Пламен Парушев: За всеки футболен хулиган в България се води регистър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:32 / 26.08.2008
4191


Пламен Парушев е човекът в ОДП - Варна, който диктува охраната по стадионите в морската столица. Засега варненските служители на реда се справят повече от успешно, след като не са допуснали масови мелета, погроми между фенове, както и униформени да пребиват от бой хулигани. Това се дължи най-вече на добрата работа с фенклубовете, нещо, което явно липсва в по-голямата част от футболна България.
- Г-н Парушев, разполага ли ОДП - Варна, със специална техника, чрез която да се разпознават футболните хулигани и какъв точно е пропускателният режим на стадионите?
- Не. Нямаме техника, с която да разпознаваме футболните хулигани, но така е и в други полицейски служби в България. При извършена хулиганска проява от фен спрямо същия се предприемат административни мерки - съставя се акт за установяване на нарушението в съответствие на ЗАНН. За установяване извършването на противообществената проява се ползват видеозаписи и фотоснимки. В срок не по-късно от 24 часа на съставянето му актът е се внася в Районния съд за разглеждане. Въз основа на събраните доказателства районният съдия постановява решение, с което налага едно от трите наказания - задържане в териториално структурно звено на МВР, глоба или безвъзмезден труд в полза на обществото. Освен наказанието районният съдия може да наложи и принудителна административна мярка - забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от 1 до 2 години, като при повторност на нарушението забраната е от 2 до 3 години. Относно въпроса за пропускателния режим на стадионите Тича и Спартак - той се осъществява чрез проверка на феновете от полицейски служители на входовете. Целта на проверката е да не се допусне внасянето на опасни предмети, визирани в Закона за опазване обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООПРСМ). 
- Разполагате ли със снимки на хулигани, които имат забрана да посещават футболни срещи?
- За всеки футболен хулиган в България се води регистър в НИЦ - НСП, като на териториалните ОДП на МВР се изпращат данни със снимков материал на лицата с наложени забрани. Преди около 2 години на ст. Тича по снимков материал бяха разпознати двама фенове на пловдивския “Ботев” и същите не бяха допуснати на стадиона.
- След самопризнанието пред спортния сайт на Варна www.ole-bg.com на фен, че внася бомби, скривайки ги в джобовете на сина си, проверяват ли се и децата?
- Всички влизащи в стадиона фенове се проверяват, проверява се също и багажът им, ако носят такъв. Пълна и тотална проверка на всички влизащи в стадиона фенове не може да се извърши поради физическа невъзможност - например 5000 зрители не могат да бъдат проверени от 10 полицаи за кратък период от време. Затова пълно претърсване и обискиране се извършва на определени фенове, за които има данни, че носят опасни забранени предмети, както и по преценка на проверяващите ги полицейски служители. Практиката показва, че при охрана на футболни срещи малолетни и непълнолетни лица са вкарвали и са правили опити да внесат на стадиона бомбички и други забранени предмети. Немалко такива лица са установявани и предавани на инспекторите от Детска педагогическа стая. Има случаи, когато полицаите на входовете не са успявали да открият скритите от хулиганите бомбички, а те в това отношение са изключително изобретателни - крият ги на различни места по телата си. Има редица случаи, когато час и половина преди началото на футболните срещи полицейските служители са претърсвали празните трибуни на стадионите и са намирани щателно скрити бомби, димки или опасни предмети.
- Органите на реда следят ли в интернет пространството за възможни уговорки за боеве между хулиганите?
- Да, имаме такава практика. Най-вече преди предстоящи дербита между двата варненски отбора. Факт е, че такива уговорки те си правят и когато футболното първенство не е започнало. В началото на август 2008 г. имахме готовност за задържане на всички хулигани - боят беше уговорен между фенове на Черно море и Спартак в двора на училище до завод “Дружба”, но “биячите” не се явиха на срещата. Нерядко те променят в последния момент местата за боеве и остават скрити за полицията. Нека да е ясно на тези групи, които си уговарят срещи да се бият далеч от стадионите - в Морската градина, райони на училища, че спрямо тях ще бъдат прилагани разпоредбите на член 325 от НК - “едро хулиганство”, за което законът предвижда и лишаване от свобода. В тези случаи те не се съдят по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, тъй като неговите разпоредби важат само за деяния, извършени преди, по време и след футболната среща на самия стадион и около него.
- Мислите ли, че правомощията на полиция относно отношението и към хулиганите трябва да бъдат увеличени?
- Не. Не мисля, че трябва да бъдат увеличени. Разпоредбите на закона за МВР, както и за ЗООРПСМ дават на полицейските служители достатъчно правомощия в това отношение. При грубо нарушение на обществения ред, като сбивания между фенове, унищожаване на имущество - чупене, палене на седалки и къртене на предпазни огради, полицейските служители могат да използват физическа сила и помощни средства. Отделен е въпросът, че варненската охранителна полиция се държи доста либерално спрямо феновете на Черно море и Спартак, както и с феновете на гостуващите отбори, за разлика от колегите си в страната. През последните 3 години при различни инциденти по време и след края на футболните срещи, провеждани на двата варненски стадиона, с противообществени прояви са общо 14 фенове, като 2/3 от тях са с наложени глоби по ЗООРПСМ, а срещу останалите са водени досъдебни производства. От тях 7 са феновете на Черно море, 3 на Спартак и 4 на Левски с местоживеене във Варна. Отделно от горепосочените с глоби са осъдени 3-ма фенове на Спартак от Районния съд в Стара Загора за инцидентите на мача с Берое през 2007 г. От тези общо 17 проявили се хулигани, на 4-ма фенове - 3-ма на Спартак и 1 на Черно море, е наложена административна мярка от съда - “забрана за посещение на спортни мероприятия от 1 до 2 години”. Към момента на двама от тях е изтекла наложената забрана.
Като слабост на действащия ЗООРПСМ може да се посочи, че в него няма яснота относно начина за контрол на лицата с наложена забрана да посещават футболни срещи за определен срок. Към момента се извършва разпознаване с помощта на снимков материал, както и с оперативно и явно наблюдение на тези хулигани в подготвителния период на полицейските мероприятия по охрана на дадена футболна среща. Например в Англия футболният фен, лишен от право да посещава мачове, в деня и часа, когато играе любимият му отбор, се явява в полицейския участък за времетраенето на мача.
- Осъществявате ли контакти с фенклубовете на двата варненски отбора?
- Взаимодействието между фен клубовете на Черно море и Спартак с “Охранителна полиция” към ОДП - Варна, е на много добро ниво. Преди всяка домакинска среща, както и преди всяко пътуване на феновете до други градове се осъществяват срещи с председателите на тези клубове - Иван Михайлов на Черно море и Стефан Филипов на Спартак, за уточняване на различните детайли по охраната на футболните срещи и поведението на феновете.




Източник: Калоян Златков, в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).