С идването на Химимпорт в Черно море задуха европейски вятър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:23 / 18.05.2008
2033

Само за 4 години, откакто Химимпорт АД пое кормилото на Черно море, във варненския клуб задуха европейският вятър. Новите собственици на най-стария клуб в България успяха да изиграят два финала в турнира за Купата на България, вкараха тима в евротурнирите и записаха най-доброто класиране в модерната история на варненци. Тазгодишното 5-о място е най-доброто класиране, но през 2003 г. тимът, воден от Велислав Вуцов, също стана 5-и. Разликата е там, че тогава бяха отнети точки на Локомотив (Пд) заради неявяване на мач в Самоков и моряците по административен път заеха тази позиция. Сега обаче тимът съвсем заслужено е 5-и и съвсем заслужено пак ще играе в Европа, макар и през Интертото. Отвсякъде погледнато, откакто новите собственици акостираха на Тича, започна да се работи по европейски. Промени се манталитетът, най-малкото за това, че шефовете направиха детско-юношеската школа като една от най-добре функциониращите в България. Малките моряци постоянно са на финали в републиканските първенства. Младежкият национален отбор разчита на Даниел Димов и Тодор Колев, които ще бъдат титуляри и на предстоящите еврофинали. Александър Александров пък стигна до мъжкия А отбор на България. Ръководството не допусна и още едно важно нещо - клубът да има проблеми с БФС. Е, имаше някои изцепки на фенове, но поне на Тича до изцепки като тези в Сандански не е имало. 
Бавно, методично и без много шум Черно море се превърна в костелив орех за всеки отбор. Ръководството не се пускаше в бомбастични трансфери, като естествено имаше и грешки, най-вече свързани със селекцията, но поне управата бързо си вземаше поука. Примери за това са освободените през зимата Джалма и Фабиньо. Сега най-вероятно Спречакович, Тигран и Моке също ще бъдат освободени. През тима минаха играчи като Томаш, Алекс, Александров,  стигна до мъжкия национален отбор, Домакинов, Джоров, Георги Владимиров и Пламен Тимнев. Безспорният бисер в короната обаче бе привличането на Александър Александров-Алекс, който отказа оферти на отбори от Кипър и България, за да играе на Тича. Най-големия удар в трансферните дела пък бе размяната на 32-годишният Даниел Моралес за младите и перспективни Мирослав Манолов и Даниел Георгиев. За първи път в модерната история на клуба един играч вкара 13 гола в шампионата и Купата - Алекс, а Миро Манолов приключи сезона с 11 попадения.
Следващата цел на собствениците е повече от ясна - постоянно присъствие в първата четворка на България. Естествено, с нови попълнения, които да вдигнат още по-високо нивото на тима. Да не забравяме, че през този сезон отборът на няколко пъти криволичеше от правилната посока заради собствените си и на съдиите грешки. Мачът с Пирин в Благоевград с отменен редовен гол на Домакинов струваше 2 точки на тима. Гостуването на Локо в София бе превърнато в цирк от съдията, който от 2:3 докара мача до 4:3 - още 3 точки. Грешките срещу Марек и Беласица във Варна отнеха още 4 точки, толкова отидоха и при домакинството на Спартак и гостуването на Беласица. Така с евентуалните нови 13 точки в актива на тима от Варна моряците можеха да са на 3-то място и да триумфират с бронзовите медали.

Източник: Калоян Златков


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).