Жребецът Джетнилайт с жокей Танир Мустафа от Варна бе най-бърз на кушиите в Девня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:12 / 16.03.2008
622
Над 5000 души уважиха празника и наблюдаваха състезанията край Девня

С много емоции и в празнична атмосфера преминаха традиционните кушии по повод Тодоровден в Девня. Варненският жребец Джетнилайт с жокей Танир Мустафа бе най-бърза в надпреварата 1600 м (втора гара). В първа гара, в която участниците трябваше да преминат 1200 м, първи стана Фахредин Юзеир с кон Гранд Екинокс. В четвърта гара 3200 м най-бързо избяга Калограф, язден от Бахри Чакър. Жребецът Верцим с жокей Бахри Чакър бе недостижим в пета гара и спечели първото място. Състезанията се проведоха в местността Глиган чешма за 16-и пореден път. В кушиите се пуснаха над 20 коня, сред които имаше и породисти. Кметът на града Атанас Кузев остана доволен от многото хора, дошли да отбележат Тодоровден с кушиите в Девня. Той не помни с такъв голям интерес да се е отбелязвал празникът.
Върволица от коли, автобуси и дори трактор
можеха да се забележат на празника в Девня. Над 5000 души наблюдаваха атрактивните кушии по случай Тодоровден. И малки, и големи се вълнуваха дали ще спечели техният любимец. Както във всяко състезание, имаше и недоволни от резултатите, които се пробваха да оспорват класирането. Както и предни години, и тази конете носеха атрактивни имена като Цветна градина, Диска Ода, Верцип и др. Този път обаче нямаше животно с името на политик.
Традицията повелява
домакините преди изгрев слънце да приготвят обреден хляб с форма на конче или конска глава. Така бяха направили и девненските баби от ансамбъл "Здравец", които черпеха гостите на празника с питка и поздравиха присъстващите с песни и танци.
Мъжете пък старателно бяха украсили опашките на конете, което също е част от традицията.
Тодоровден предвещава, че зимата е към края си и скоро ще настъпи пролетта. Празничният ден тази година обаче не бе пролетен и на хиподрума бе студено. Въпреки силния вятър хората проследиха с интерес състезанията докрай.
Солиден награден фонд,
който не бе за изпускане, събра участници от Варна, Бургас, Силистра, с. Константиново, с. Искра, гр. Долни чифлик, с. Блъсково и др. Наградният фонд бе 6150 лв., което направи състезанието много оспорвано. Жокеите се бореха както да спечелят награди, така и да зарадват собствениците и любителите на животните.
Роми залагаха помежду си
на конните надбягвания. По 50 - 100 лв. слагаха на фаворитите си. Някои останаха доволни от резултатите и спечелиха, други пък се опитаха да бойкотират състезанията, като недоволстваха, че не е спечелил техният жребец.
Скара, бира, танци и песни
придружаваха кушиите на Тодоровден в Девня.
За децата имаше любими лакомства като захарно петле, захарна ябълка и сладолед.

Източник: Диляна Петрова


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).