Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
Любители на екстремен спорт владеят бурната Струма
Автор: Екип Varna24.bg 20:04 / 09.05.2008Коментари (0)429
© Диляна Петрова


Рафтингът е отскоро познат в България, но вече има много практикуващи търсачи на силни усещания


Рафтингът е екстремен спорт,
при който се извършват спускания с лодки (рафтове) по буйни (например придошли от снеготопенето) реки. В България добри условия за рафтинг предоставя река Струма. Всяка година, в началото на април, бреговете на река Струма, в района на Кресненското дефиле, там, където Пирин и Малашевската планина се бутат като бабички на опашка за банички, се превръщат в базов лагер на любителите на рафтинга и каяка. Това е времето, когато започва рафтинг сезонът в България. Сред цъфтящите дървета се появяват цветни палатки. По живописния път в дефилето започват да сноват ванове и микробуси с рафтове, натоварени на
© Диляна Петрова
ремаркета.
Реката се изпълва с лодки, с мъже и жени,
които дръзко преодоляват бързеите и теченията на Струма. И всички са щастливи, може би с изключение на рибарите, които са обезпокоявани от търсачите на силни усещания. Тази година официалният старт на сезона беше даден на 5 април. Събитието беше организирано от "Приключенска мрежа", "Къща за книги и приключения", "Бързи води" и "Х клуб". Фенове на речните приключения и на екстремните спортове могат да се насладят на вълнуващо преживяване до началото на лятото.
Екипировката е важна
за практикуването на
© Диляна Петрова
екстремния спорт, който обаче носи много положителни емоции. Тя включва каски, жилетки и неопренови костюми и се осигурява от клубовите, към които ще се спускате. Организаторите раздадоха неопрените и каските, не се поколебах много и се преобразих в гребец, готов да покорява речните бързеи. Когато всички бяха готови, качихме се на микробусите и се отправихме към старта.
Емоцията да усетиш бързеите
под себе си и да разбиваш вълните е наистина неповторимо преживяване. Преди да поемем надолу по реката, гидът (инструктурът) ни даде ценни наставления, за да не се обърнем с лодката. След като последните инструкции бя
© Диляна Петрова
ха дадени и заехме местата си в рафта, упражнихме командите "всички напред", "леви напред" (което автоматично означава, че десните гребат назад), "стоп" и "греблата горе". Нашето приключение започна в спокойни води, за да можем да влезем в синхрон и да гребем като отбор. Не съм убедена, че постигнахме целта, но все пак за някои от нас беше за първи път. След лежерното плаване се появиха бързеите. Усещането е трудно за описване. Студената вода плискаше лицата ни, а пенливите вълни подмятаха лодката като паднало листо. Всичко, което можех да направя, е да гледам гърба и греблото на човека пред мен и да слушам командите на кормчията. Всъщност той е човекът, който контролира ситуацията и управлява рафта, което означава, че знае всичко за реката, подводните скали и теченията. След двучасово гребане и лъкатушене по Струма отново стигнахмe полянката, откъдето тръгнахме. Много хора ме питаха дали бяхме вързани за лодката - това няма как да стане, защото би попречило на гребането. За лодката са застопорени единствено краката, които се пъхат в гумени ленти и така се чувстваш достатъчно стабилен. Най-важното се оказа перфектният синхрон и мощното гребане в бързеите. Така се контролират теченията и прищевките на буйната река. Освен лодките с начинаещите гребци имаше и спортен рафт с професионалисти. Те се движеха най-отзад и бяха в готовност да спасяват гребец, паднал зад борда.
Спортната лодка се справяше с такава лекота с бързеите и вълните, че ми заприличаха на речни духове, обитаващи тези води от незапомнени времена. Бях изтощенa, но изключително щастливa. Пълни с емоции след края на спускането, се отправихме към местността Бивака, където има естествен минерален басейн. Там разпънахме палатки и пред огъня купонът бе също толкова див, колкото са буйни водите на реката.
Спортът е доста ефектен и привлекателен
за любители на екстремните преживевания. Тук е моментът да отбележа, че рафтингът изисква изключителна дисциплина, физическа сила и издръжливост.
Реката беше пълноводна и буйна,
което позволяваше да се забавляваме в бързеите и да рафтингираме без лодки. По-смелите скочиха от лодките и се пускаха по реката надолу. Това става, като легнеш назад и управляваш с ръце - изживяването е неописуемо. Другата положителна емоция, която ни създадоха организаторите беше скокове от 5-метрова скала, под която реката беше с дълбочина 3 - 4 метра.
Цена на рафтинга: 40 лв.
Включва: екипировка, инструктаж, опитен водач, застраховка.

Източник: Диляна Петрова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте къде ще играе Григор Димитров и срещу кого през тази седмица
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съюз
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: