Комисар Димитър Димитров: Повдигнати са 19 обвинения срещу членове на организираната престъпност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:10 / 21.10.2008
650
Общо 19 обвинения са повдигнати срещу членове на организираната престъпност във Варна, съобщи директорът на ОД на МВР-Варна комисар Димитър Димитров по повод на арестите на общинските съветници Веселин и Христо Данови, и Иван Славков. 2 от тях са задържани до 72 часа, 3 са под домашен арест, 2 са с подписка, 2 с парична гаранция, а 11 са задържани под стража, уточни Димитров, цитирайки равносметката от проведените реализации по двете престъпни групи, ръководили уличната и клубна проституция и наркоразпространението в града. По думите му полицейските действия започнали през есента на 2007 г., като в разработката са участвали служители на 8-а група на сектор "Криминална полиция" в ОД на МВР и колегите им от сектора за борба с организираната престъпност. На 24 март т.г. е било образувано първото досъдебно производство под №130 за наркоразпространение. Припомняме, че по него бе реализирана групата на Красимир Кирилов- Дългия. Последният пък е обвинен за лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици и пранена пари. Той бе задържан на 15 май заедно със Стилиян Георгиев - Котката на 36 г., Иван Фирков Янков на 45 г. и Николай Хаджимихалев на 52 г. Те бяха заловени при спецакция на варненските антимафиоти. При операцията бяха ударени наркобазите на групата. Ченгетата иззеха килограм хероин, 1 кг и 100 г амфетамини, прибори за разфасоване на дрогата, фонокарти, листчета за опаковане на отделните дози дрога с лого, изобразяващо скорпион и водно конче и други веществени доказателства.
На 21 юли бе образувано производство №333 за сексуална експлоатация, уточни комисар Димитров. По него като обвиняеми са привлечени общинският съветник Веселин Данов, сина му Христо Данов, Асен Живков-Азис на 21 г., Ивайло Иванов на 37 г., Симеон Симеонов на 32 г. и Петър Петров-Полицая на 22 г. Данов е е обвиняем за създаване на организирана престъпна група за склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора от началото на септември т.г., както и за изнудването на Николай Иванов- Кереча за сумата от 2000 евро.
В неделя след преследване по улиците на града е бил задържан още един член на групата, съобщи комисар Димитров. Това е Р. Ж. на 32 г. Според полицейския началник Р. Ж. е известен в средите на ъндърграунда. Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група и е издадено постановление за задържането му до 72 часа.
Срещу членовете на двете групи са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на хора, пране на пари, склоняване към проституция и разпространение на наркотици, обясни зам.окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова. Тя допълни, че след преценка на доказателствата е станало ясно, че се касае за единна структура, представляваща сдружение на различни члено на организирани престъпни групи. На 17 октомври разследващите взели решение двете дознания да се обединят в едно под №130. От думите й стана ясно, че двете групи са били ръководени от различни лидери за различни периоди от време. Вчера адв. Бранимир Балачев обяви, че на подзащитния му Иван Славков било повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група от юли 2007 г. до септември 2008 г. Припомняме, че сходно обвинение има и срещу Веселин Данов, но то обхваща периода от няколко дни през септември т.г. Според Якимова доказателствата по делото сочели, че през този период е имало смяна на ръководството и функциите на някои от членовете на престъпното сдружение.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).