Георги Илиев: В Черно море отново си върнах радостта от футбола

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:10 / 02.12.2008
844
Полузащитникът Георги Илиев се завърна през това лято в родния си клуб Черно море, след като в последните пет години игра в Локомотив (Пд) и ЦСКА. 27-годишният футболист е сред най-добрите в състава на варненци, за които има 86 мача и 15 гола в "А" група. Общо в елита има над 200 двубоя и над 25 гола. Шампион е с Локо (Пд) и носител на Купата с ЦСКА. Има мачове за Светкавица в "Б" група. Бивш младежки и мъжки национал.

- Жоро, Черно море изпраща един от най-силните си полусезони от много години насам. На какво се дължат добрите ви игри?
- Наистина през тази есен изнесохме много силни мачове, особено в нейния край. Има още 1-2 мача и се надявам да спечелим и тях. Показваме игра, която малко хора очакваха, и която ни изкачи на четвърто място. Доброто ни представяне се дължи главно на колектива и на себераздаването на терена, което показват всички. В отбора има доста класа - много от момчетата имат качества да играят в силни отбори. Когато всичко това е на лице, се получава силна игра.
- Ти и Данчо Юруков дойдохте от ЦСКА, където не получавахте много шансове. Тук обаче показвате, че явно на стадион "Българска армия" са сгрешили.
- Да, радвам се, че с тази добра игра показваме, че са постъпили неправилно с нас. За мен по-важното е, че помагам на моя любим отбор. Назад не обичам да гледам - в кой отбор съм бил добре и в кой не съм. Важното е сега да съм добре. За мен има само настояще, няма минало и бъдеще.
- За много хора такъв трансфер от ЦСКА в Черно море е крачка назад. При теб обаче сякаш е обратното, тъй като се завърна в отбора на сърцето ти.
- Само заради мачовете с Щутгарт и Спартак (Варна) не съжалявам, че се прибрах. За мен това е много голям пробив в евротурнирите - изиграхме шест мача срещу много силни отбори, особено Щутгарт и Макаби. Така че, завръщането ми не е стъпка назад, дори напротив - това е стъпка напред, защото си върнах радостта от играта. От доста време не я бях изпитвал, не се наслаждавах на терена. На "Тича" се чувствам отлично.
- Срещу Щутгарт бяхте на 10 минути от сътворяването на може би най-голямата сензация в евротурнирите тази година. Какво не ви достигна?
- Явно и ние не си повярвахме, че можем да отстраним Щутгарт Поведохме с 2:0, имахме 10-ина минути до края. Не знам, просто и късмет нямахме. Много бързо ни върнаха единия гол. Оттам всички чакахме продълженията, стигна се и до изравняването. Може би ни липсват опит и късмет. Ако разполагахме с нужния опит, да завършим като колектив мача, нямаше да допуснем това попадение. Но явно съдбата така е решила.
- Играхте силно в Щутгарт, но в този период записахте някои слаби резултати във  вътрешното първенство.
- Така е. Бяхме малко разконцентрирани. Едно е да играеш на такъв терен в Щутгарт, с такъв отбор, пред такава публика, и друго е да се прибереш тук, в родната действителност. Имаше донякъде и умора. Подценихме някои мачове и така се получи, че изгубихме много точки. За да дагубим точките в тези двубои обаче и съдиите повлияха негативно. Като почнем от засадата при изравнителния гол на Ботев, като минем през дузпите срещу Левски, и стигнем до Локомотив (Пд), където трябваше да има дузпа за нас, а те изкараха, че аз едва ли не съм го пребил вратаря. А от това по-нарисувана дузпа нямаше.
- Феновете смятат, че ако не бяхте загубили тези точки, можехте да сте и на някое от първите три места. Реално ли е класирането в момента и какви са амбициите за пролетта?
- Класирането е реално. Може би ако не бяхме загубили тези точки и бяхме постъпили малко по-сериозно, щяхме да сме и по-напред. Но пък ако бяхме победили Беласица, може би нямаше да бием Славия в София. Не е хубаво да се връщаме назад. През втория полусезон имаме сили да влезем в тройката. При добро стечение на обстоятелства. Гостуват ни пръвите три отбора в класирането - Левски, ЦСКА и Литекс. Имаме и едно домакинство повече в сравнение с есента. Надявам се да повторим играта от този полусезон и при едно добро стечение на обстоятелства да влезем в тройката.
- Победихте Спартак с 5:0 в дербито на Варна. Как ти се струва градския съперник? Толкова ли е голяма разликата в класите към този момент?
- Не мисля. Просто в този мач бяхме по-мотивирания отбор. До разгрома се стигна главно от това, че след първия и втория гол не спряхме да търсим още попадения. Като че ли тези голове ни мотивираха още повече, а в същото време демотивираха Спартак. Стигна се до там, че можехме да бием и по-убедително.
- Като юноши на отбора, тази победа е може би най-сладка за теб и Тошко Колев. Какво мислиш за младия футболист, който е сочен за следващия голям талант, излязъл от школата на Черно море след теб?
- Тошко е много добър футболист, разполага с отлични качества. Има хубав дрибъл, ударът му с левия крак е страшен. Играе и в младежкия национален отбор. Смятам, че ако му се дадат повече шансове, ще ги оползотвори.
- Лесно ли е да се играе рамо до рамо с опитни футболисти като Кривия и Милен Петков?
- В този отбор е лесно да се играе с всички, защото всички имат много добри качества. Събрани са на едно място, което предразполага да се показват тези качества. С такива халфове като тях двамата, като Юруков, Дани Георгиев и Рикардо, с нападател като Миро Манолов е лесно да се играе. В отбора е събрано много качество и има още къде да се развива.
- Какво ти е мнението за нивото на българския футбол?
- На нас държавата ни е такава, че не може да се иска нещо кой знае какво от футбола. През тази година първенството е много оспорвано Водещите отбори губят точки, където никой не очаква. Ето, ЦСКА не победи в Сливен и в Мездра, Левски загуби един куп точки, ние паднахме в Петрич, Литекс се дънят вкъщи. Става интересно първенството. Това е пътят, по който трябва да се върви. На нас проблемът ни е, че имаме много малко футболисти, които играят в чужбина. Това не е от липса на качества. Нормално е това да оказва влияние на националния отбор, където няма конкуренция. Виждате, че когато българин излезе в чужбина на 20 години като Бербатов, Стилиян и Мартин, веднага се развива. Когато излезеш на 25-30 години вече няма закъде да се развиваш. Иначе в България има много футболисти, които заслужават да игарят в чужбина и да се развиват.
- Черно море има ли шанс да се намеси в спора за титлата?
- 6-7 точки не са много. Всичко зависи от нас. Трябва да направим добра подготовка, за да сме готови за тежкия полусезон, който ни очаква. За титлата не знам дали имаме сили, но когато играем мач за мач, може и да се намесим. Помага ни това, че ръководството и треньора ни оставят голямо спокойствие. Мислим само за футбол, а не за пари и проблеми Това е правилния път и трябва да го използваме.


Смята, че има съотборници за националния отбор

Георги Илиев е категоричен, че в Черно море има футболисти за националния отбор. "На този етап аз не очаквам повиквателна, не ми е някаква фикс идея. Имам 10-15 мача за България. Смятам, че има други млади момчета, които заслужават да бъдат пробвани. В нашия отбор Миро Манолов, Данчо Юруков, Сашко Александров, Танко Дяков имат стабилни изяви и трябва да получат шанс", коментира полузащитникът.
Според него след трите равенства на националите в световните квалификаци, се е изляла много помия върху тях. "Ще им е много трудно да се класират. Има футболисти, които могат да вдигнат отбора. Надявам се това да стане и въпреки неубедителните резултати, да се класираме", казва 27-годишният играч.


Прави чест на ЦСКА за резултатите, споделя халфът

Като бивш "армеец" Георги Илиев не е безразличен към станалото в ЦСКА. "прави им чест, че въпреки тези проблеми и фактът, че никой не ги слагаше сред фаворитите, успяха доста дълго време да водят в класирането. Неправилно върху тях се изля много помия от публиката и журанлистите, така че е нормално да загубят първото място. Имат много добри футболисти и треньор, който винаги може да ги извади от пепелта. ЦСКА винаги е бил отбор, който разполага с качество да гони титлата", категоричен е варненецът.


Иска в чужбина, но не сега

Полузащитникът обиколи три отбора в България, но все още не е играл зад граница. "Не ми е фикс идея, защото се чувствам много добре в момента. Но всеки иска да види какво е в чужбина и аз не правя изключение. Все още съм на 26-27 години. Имам още 4-5 години на добро ниво. Надявам се в един момент да изскочи нещо добро за навън", споделя футболистът.

Източник: вестник "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 2


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).