Николай Георгиев е новият треньор на хандбалния Локомотив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:19 / 06.06.2008
948
Новият треньор на мъжкия Локомотив-Металекс билд е Николай Георгиев. Известният в хандбалните среди с прозвището Кайо специалист ще подпише договор за 3 години. Той бе представен на медиите днес. Като хандбалист Кайо е многократен шампион на България и национал. През последните 18 години работи като треньор в Португалия. "С назначаването на Георгиев завърши предпоследния етап от изграждането на нашия клуб. Радвам се, че привлякохме Николай. Идеята ми да го върна в България беше от преди няколко години", заяви спонсорът на Локомотив Александър Евтимов.
"Една от причините да се върна е, че се разчувствах от последните загуби на националния отбор от португалците. Реших да помогна на хандбала в родината ми да подобри нивото си", заяви Георгиев.
Когато той е отишъл на гурбет през 1990 г., България e била в десятката на Европа, а Португалия - на последните места. Към днешна дата е точно обратното. Отбор от Португалия дори е играл финал в Шампионската лига и след равенство в първата среща е загубил само с един гол реванша в Барселона.
"Основната ми цел с Локо е да успеем на международната сцена. Не искам да вървим стъпка по стъпка. Ако трябва, ще прескачаме стъпала, за да пробием в Европа", отсече Кайо. Последният смята, че за да се развива отбора, хандбалистите трябва да подобрят техническата, тактическата и психологическата си подготовка.
Наставникът преговаря с Илиян Василев да му стане помощник. Бившият вратар на държавния тим от 18 години живее и работи във Франция.
Николай Георгиев-Кайо е на 53 години. Като хандбалист става 7 пъти шампион на България с три клуба - ЦСКА, Лайфчойс Люлин и НСА. 6 пъти е носител на купата. За националния тим има 355 мача, 252 от които за "А" отбора. През периода 1987/90 играе в Германия. От 1990 до 2008 г. е треньор в Португалия. Вкарва Сао Бернардо в елита и го прави два пъти шампион през 2002 и 2003 г. Водил е също Мадейра и Академика (Фуншал), а за последно - Аванка.
Стана ясно, че Георгиев ще бъде утвърден и за треньор на мъжкия национален отбор от ТМК към федерацията. Както е известно, от есента евромачовете в групите ще се играят на разменено гостуване, а не за един месец, както беше преди година. Дебютът на Кайо за националния ще е при гостуването на Германия през октомври.

Спонсорът на тима Александър Евтимов преговаря с четирима нови състезатели. Единият от тях е сина на треньора - Георги Георгиев. През последния сезон той игра за НСА и за Добруджа в плейфоите. Избран е за най-добър състезател на финалния турнир за купата на България, когато Локо би НСА на финала с един гол в София. Другите потенциални попълнения са играещи в чужбина българи.
Шампионите започват лятна подготовка на 7 юли. Планирани са два лагера за по 10 дни на море и планина, а на 14 август стартира традиционният международен турнир в двореца.
Междувременно пък Александър Евтимов очаква първата копка за хандбална зала да се направи до края на годината. Идеята на кмета Кирил Йорданов е съоръжението да бъде с капацитет 2500-3000 седящи места.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).