Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Емил Костов: Захари Дамянов е лицето на европейския киокушин
Автор: Екип Varna24.bg 20:29 / 05.11.2008Коментари (0)785
© Ole-bg.com
Варненецът Захари Дамянов е новото лице на европейския карате киокушин. Това обяви неговият личен треньор в клуб Ичи Геки - световният и четирикратен европейски шампион Емил Костов. Причината за думите на варненския сенсей е, че Дамянов има няколко сериозни успеха зад граница в последните година и половина. Последният е второто място на 40-ият отворен шампионат на Япония на без категории, който е вторият по сила турнир на планетата на без категории след световното. В рамките на тази година, преди надпреварата в Токио, Захари взе злато и сребро на два изключително силни турнира в САЩ и в Осака, Япония. "Много хора не искат да го признаят, но резултатите показват, че Захари Дамянов е лицето не само на българския киокушин, ами и на европейския като цяло", заяви Костов.
На турнира в Токио, който се е провел в рамките на два дни (1 и 2 ноември), са стартирали 128 души, 95 процента от които японци, а останалите руснаци, украинец, иранци и Захари Дамянов. Мачовете са се гледали от 5-6 хиляди души публика, които са заплащали по 90 долара за билет. Любопитното е, че и в седемте си мача варненецът е срещнал представители на домакините. В първия кръг Захари е бил с нокаут, във втория със съдийско решение, в третия е победил в редовното време, а четвъртият си съперник е преодолял отново с нокаут, разказа Емо Костов. На четвъртфинала Дамянов е надиграл шампиона на Япония до 85 килограма, а на полуфинала се е справил с Кентаро Танака - шампион от същия турнир през 2004 г.
"На финала съперник бе шампиона на Япония на категории от 2006 г., който успя да спечели. Просто на Захари му се събраха доста мачове в рамките на кратък период - през лятото бяхме в Осака, през септември в САЩ. Това са много мачове за кратко време и възстановяването от травмите е по-трудно. Не исках да ходим в САЩ, но Захари вече е в елита на световния киокушин и организаторите ме помолиха много сериозно. Затова се съгласих", обясни Костов.
Интересното е, че досега само трима души извън Япония са стигали до финал на този турнир в Япония, като нито един от тях не го е печелил. Това са англичанинът Хауърд Колинс през 1972 г., австралиецът Гари О`Нийл през 1996 и 1997 г. и арменецът Артур Ованесян през 2006 г. Всички те обаче са живяли и са тренирали в Япония, докато Захари се готви само при Емо Костов във Варна, което прави постижението му още по-значимо.
Самият Дамянов призна, че няма щом треньорът му е доволен от представянето, значи и той си дава добра оценка.
Накрая Костов призна, че ако някой иска да купи неговия състезател, цената му е изключително висока. "Трудно бих го пуснал, защото без да се изхвърлям не навсякъде ще попадне на подходящия треньор. Понякога са нужни точно три думи или определен поглед, за да настроиш състезателя си за победа", обясни световният шампион.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съюз
Пет българки ще стартират от основната схема на международен тенис турнир във Варна
Съставите на Спартак Варна и Черно море
Комарджиите могат да са смели в залозите на Манчестър Сити - Арсенал
Букитата дават леко предимство на Хебър срещу Септември
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: