Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Федерацията ни не успя да спре Ирина Константинова
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 16.03.2008Коментари (0)1121
©
Скандалното решение на БФ по ветроходство да спре от състезания Ирина Константинова буквално и преносно реже клона, на който стои българският спорт. Опитът за елиминиране на най-добрата ни ветроходка е безумен, но не мина и олимпийката стартира на регатата в Палма де Майорка Принцеса София.
За това, какъв състезател се опитва да провали централата нека да "дадем думата" на самата Ирина Константинова: Родена съм на 10 юли 1976 г. в София. Родителите ми Емил и Виолета Константинови, инженери по професия, са запалени спортисти. От малка ме насърчават да се занимавам с редица спортове: алпийски ски, плуване, хандбал и тенис. Когато на 7-годишна възраст откривам ветроходството под ръководството на баща ми, двукратен републикански шампион по уиндсърф, това става моя предпочитан спорт. Летните ваканции прекарвам с
©
родителите си на къмпинг Арапя (Бургаска област), където не излизам от водата, упражнявайки любимия си спорт.
На 11-годишна възраст съм включена в детския отбор към ЦСЯК и започвам да се състезавам. Успехите ми не закъсняват: печеля редица състезания в категорията си, както и цяла верига от такива, наречена ИНКОМС. Едва 13-годишна се явявам на републиканското на къмпинг Каваците, където печеля I място за жени. Това класиране ми осигурява правото да представям България на Балканско първенство, където печеля и първата си титла на 14-годишна възраст.
На 16-годишна възраст съм приета като състезател в СК Лазур (Варна). Благодарение на клуба продължавам развитието си като състезател. Под ръководството на старши треньор Христо Топалов продължавам подготовката си и печеля всички регати на територията на България, в които съм участвала, всички републикански първенства за последните 18 г. при жените, а в общото класиране с мъжете винаги съм сред първите трима състезатели. Паралелно със спорта кандидатствам, уча и завършвам немската гимназия в София.
През 1995 г. за първи път участвам на голямо международно състезание - световното в Порт Елизабет, Южна Африка. Трудностите за работа върху набелязаните проблеми са свързани преди всичко с липсата на спаринг партньори на българска територия, с които да мога да работя. В края на 1999 г. БФ по ветроходство взе решение да ме подкрепи финансово, за да мога да се боря за Олимпийска квота. През месец февруари 2000 г. на световното в Мар дел Плата (Аржентина) печеля квотата. Участвам в Сидни, което е първото представяне на българския
©
вероходен спорт в олимпиада. По този случай съм номинирана и наградена със Златния глобус Кор Кароли за най-добър български ветроходец за 2000 г.
Като студентка в Лесотехническия университет в София (специалност Интериор и дизайн на мебели) продължавам подготовката си за следващата олимпиада Атина 2004. Дипломирам се с "Отличен" (5,50) през 2003 г. въпреки усилената предолимпийска подготовка и натоварения състезателен график.
Участието ми в Атина 2004 завършва с класиране, което по мое мнение е доста под възможностите ми. Като причини мога да посоча наличието на претренираност, недостатъчно добро планиране на пика на спортната ми форма и технически пропуски.
След Атина желанието ми за прогрес в моя спорт не намалява. Правя запитване и със съгласието на БФВ заминавам да тренирам във Франция. Съвместните тренировки с едни от най-добрите състезатели: Фаустин Мерет (златна медалистка от Атина 2004) и Жулиен Бонтон - двукратен световен и европейски шампион (мой съпруг от 2006 г.) дават своите резултати: 2005 г. печеля европейска титла на Рейсборд, 5-о място на първото международно състезание в новия клас RS:X (след Атина), 15-о място на световното в Кадис, Испания и 12-о (9-о по нации) на олимпийския тест в Китай през 2006 г. Специализирам Яхтен дизайн и архитектура в университета на Нант и през 2006 г. се дипломирам.
За 2006 и 2007 г. съм включена към програмата на ДАМС за олимпийска подготовка на I ниво. Има проблеми, поради факта че новото ръководство на БФВ губи лиценза си и той бива възстановен едва през месец май 2007 г. Принудена съм да самофинансирам подготовката, както и участието в състезания, хонорари, треньорско ръководство... Всичко това съчетавам с 8-часов работен ден и тренировъчна дейност (по професия съм дизайнер-архитект). Въпреки трудностите, успявам да спечеля трета олимпийска квота за България на световното в Каскайс (Португалия), класирайки се първа българка, изпреварвайки със 7 места другата наша сърфистка.
В момента продължавам подготовката си за Пекин. Отново със собствени средства, поради факта че БФВ не изплаща преведените от ДАМС средства за олимпийска подготовка. Участвах на световното в Нова Зеландия благодарение на частичната финансова помощ от Лазур поради решението на БФВ да не се изпраща женски отбор. В момента отново не получавам никаква финансова или каквато и да е било друга помощ от страна на федерацията, на последното си заседание (8 март) дори ми спряха състезателните права "за неявяване".

Източник: Борис Проданов, в. "Черно море"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съюз
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: