Хърватин и италианец обучават МФК Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:22 / 17.06.2008
890
Двама инструктори на УЕФА по футзал са от няколко дни в България и водят ежедневни двучасови тренировки с вицешампиона на страната МФК Варна. Хърватинът Мичо Мартич е треньор на националния отбор на страната си както и на италиански клуб. Той е сред най-видните специалисти в цял свят и дори пристигна във Варна директно от Бразилия, където бе гост на супер силен турнир. Фабрицио Бомбели се занимава основно с вратарите.
"Българският спорт е с големи традициии и обикновено ваши треньори обучават състезатели навън. Сега обаче е обратното, тъй като футзалът е млад спорт при вас. По принцип начините да повишиш нивото си са два - отиваш в Русия или Испания на специализация, или каниш чужденци в страната си. Футзалът във Варна върви много добре, личи си, че особено в този град всеки влага много страст, занимавайки се с това", коментира Мартич. "В този спорт вратарският пост е сред най-важните и при равностойни тимове именно вратарите правят разликата. Във футзала мисленето и концентрацията стоят на най-горното стъпало", каза Бомбели.
Двамата разкриха и някои интересни факти от световния футзал. Най-сериозните клубове в Испания например имат по 4-5 милиона евро годишен бюджет, а Динамо (Москва) разполага със 7 млн. В Италия има седем дивизии по футзал, а за да си в Топ 3 на елита, ти трябват 1,5 млн. евро бюджет. За сравнение, МФК Варна, който се занимава най-сериозно с този спорт у нас, разполага със 100 000 лева на година.
Мартич разкри и новината, че футзалът, който е създаден през 1930 г. в Уругвай, върви сериозно към олимпийските игри и в Лондон 2012 ще дебютира като демонстративен спорт. На следващите Игри вече се очаква и футзалът да бъде олимпийски спорт.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).