Основаха първия клуб по джаги във Варна, финали на училищен турнир в събота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:59 / 03.04.2008
748
Първият клуб по футбол на маса или така наречените "джаги" бе създаден преди броени дни във Варна. Той носи името JA-RA, а негови основоположници са Тодор Узунов и Иван Евтимов. Младият клуб е четвъртият, практикуващ професионално този спорт в България, а всички други са от столицата - Ейнджълс, Прокси и Сторм Райдърс. Предстои създаването на още два клуба - в Пловдив и Бургас.
Узунов и Евтимов са предприели сериозна кампания с цел популяризиране младия за държавата ни спорт, като първата им стъпка е организирането на турнири между варненски училища. В последните шест седмици в шест школа са се провели надпревари, първенците от които ще определят градския шампион в събота в клуб JA-RA, който се намира на ул. "Вл. Варненчик" №9. Стартът на срещите е в 12 ч. Денят на турнира - 5 април, съвпада с официалното откриване на варненския клуб, за което идва президентът на Българската федерация по футбол на маса Юлиян Тимнев. Подобни градски надпревари ще се провеждат поне два пъти месечно. В предварителните кръгове в училищата са се пуснали над 200 ентусиасти, а масите са били осигурени от новосформирания клуб. Те са от марката "Roberto Sport", една от петте официални, одобрени от Световната федерация. Цената на масата е 2500 лева, като JA-RA разполага с четири на брой.
Спортът "джаги" води началото си от 90-те години на ХІХ век във Франция и Германия. Първите организирани състезания по футбол на маса се провеждат през 50-те години на ХХ век. Едва на 16 август 2002 г. обаче се създава Световната централа (ITSF), чието седалище е във Франция. Родната федерация е членка на ITSF от 2005 г., а в момента България е на 23-то място в световната ранглиста, в която попадат общо 54 държави. Сайтът на федерацията е www.bgtsf.com.
Узунов и Евтимов разкриха, че за да се стане добър състезател, трябва да се тренира между 6 и 8 часа на ден. Повечето разпространени маси по заведенията пък били съвсем различни от професионалните. Следващият уикенд JA-RA ще участва във втория етап на държавното първенство на България.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).