Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Световни шампиони по шашки на силни турнири във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 20:38 / 10.09.2008Коментари (0)649
©
Варна освен морска столица на България е и основен център на не много познатия у нас спорт шашки. Българската федерация е със седалище именно в града ни, а неин президент е Богдан Янев. Той разкрива, че древната игра се практикува у нас от 30 години. Иначе е създадена преди 4000 години в Египет. В редица епохи е била сред най-уважаваните игри по света. Янев даде за пример факта, че едно от изпитанията за званието рицар е било именно изучаването на шашките. Наполеон Бонапарт също е бил голям техен почитател и е задължавал своите подчинени да ги практикуват.
В момента най-силни в света се водят състезателите от бившите съветски републики, както и холандците, при които този спорт е на второ място по популярност след футбола. В африканския континент пък №1 са представителите на Сенегал. В момента във Варна е световният рекордьор по едновременна игра на дъски - Антон ван Беркел от "ниската земя", който на едновременен сеанс на 243 дъски има 91 процента победи. Тук е и четирикратната световна шампионка по шашки Тамара Тансишижина от Башкирия. Те са в морската столица за турнира "Варна оупън", който тече от три дни в зала "20" на Двореца на културата и спорта. В него участие взимат шестима световни шампиони, двама първенци на планетата за юноши и девойки, а общо шашистите са 24-ма. От 12 до 14 септември морската столица ще приеме и друг изключително силен турнир - европейското първенство по блиц шашки, на което се пускат седем състезатели от топ 20 в световната ранглиста. Силата на руснаци и холандци е главно в това, че спортът се практикува дори в училищата като предмет. В тези две държави, както и на много други места по света, шашистите са професионалисти, получават заплати и се отдават само на спорта. Едва пет процента от парите на руската федерация идват от държавата, а останалите са осигурени от мощна нефтена компания. Неслучайно делегацията на страната в момента е настанена в петзвезден хотел край Варна на собствени разноски.
Студентът във варненския колеж по международен туризъм Петър Петков е единственият представител на България, който ще участва на предстоящото европейско първенство за студенти по шашки. Надпреварата ще се проведе в полската столица Варшава от 14 до 20 септември. В момента той играе на турнира "Варна оупън", където дебютира на голямо състезание. Активът на Петков до момента е две победи и три загуби от пет партии. Петков е изключително респектиран от съперниците, които са се записали на надпреварата във Варна и се надява на достойно представяне. Във Варшава той ще се изправи срещу състезатели от Източна Европа, Франция, Италия, Холандия и Белгия. Общо ще участват 28 мъже и жени. "Самото ми участие на този турнир е постижение за мен. Естествено, ще се боря докрай за всяка точка. Смятам, че ако достигна актив от 50 процента, ще е успех за мен", сподели Петков.
Богдан Янев ще изпрати писмо до Министерството на образованието, в което ще поиска спортовете шахмат и шашки да бъдат въведени като учебен предмет. Според него двете игри ще помогнат изключително много за интелектуалното израстване на децата и ще ги отдалечат от пороците. Той се оплака и от това, че трудно се намират спонсори за шашките. Той покрива голяма част от разходите на федерацията от собствения си джоб.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съюз
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: