Живко Великов: Трябва да изкупим вината си пред феновете с успех в дербито

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 25.04.2008
922
Изпълнителният директор на Спартак Живко Великов бе намерен преди днешния двубой със Славия, за да сподели очакванията си както за мача, така и за бъдещето на клуба. 

Г-н Великов какви са ви очакванията за двубоя със Славия?

- Очакванията ми са само едни - да играем добре и да запишем победа. Просто не мога да очаквам друго. Трябва да излезем на терена и с цената на всичко да прибавим три точки към актива си. Това е, независимо от всичко и всички трябва да бием.

- Предвиждате ли завишени премии за футболистите предвид важността на срещата?

- Ще ви призная нещо, за да спре веднъж завинаги да се спекулира с тази тема. След домакинското поражение от Вихрен влязох в съблекалнята и съобщих на момчетата, че спирам изплащането на премии до края на шампионата. След последния кръг, ако сме над чертата на изпадащите ще пресметна за всеки един отделно колко има да получава. И още на следващия ден му давам всичко, което си е заслужил. Момчетата се съгласиха с тази моя идея. Смятам, че тя е правилна, тъй като ще получат пари единствено ако си свършат работата.

- Ще има ли Спартак проблеми с оставането си в елита?

- Не, никакви. Казал съм го над 1000 пъти. Със сигурност ще играем в "А" група и догодина. Просто не съществува начин да изпаднем.

- Как оценявате до този момент сезонът за Спартак?

- Като изключително слаб. Едни сметки правехме преди началото на сезона, съвсем друго се получи по време на шампионата. Направихме някои добри мачове, но като цяло оценявам представянето ни в първенството като пълен провал. Можем да измием срама пред феновете ни само по един начин - като победим Черно море в дербито на Варна.

- Притесняват ли ви евентуални удари под кръста от конкурентите на Спартак до края на сезона?

- В момента сме в положение, в което всичко зависи от нас самите. Ако си свършим работата и си вземем мачовете до края усилията на конкурентите ни ще са излишни. Само ще си хвърлят парите на вятъра. Вземем ли четири победи до края се спасяваме. Беласица са на четири точки от нас и няма как да ни стигнат. Марек пък вече са умрели, те са пътници. В последния мач ги посрещаме във Варна и живи умрели трябва да ги бием с цената на всичко.

- Откакто ръководите Спартак сменихте доста треньори, но като че ли все няма нужния резултат?

- Тук си напълно прав. Сменям треньори с желанието Спартак да върви нагоре, но резултатите все са едни и същи. Това ме навежда на мисълта, че проблема е някъде другаде. Не знам къде. Може и в мен да е. След края на първенството ще разискваме сериозно какво трябва да се промени. Иначе сега съм доволен от работата на Ради Здравков. Като всеки треньор той си има плюсове и минуси, но успя да стабилизира отбора и отчасти да промени мисленето на футболистите.

- Стабилно ли е вече финансовото състояние на Спартак, след като сключихте договор със световната букмейкърска къща "Спортингбет"?

- Относно този договор също има една тайна, която досега не е разкривана. Вярно ние сключихме контракт, който смея да твърдя, че е много изгоден за нас. По-голямата част от клаузите в него, обаче ще станат реалност единствено ако запазим мястото си в елита. Това бе изискване на хората от Спортингбет. Когато и на теория останем в "А" група ще започнат да ни стимулират сериозно. Както вече ви казах, аз съм сигурен че ще се спасим от изпадане, а през новия шампионат ще имаме един доста стабилен бюджет.

През миналото лято имахте проблеми с вземането на лиценз. Притеснявате ли се, че ситуацията може да се повтори и сега?

- Няма да имаме никакви проблеми с получаването на лиценз. Ситуацията през миналата година се получи заради някои грешки на клубната администрация. Просто не бяха спазени срокове, което доведе до катаклизмите. А и аз все още нямах достатъчен опит като футболен ръководител. Сега вече сме подготвени отлично на тази тематика и проблеми няма да има.

- Вярно ли е, че ако останете в елита ще направите мащабна селекция, изградена почти изцяло от латиноамериканци?

- Поне ще опитаме да направим. В края на май хора от клуба заминават да наблюдават доста чужденци. Става въпрос предимно за аржентинци и португалци. Вече имаме набелязани футболисти, като искаме обаче лично да се убедим в качествата им. Разбира се, ще се съобразим и с бюджета с който ще разполагаме. Все още мислим върху него, но смятам че ще бъде достатъчен за изграждането на добър тим. Иначе за съжаление реалността е такава, че няма как да направим качествена селекция от българи. У нас добрите футболисти се броят на пръстите на двете ръце. Всичко друго е пълнеж.

- Какво смятате за идеята, съдиите да се подложат на детектор на лъжата?

- Предпочитам всички съдии да бъдат изправени до една стена и да се изпозастрелят. Това е моята идея. Ако трябва 10 години мачовете от "А" група ще се ръководят от компютърна програма. През това време ще се наберат 10-12 годишни деца, които от малки да се обучават на съдийство. Няма смисъл от детектори на лъжата. Вече се убедих, че всичко в българското съдийство е мърша. И не съм само аз на това мнение. Не само Спартак е ощетяван, други отбори като Беласица също ги режат жестоко. Просто реферите ни са калпави. Ако например срещу Локомотив София съдията грешеше се в наш ущърб, срещу Видима бъркаше и в двете посоки. Тотално опорочи мача.

- Как може да се промени нивото на съдийството в България?- Ако трябва да съм честен изход не виждам. Може би реферите след като бъркат не трябва само да бъдат изваждани от съдийството. Трябва да плащат и глоби. Както всеки един работник търпи финансови санкции при грешки. Ръководителите в БФС трябва и върху това да помислят. Защото някой ден ще стане страшно. Ще кипнат нервите на някой клубен шеф и дори и полицията няма да може да спаси реферите. Аз лично на три-четири пъти този сезон едва се сдържах да не направя някоя глупост, за която после да съжалявам. Но то просто вече не се издържа.

Източник: Йордан Фотев, Тема Спорт


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).