Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Основаха първия клуб по джаги във Варна, финали на училищен турнир в събота
Автор: Екип Varna24.bg 19:59 / 03.04.2008Коментари (0)748
© www.bgtsf.com
Първият клуб по футбол на маса или така наречените "джаги" бе създаден преди броени дни във Варна. Той носи името JA-RA, а негови основоположници са Тодор Узунов и Иван Евтимов. Младият клуб е четвъртият, практикуващ професионално този спорт в България, а всички други са от столицата - Ейнджълс, Прокси и Сторм Райдърс. Предстои създаването на още два клуба - в Пловдив и Бургас.
Узунов и Евтимов са предприели сериозна кампания с цел популяризиране младия за държавата ни спорт, като първата им стъпка е организирането на турнири между варненски училища. В последните шест седмици в шест школа са се провели надпревари, първенците от които ще определят градския шампион в събота в клуб JA-RA, който се намира на ул. "Вл. Варненчик" №9. Стартът на срещите е в 12 ч. Денят на турнира - 5 април, съвпада с официалното откриване на варненския клуб, за което идва президентът на Българската федерация по футбол на маса Юлиян Тимнев. Подобни градски надпревари ще се провеждат поне два пъти месечно. В предварителните кръгове в училищата са се пуснали над 200 ентусиасти, а масите са били осигурени от новосформирания клуб. Те са от марката "Roberto Sport", една от петте официални, одобрени от Световната федерация. Цената на масата е 2500 лева, като JA-RA разполага с четири на брой.
Спортът "джаги" води началото си от 90-те години на ХІХ век във Франция и Германия. Първите организирани състезания по футбол на маса се провеждат през 50-те години на ХХ век. Едва на 16 август 2002 г. обаче се създава Световната централа (ITSF), чието седалище е във Франция. Родната федерация е членка на ITSF от 2005 г., а в момента България е на 23-то място в световната ранглиста, в която попадат общо 54 държави. Сайтът на федерацията е www.bgtsf.com.
Узунов и Евтимов разкриха, че за да се стане добър състезател, трябва да се тренира между 6 и 8 часа на ден. Повечето разпространени маси по заведенията пък били съвсем различни от професионалните. Следващият уикенд JA-RA ще участва във втория етап на държавното първенство на България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Реал няма да сбърка срещу Алавес, смятат букмейкърите
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съюз
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: