Славков лежал здрав в болница, прокуратурата иска наказания за лекари от МБАЛ "Св.Анна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:13 / 21.10.2008
839
Варненската окръжна прокуратура ще поиска от Министерството на здравеопазването да се наложат административни санкции на лекарите, приели в МБАЛ "Св. Анна" общинският съветник Иван Славков. Това заяви зам.окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова. Припомняме, че на 16 октомври шефът на ПФК Спартак (Варна) и местен парламентарист влезе в болница след безкръвна операция на жлъчката, проведена в турския град Бурса. Заболяването му и последващия прием в болницата усъмнило наблюдаващия прокурор Стефка Якимова. На 16 октомври с разпореждане на ВОП бе възложена извършване на проверка на два контролни органа. Това бяха РЦЗ и Здравната каса, обясни Якимова. Констатациите им бяха извършени и съответно на 17 октомври бяха получени техните резултати с доклади. От констатациите на РЗОК се вижда, че хоспитализацията е извършена на 16 октомври в 9, 25 часа съобразно приемния журнал, като пациентът е насочен за приемане без да е уточнена клиничната пътека. В това направление не са попълнени данните от приемащия лекар при първия преглед на болния. В история на заболяването, в частта бележки на дежурния лекар е било документирано състоянието на пациента и необходимостта от лечение в болница. На въпрос необходимо ли е последващо пребиваване на Славков в болница служители от РЗОК казаха, че това не е от тяхна компетентност, обяви Стефка Якимова. От доклада на извършена проверка на РЦЗ от 17 октомври е видно, че на 16 октомври в 9, 25 ч. Славков е посетил спешния кабинет, като в амбулаторния журнал болният е записан с номер и диагноза. Направен е консулт от специализант - хирург. В спешния кабинет е направена електрокардиография и Славков е бил насочен за изследвания. Исканията за уточняващите състоянието му изследвания са направени от спешен кабинет, а в направлението е било записано, че резултатите следва да се изпратят във второ хирургично отделение, което дава основание на експертите от РЦЗ да считат, че решението за настаняване в болницата е било взето преди получаване на резултатите от назначените изследвания. В подкрепа на това в амбулаторния журнал е било записано, че пациентът е посетил кабинета в 9,25 часа, а задължителен документ за хоспитализация е подписан в 9, 30 ч. - пет минути по-късно. Проверката показала, че направлението за хоспитализация било издадено от терапевт, а частта за приемане в стационара не е била попълнена от приемащия лекар в отделението.
В искането за рентгенологично изследване е посочено че трябва да се направи обзорна рентгенография. В резултат, лекаря който е извършил тази снимка е записал, че няма данни за приемане в болницата. Лабораторните изследвания са били в нормални граници. В анамнезата е посочено, че Славков не е повръщал, а лекарят, който го е приел, е посочил точно обратното, цитира доклада прокурор Якимова.
Становището на РЦЗ е че хоспитализацията е извършена без консулт от лекар признат по специалност по хирургия и липса на клинико лабораторни и клинични данни да подкрепят тази диагноза. РЦЗ е посочил още, че за долекуването може да се произнесе специализирана експертна комисия. Затова на 17 октомври пак от страна на ВОП бе разпоредено назначаването на таква комисия, която да даде отговор следва ли да има долекуване в болницата. От тях става ясно, че няма данни за остро хирургично заболяване, което да налага лекуване в болнично заведение. Пациентът може да се наблюдава в амбулаторни условия, гласи становището на експертната комисия. На 17 октомври бе назначена съдебно-медицинска експертиза, от която става ясно, че са възможни действия по привличане в процеса на Славков и за неговия разпит, обясни още Стефка Якимова. Защитниците бяха поканени веднага, но по ангажираност отказаха, затова на 20 октомври Славков бе привлечен, като обвиняем в болничното заведение, обясни още Якимова.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).