева служебно ще получи огромен превес от точки, които в оставащите 3 състезания състезателката на Лазур (Варна) практически трудно ще навакса. А тя от 12 г. измива очите на ветроходството ни с постиженията си в най-елитните регати!
Очевидно федерацията постъпва несправедливо,
защото твърде пресилени изглеждат обвиненията за "прегрешения" на Ирина Константинова. Сърфистката не е пропуснала нито 1 сбор на националния отбор. Явява се на функционални изследвания в срок. Независимо че работи във Франция като архитект-дизайнер, е на върха на световния сърф и 33-та в ранглистата на ISAF. Там Пепа е двадесетина места по-надолу. Нещо повече - както личи от изказванията на състезателката и на шефа на ветроходството ни Станислав Касъров, най-добрата ни състезателка се явява на регати със собствени средства и благодарение на подсигурени пари от клуб Лазур. Миналата година Ирина подписа договор с федерацията, но той практически не промени нещата, вменявайки само повече задължения на сърфистката, която сега е атакувана и административно. Пак проличава дългата ръка на Росен Марангозов, който като втори човек в БФ по ветроходство и в клуб Черно море Бриз се опитва да разчисти пътя пред Пепа Мавродиева. Пак по негово и на колегите му решение на мондиала в Нова Зеландия пътува случаен треньор, нямащ нищо общо със сърфа, затова въпреки добрите изяви на Йоан Колев (Лазур) останахме без квота при мъжете за Пекин.

Източник: Борис Проданов, в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).